Monday, 15 July 2013

Our Iftar menu on Day 5

Dah nak dekat seminggu kita berpuasa kan.

Sebab cuti sekolah, tak lah terasa sangat kepenatan berpuasa for the girls.

We’ll see how they go next week once schools start.

But I definitely have to write a letter to excuse them from participating in sporting activities at schools.

Bukannya tak boleh berexercise bagai, tapi diaorang suka jugak duduk tepi padang cheering their friends dari bersukan!

Anak2 I ni memang bukan kaki sukan sangat padahal Mak Pak diaorang masa kecik2 dulu suka giler involved in sports.

They only like certain sports aje, hehehe.

Their school reports pun show the same results in their physical education subjects.

I told them kalau dapat C in Phys Ed, we dont mind at all, as long as tak fail, hahahaha….

Anyway…

Since we only had leftovers on Saturday night, I made something nice yesterday for Iftar.

I made beef lasagne with loads of white sauce and cheese.

IMG_6028

Bukan lah susah mana nak buat lasagne ni pun tapi ambik masa jugak cos kena masak the bolognaise sauce and also kena masak the white sauce and then kena assemble it.

IMG_6030

But, once it’s in the oven, you can lepak2 lepas tu.

IMG_6043

IMG_6036

IMG_6042

We had it with steamed broccoli.

Puasa ni, tekak2 3 orang kat rumah ni menjurus ke arah western food aje but tekak I sangat2 lah asik nak makan makanan melayu aje.

Tapi nasib baik tekak I ni baik jugak, telan aje the western food until kenyang.

Tu kot why bila puasa memang berat I akan turun sebab tak dapat makan all the mengidam food, hahahaha.

19 comments:

mama maman aka yana said...

berjalan2 diruang cloglist mencari resepi atau menu utk berbuka arini.. hihi

Amanda Suria said...

Terus terliur...bestnya makan lasagnia

adda syuhada said...

terasa lasagnia kt anak tekak ni..sedapnya...

Nur Shahida Zakaria said...

Kak LG.how do you do the white n bolognese sauces? Mine always didnt turn out good :-(

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam Min..sibbaek dah berbuka puasa..kecur tgk lasagne tu.

anna azali said...

Kak LG..dah lama tak update kebun you...apa kabar agaknya tanaman2 kak LG?

Aida Salleh said...

Alamak...worng timinglah tgk blog u ni sis...pagi lagi kot...huhuhuu...

JunAina said...

Jadi mak memang macam tu selalu korbankan tekak sendiri demi tekak-tekak org yg kita sayang.

Kniedaz said...

OMG...my favourite ni tapi tak pernah lagi buat sendiri...betul kata LG sebab dia renyah sikit sebab ada dua sos..hehe

Zaitun said...

Kalau kak Zai nak makan lasagnia beli yang dah ready made aje then panaskan.

Chekgu Azrine said...

Adoiiila..leleh tgok chez..huhu..sedap je nmpk!

azieazah said...

Kami dah pernah dah berbuka spagheti minggu lepas. Tu pun anak dara punya taste. Kalu yang lelaki, kompom la nak nasik nasik dan nasik jer.

suzz said...

Hi Puan Lemongrass..
I dulu selalu baca blog u masa I dok kat Oz. Balik Msia je, masuk keje i bz so x sempat sgt nak baca blog2 smua. Semalam tergerak nak baca blog u. Bila tengok gambar u n ur other half, i tergezut tengok both of u dah selim melim . Rupanya dok practice healthy eating n exercise a lot. Caya lah! Great effort!

Amie said...

Syok buat beef lasagna... bubuh sos putih banyak-banyak he hehehh

Rose Azadir said...

Hi…saya blogwalking kat sini. Jemput datang ke blog saya yer http://ibu2ahmad.blogspot.com

m.u.l.a.n said...

yummeehhhh....

menu kami buka puasa sama je macam sebelum2 ni tapi tambah kuih2 sempoi je.. but sahur wajib nasi lah.. camna nak turun kg eekk...

Nurul A said...

i buat lasagna tak penah nye jadi...


Mommy Sara said...

Kak, share laa recipe lasagna yg sangat awesome ni.. penat google "resipi lasagna salam 2 benua sedap" takde pung.. :) .. thanks kak

lemongrass said...

Yana,
bulan puasa memang kerja asik jalan2 kat blog nak cari idea kan :-)

Amanda,
Lasagne ni very rich tapi sekali sekala makan memang sedap :-)

Adda,
sebab tgh puasa tu yg terasa kat anak tekak aje :-)

Nur Shahida,
I guna recipe ni http://www.taste.com.au/recipes/9918/basic+bechamel+sauce. Tapi I letak cheddar aje kdg2 instead of parmesan cheese.

Atie,
Salam. lasagne yg penuh cheese mmng slalu buat orang terliur :-)

Anna,
Kebun I tgh hibernate sbb skrg tgh Winter and we all tak tanam apa2 sayur2an pun Winter kali ni sbb tak sempat :-(

Aida,
tengok lepas buka, hahaha

JunAina,
tekak Mak2 lah yg paling flexible dlm dunia kan! :-)

Kniedaz,
dia renyah bila nak start tu. Tapi once dah buat semua, tinggal masuk dlm oven and boleh lepak2, hehehe

Kak Zai,
kat sini tak jumpa lagi yg halal, tu yg lagi senang buat sendiri. Pastu, snng sgt2 nak cari bahan2 nak buatnya :-)

Chekgu Azrine,
lagi bnyk cheese, lagi sedap kan :-)

Kak Azie,
kat rumah ni, klu ikut taste budak2, mau lah kot hari2 kena masak benda yg penuh dgn cheese aje, hahaha

Suzz,
Skrg badan my hubby dah turun naik balik, kejap kurus, kejap gemuk balik. Alhamdulillah, badan I ok aje so far, tak naik bnyk sgt, hehehe.

Amie,
klu buat sendiri, memang boleh bubuh sos putih tu sebanyak yg kita nak kan, hehehe

Rose,
thanks ye sbb dtg singgah sini :-)

Mulan,
hehehe...we all tak boleh lah sahur nasi sbb mata tak celik lagi nak makan nasi. Tu kot boleh turuh, hehehe

Nurul,
kenapa tak pernah menjadi? Tak masak or kurang rasa dia?

Mommy Sara,
insyaAllah one day ye. I slalunya tengok kat Taste website. Pastu I combined lah a few lasagne recipes yang dpt bnyk good ratings :-)