Wednesday, 24 July 2013

Random stories

Thank you readers for the warm compliment about my blog.

It is nice to see that people do still appreciate my blog.

But I think one day in the near future, I might still need to stop writing, when I’ve run out of stories to tell…

Ye lah kan, Miss 14 now is in her last few years of high school and will be going to uni in a few years time.

Kalau sekarang ni pun susah giler nak ambik gambar dia and nak ambik gambar dengan dia, can you imagine what will happen once she’s entered Uni?

Lagi lah agaknya setahun sekali aje masa raya kot dia bagi kebenaran utk we all bergambar dgn dia kan!

hehehehehe….

And by that time, Miss 9 pulak dah start being a teenager and will definitely start acting like Miss 14 is now…

Sekarang ni senang lagi lah nak ambik gambar dengan dia and nak ambik gambar dia but in a few years time, it’ll start to get very hard…

Takkan lah masa tu I nak tayang gambar I bercamwhoring aje in the blog kan, giler apa!

Kalau makin awet muda, ok lah jugak, hahahahahaha…..

Speaking of Miss 9…

We received a note from school asking permission for the Year 5s to be given a talk by the health nurse about puberty and their bodies.

Miss 9 said to me, “Hmmm….I dont want to go to the talk..

I said, “Why? It’s good for you because you have to learn about puberty and how your body changes as you grow older.

Miss 9 said, “ I already know that it involves a lot of hormones being produced by your body and that’s the extent I want to know about it.

I said to her (while trying to suppress a smile), “Isn’t it better for you to know what will happen to your body now before anything happens so when things do happen, you are well prepared for it. You don’t get alarmed because you already know what is happening.”

She said, “I guess……

But I can see that she’s still not that enthused about it…

Tapi Mak dia sangat2 lah enthused and happy nya sebab I don’t have to give the birds and the bees talk to her!

yeay!!!!!!

Wahkahkahkahkahkah….

Muka budak yang termalu2 nak pergi dengar health talk Winking smile.

IMG_4089

This photo was taken masa we all berbuka nasi lemak a few nights ago.

IMG_6142

Miss 9 makan nasi lemak dgn kuah butter chicken, Miss 14 makan nasi lemak dengan kicap manis ABC.

We all berdua makan nasi lemak dgn sambal kaw2 Shidah Smile. But I added a bit of halia masa nak masak sambal tu sebab I like halia in sambal.

IMG_6147

IMG_6150

As usual, I ‘goreng’ ayam in the Actifry.

Keropok ikan tu I still goreng guna minyak kat kuali biasa, hehehe.

For people yang tanya whether ada jual Actifry kat Msia or not, memang ada.

But yang I jumpa tu online lah. But Phillips Airfryer ada jugak jual kat Msia.

21 comments:

Aida Salleh said...

Aduhhhh menyesal bukak blog u tgahari camni...terus lapar ok...huhuhuu...sis, canggihlah miss 14 makan nasi lemak dengan kicap manis ABC...:-) tapi I suka juga kicap tu...1st time makan masa kat Melbourne last year. pastu balik msia terus carik...nasib baik ada jual...kalau tak jauhlah nak merantau carik kicap...heheheh...

zarra zuyyin said...

tengok sambal dah terliur. samalah. menyesal buka blog yg buat tayangan perdana masakan time kritikal lagi 4-5 jam nak buka pose. Huhuhu

Nuriel said...

Wow..kagum tgk anak2 akak..makan nasi lemak tu.. sedapnye!..also pakai tangan tu..so sweet..

nak tanye..lei tak akak share..mcm mn dorang start berpuasa penuh? dugaan di perantauan lain dr di malaysia.

just my 1 cent.


selamat berbuke kak!

*ur silent reader* =D

annapeje said...

gambar masak2 pon ok gambar tuan tanah pon ok juga hehe plz dont stop !

zeeda said...

kak sy ari2 msk opis mst nk open akk nye blog tau..suke sgt bace blog akak..jgn la stop ek..miss 9 senyum manis nyer..makin cantik..

Kniedaz said...

saya ada nampak actifry dalam katalog carrefour ke tesco baru2 ni...tapi harganya mahal la 1K lebih...makan nasi lemak dengan kicap? Hehehe...
Janganlah stop blogging.. boleh tulis pasal garden ke, menu n resepi ke..

ummisara said...

LG,

adoiiii time nih pulak i buka blog u. nih dok congak sempat tak i balik masak nasi lemak ayam goreng mcm u.

Sarah and Fad said...

sis..that day g Tesco, jumpa dh actifry philips tu. 800++ you! tp.. agaknya mmg slow moving item yg teramat sgt, kotak pon dh buruk semcm je. ms nmpk tu terus ckp kt hb, "papa, nih la actifry yg akak kt Perth tu pki wat goreng ayam!". dia jeling sket je n terus larikan diri. hahahah

yana said...
This comment has been removed by the author.
yana said...

Msia still kurang bab2 puberty ni,it's in the text book,tp kurang sgt sentuh,kind of taboo lg kot..jd,it is a must 4 mak2 dkt sini bg guides so that when our daugthers hit puberty they know what to expect n what to do..lucky u dkt sana dah siap ada talk bagai..maybe education minist. sini kena follow gak..:)

Carl Lesmana said...

takyah stop la akak , nanti takde pulak santapan mata carl , masakan akak yang comel and sodap tu . hahaha btw carl suka baca akak punya entry:)

ieda said...

salam...please dont stop writing..i love reading ur blog...ur garden...ur food...ur kids....whatever it is..i just love reading all of them.

linda said...

Akak jangan stoppp... saya tiap2 mlm harus singgah blog akk sbb nk tau menu dinner akak smbl telan air liur. Hihih. Serius niii

Unaizah said...

I'm impressed looking at picture of two Pan Asian girls living in Australia eating nasi lemak using their hands. Zaman sekarang ni terlalu ramai yg terikut-ikut budaya luar. Makan pun guna fork & spoon. Tengok dlm drama2 & filem2 Melayu sekarang itulah budaya yg dipamerkan.

Cik Lina said...

Assalamu'alaikum. Hi! Kak Mynn, please3x do not stop writing. I've been following your blog since I was in my first year dekat UIAM and still enjoying your stories and pictures. I'm in my fourth year now. Kak Mynn, I learned a lot from your blog, seriously. I learned on how to write and speak confidently in English, I learned some of the new names of the foods that I am not used to. Lastly, I want you to know that, you are my inspiration when it comes to cook and blogging. :)

Along Najwa said...

Ala..lps both girls xmau take photo lg, , you can start doing cooking video for beginners, like me and i am sure you will hv more time in your garden 😃. I miss seeing your grapes, blueberry and vege in your garden i hv faith in you to come up with lots of post in the future kak.

Akak,Hw much is the tefal airfryer? My friend heafing to perth next month, nk kirim kat dia.

makcikkantin said...

Salam selalu baca blog ni tapi jarang sgt komen.

Tok sah la tutup blog, keep it going like before...on ther stories....every other day if not everyday :))

FY said...

Kak Min..dah besar dua2 orang anak dara akak..semakin cantik dan makin jelita..

NenetPenne (NP) said...

eh janganlah stop menulis... i suka baca walaupun kadang2 jarang komen..
alah mcm2 lah u boleh tulis, pasal garden u ker...apa2lah... kalau u stop mcm terputus silaturrahim gituh...

eh i tot ur dotters tak reti makan pakai tangan...ohh sorry... :)

Unknown said...

Salam. I beli hari tu actifry Philips kat seng heng. Katanya promo price rm999. Tak tau la mmg promo price atau mmg itu price dia.

Unknown said...

Salam. I beli hari tu actifry Philips kat seng heng. Katanya promo price rm999. Tak tau la mmg promo price atau mmg itu price dia.