Tuesday, 29 July 2008

Dah 3 bulan lebih since the last house inspection, esok dah nak another one. Tu yg beberapa hari ni sibuk mengemas rumah lebih sikit dr biasa. Bila dah bertahun2 tinggal kat rumah yang sama, kadang2 rasa malas pulaknya nak kemas terover2 just for inspection ni. They should have known us by now how well we look after this house so patutnya makin kurang lah kan the inspections! 6 bulan sekali ke or setahun sekali, baru lah best, hehehe..... Barulah rasa dihargai sebagai tenant :-). Miss 4 3/4 membesar kat rumah ni because we moved here when she just turned 2 so memang dia tak ingat langsung her life in Adelaide. That's why she really loves this house. Miss 9 still remembers our house in Adelaide because I guess that's where her memories started.

Speaking of Miss 4 3/4, I baru teringat some more words yang she uses yang an English language teacher will cringe if heard.

Kalau kena marah dgn Mummy after she did something silly:
Mummy: " Are you going to be silly again?"
Miss 4 3/4: " I aren't Mummy, I aren't"
Kita nak marah lagi lepas tu pun tak jadi sebab tahan gelak, hehehehehe..... The funny thing is though, she knows how to use "I'm not". She will only use "I aren't" if someone asks her a question starting with "are you?". Maybe sbb dia fikir, she has to answer it the way you ask it so bila ada "are" kat depan, dia pun jawab "aren't" lah! Hmmmm....

Then, masa dinner tadi. The Little misses were asking if they could blow the scented candle on the dining table.
Daddy: "That's ok, I'll do it tonite"
Miss 4 3/4: " But last nite we blowed the candle."

Itu baru 1 language yang she has to learn, belum lagi 2-3, hahahaha. The other half said that Miss 4 3/4 is just like him, hopeless when it comes to languages. Dah berapa tahun kahwin dgn I pun masih tak tau cakap melayu lagi!

Anyway, tonite's dinner was something simple sebab nak cepat2 kemas kitchen after dinner. I made meatballs to have with pasta. Western lah yang paling simple for me :-).

First, I put all the ingredients into the foop processor and blitzed them.


Then, buat bentuk balls comel2.



Then, panfry the meatballs until cooked. Then tuang kat cooked pasta sauce and siap dimakan dengan any pasta shape. We had ours with curly fettucine. Miss 4 3/4 siap tambah 3 kali, she wanted to have some more but we had to stop her. Dia tu kalau perut penuh sangat terus uwekk!

5 comments:

Intan Rosnitta said...

Zahra dearie...jgn uwekk atas kerusi baru mommy tau!

Hihi :D

Flower said...

Inspection time? Good luck ye. Actually I tak kisah sgt pasal ni, as long as the agent or the landlord tu baik or bertolak ansur. My previous landlord and agent teruk sesgt. Bila kita complain yg ni or tu nak kena repair ke apa, haram diaorg nak ambik port. Tapi bila my husband repair sendiri, siap tanya samada proper tradesman yg buat ke apa. Siap mintak warranty. Bayar tak nak warranty nak. Nasib baik gak my hb ni bangsa yg keras kepala. Siap bagitau, since you are not willing to pay or do anything to rectify the problem, you have no right to the warranty. Iyelah, kkdg dah lah agent buat inspection, tak sampai berapa minggu owner lak nak melawat. Kalau kita tak bersihkan rumah, nanti nmpk lak kita ni pengotor. Skrg rumah tu owner dah tinggal balik, tak de pun nmpk garden dia perfect mcm dia nak we all buat. Podah chi....

lemongrass said...

Hehehe Intan,
tu lah sebabnya dia still kena guna the old chair :-).

Mallan,
Wahkahkahkah! Patutlah u pindah, klu I pun tak sanggup duduk rumah yg mcm tu! nasib baik lah our agent ni very good n the owner pun tak pernah buat perangai. Tu yg kalau boleh, malas nak pindah, hehehe.

Mommy Lily said...

mesti cute kan little misses tu ckp english cam tu..hiii

ooo ada house inspection ke kt sana? first time dengar...

lemongrass said...

Hi Mommy Lily,
Cute tu cute jugak tp kdg2 selalunya we all cringed dengar dia ckp tak betul, hehehe.
House inspection ni utk we all yg duduk rumah sewa aje, klu duduk rumah sendiri sape pun tak kisah :-)