Saturday, 20 July 2013

The leftover dilemma

As you guys know, we don’t mind eating leftovers.

Be it leftovers in the fridge or leftovers that have been kept months in the freezer.

And lagilah bila bulan puasa ni, lagi banyak simpan leftovers cos takde sape nak makan them for lunch the next day kan.

Hari tu Oyis ada tanya about how I keep my leftovers supaya tak basi and how to know ok lagi ke tak.

I pun tak lah berapa mahir dalam ni sebab food science wasn’t my bidang, hehehehe….

But as a general rule, kalau food tu I’m not going to eat again within a week, I will masuk dalam freezer so tahan lebih lama.

And berapa lama pulak boleh simpan cooked food in the freezer before they go bad, all that depend on the type of food.

High sugar food boleh tahan lama.

So, sambal nasi lemak yg kebanyakannya bnyk gula tu tahan lama jugak lah in the fridge.

Chicken and meat, I jarang simpan lama in the fridge, max a week but usually only 4-5 days max.

Tapi ayam goreng I slalunya terus masuk freezer unless we all nak makan the next 1-2 days. I rasa they keep better that way.

Masakan bersantan slalunya dont keep that well even in the fridge so kalau boleh, put it in the freezer so it can last longer.

There’s a few sites that list down how long you can keep certain things in the freezer. And from there you sort of agak2 in regards to the particular food you want to keep.

And one other important rule, if your gut instinct kata the food dah go off and tak selamat dimakan or you was was, just throw it out. It’s better safe than sorry kan.

How do you know if it’s off?

Well I guess, from the way it looks, the way it smells and the way it tastes, heeeeee…..

So, masa bulan Ramadhan ni, we’ve put aside Saturday as the leftover day.

I’m not going to cook any new dishes. We are just going to raid the fridge and heat up anything and everything we find in there. Smile.

But tak semestinya hari2 yang I masak tu semestinya ada leftovers. Sebab bukan semua dishes are nice reheated.

If I masak fish and chips, memang takde leftovers lah cos they dont taste nice reheated the next day.

Chips/fries memang tak sedap reheated unless I guess you refry them so we try to eat up all the chips malam tu jugak Smile.

So tonight, we’ll be having lasagne, enchiladas, roti jala, pizza, salmon and leek parcel and phad thai!

Banyak kan! But semua in small quantities aje, dah nama pun leftovers kan!

hehehehe….

layan lah ye all the photos of the food that I cooked for the past week.

IMG_6063

IMG_6062

IMG_6089

IMG_6095

IMG_3996

Kenyang lah we all malam ni and hopefully, the fridge will be empty again.

11 comments:

ummuaidan said...

i don't mind kalau leftovers camnie..tiap2 hari pun boleh..:)

akmall said...

Kak Lemon, ni dah macam menu baru dah... combined and presented. boleh buat kedai.. small tapas gitu..

ibu,mommy,mom... said...

Looks good even leftovers

ICAZIESYIRA said...

Bestnya kalau dapat jadi jiran kakak. hahaha

JunAina said...

Berita semalam kat Malaysia peningkatan bahan buangan sisa makanan kat Malaysia. Kadang2 kita tak boleh elak benda2 macam tu. Kalau Aina leftover tu memang mak yg terpaksa habiskan walaupun dah dipanaskan.

dd said...

salam kak..
tq for the tips.
enchilidas n pizza akak nmpk sedap sgt. hr tu i buat enchilidas serba serba ltk sket esp the cheese so ghupenye tak semenggah.
blh share akaknye pizza sauce? homemade or readymade je..
btw.. selalu aku thaw frozen leftovers tu dlm fridge dulu or thaw dlm microwave/oven or reheat ats api beku2?
thank in advance

norhidana miswan said...

hohohoho macih utk tips tu yek kak... sgt berguna tu lg2 di bulan pose, bile msk bln pose je mule lah rasa nk tukar peti ais beso skit, yelah asik penuh je

azieazah said...

Betul, ada leftovers yang makin dipanas makin sedap tapi tak kurang juga yang menjadi semakin tak sedap. Nasib nasib la

Bulan posa ni, makanan berlebihan menjadi meningkat sampai sendat petiais!

Mazatul Azura Muhamad said...

Leftovers pun ok... asalkan manageable.. ;)

Oyis said...

kak LG, thank u so much for the tips. x sangka buat satu entry khas plak nak answer my question hari tu. sorry lambat reply, weekend hari tu quite busy. so that's how u do it roughly. tp kan, akak punya leftovers nmpk menyelerakan. mine punya, erk... comot and x lalu nak reheat apatah lg nak telan. maybe i have to avoid being sloppy masa menyimpan. masa rajin, saya tukar masuk bekas2 kecik. time nak cpt, dgn pinggan2 masuk fridge, tu yg nmpk x brp semenggah utk next day (forget 4-5 days!) leftover meal :P

thanks again kak :)l

Aida Salleh said...

Sis, thanks for the tips...I mmg dah lama teringin nak tanya kat u benda yg sama tau. Sbb I ni newbie dalam bab simpan2 leftover food ni. Dah lama asik bagi Cik Tong jer kalau ada leftover. Sejak baca blog u baru ada kesedaran tak nak membazir n tak nak menambah sisa buangan kat Msia ni. Thank u sis!