Monday, 14 July 2008

Semalam dah tengok Daddy n monkey or was it monkey's Daddy? Hari ni layan gambar the little misses pulak ye with the monkeys. They weren't scared at all of the monkeys especially Miss 4 1/2. Agaknya they think the monkeys tu lebih kurang kucing aje lah,cuddly n cute, kalau boleh bawak balik rumah, rasanya mau diaorang bawak balik rumah buat pet. My mom said monkey yang 'peramah' ni nama dia lotong and they only come out kat bukit tu during morning time. Bila dah petang, the next shift yang datang are the kera which are more aggressive and bite people. Visitors to the Bukit yang tau pe'el monkeys ni will always visit in the morning sebab tak nak kena serang. Visitors yang tak tau and go there in the afternoon memang lah selalu kena attack dgn kera ni especially klu datang bawak food.
Which one's cuter? :-)

Told you, memang tak takut langsung dia dengan lotong ni. Nasib baik dia tak mintak suruh bawak balik!



Lotong ni masa kecik anak dia colour bulu badan dia orange but bila dah besar they change colour to greyish black. Kalau tengok mak lotong dokong anak dia lebih kurang macam I dokong the little misses lah masa the little misses kecik2 dulu, lain abis rupa mak n anak, hehehehehe....... But fortunately for the lotong, bila anak2 dia dah besar, they will change the colour of their orange hair to grey and resemble the mom n dad. Unlike me, bila the little misses dah besar, still takkan ada rupa I or kulit macam I rasanya, wekekekeke. Miss 9 masa kecil rupa dia banyak terikut mat saleh tapi bila dah makin besar ni, dah makin rupa macam cina pulaknya. And Miss 4 1/2 masa kecik memang rupa mat saleh, bila dah besar ni masih rupa mat saleh jugak, hehehehe...... Bila lah nak tukar rupa Jawa agaknya ye, hmmm.... Lotong pun boleh tukar kaler.......

Ini lah rupa mak lotong dan anak lotong, memang takde rupa anak beranak langsung kan! Macam ni lah perasaan I setiap kali jalan dengan the little misses bila orang tanya dumb questions. Nasib baik lah lotong ni tak paham cakap manusia kan, sure dia pun sedih gak bila manusia yang tengok dia n anak dia tak percaya itu anak dia :-).

4 comments:

Mat Gebu said...

hahahaha...LG..tulisan u ni kan selalu buat i gelak tau..pulak2 gambar last tu mama lotong n her cute little baby. Tapi mmg hairan kan, masa kecik bulu blond bila dah tua, jadi kaler tak lawa...hahahaha.

lemongrass said...

Cik Mat,
masa kecik2 blond,bila dah besar orang asik komen aje rupa tak sama mcm mak pak dia, tu yg dia pegi dye bulu dia jadi kelabu hitam tu, hehehe....
Allah Maha Besar kan jadikan binatang mcm ni :-).

mrssham said...

sian bace ayat2 akhir angah..hehehe.. takpela.. sekurang2nya kita bangga anak2 kita cun.. diorg jeles je tu

lemongrass said...

hehehe Nana,
biasalah kan :-)