Monday, 22 July 2013

Our weekend feast

Kenapa lah terasa makin malas nak update blog?

Mungkin sebab dah lama sangat I ber blog so tu yang dah rasa macam takde thrill pulak nak update blog ni.

I’ve been blogging since 2008 and I’ve written 1751 posts.

Banyak kan! Smile.

By now, most of my posts are just repeat stories I guess.

Ye lah, balik2 cerita about the same food I cooked, the same kind of activities we did so I yang menulis ni pun rasa bored, lagi lah orang yang nak membaca kan!

Lain lah kan kalau I ni jenis yang cook different food every single day and have adventures every single day so memang lah seronok giler nak menulis kan.

But I ni jenis yang cook the same kind of food week in week out and duduk rumah aje most days and we dont have an active social life as a family, hehehehe….

Maybe I should just put up photos of our dinners instead of pot pet pot pet, then I might not feel too tired to post I guess…..

Maybe I should retire and then let the girls take over writing this blog…

Hahahahaha…..

Anyway….

It’s already the 13th day of fasting today and tomorrow the girls will start school again after cuti sekolah 2 minggu.

My life will be hectic again as a supir everyday.

But at least I dont have to worry about being the lunch lady for the next 2 weeks+.

Bole lah I start buat kuih raya while the girls are at school kan Winking smile.

So, what did I make for Iftar this weekend?

Since I didnt have to cook dinner on Saturday, I made cendol and apam gula melaka for dessert.

Acuan muruku ni I begged from my Mak.

Bila balik Msia, I love to selongkar her laci2 and almari dapur. Acuan ni I jumpa a few years ago and selepas kena pujuk, she gave it to me, hehehe.

IMG_4019

Dapatlah I buat muruku and cendol kat perantauan ni kan Smile with tongue out.

Tapi I buat cendol ni masa bulan puasa aje.

Masa Summer yang memang panas giler, I tak teringin pulak nak makan cendol!

Tekak orang puasa memang mengada2 kan.

hahahaha….

IMG_4022

Yang makan cendol ni cuma The Other Half, Miss 9 and I aje. Miss 14 kata dia tak suka cendol (what else is new kan).

And apam gula melaka which has been my favourite kuih sejak kecik and now The Other Half’s favourite pulak Smile.

IMG_6100

We love our cendol cuma dengan kacang merah aje. No other tambahan.

IMG_6105

At the same time, sempat jugak I buat cili jeruk for our stock.

IMG_4027

And then, for iftar semalam I cooked roast duck.

IMG_4059

IMG_6123

Makan pulak dengan potatoes roasted in duck fat, toasted cheese bread and salad.

IMG_6128

IMG_6129

IMG_6134

Sekali sekala aje we all makan duck ni.

I think this is the third time kot I masak duck and I still think that chicken tastes wayyyy better than duck!

hikhikhik…

27 comments:

JunAina said...

Berblog ni memang ada psang surut, ikut angin ikut mood.

Saya biasa makan rendang itik atau gulai itik ja. Agaknya apa rasa bila makan itik macam tu ye. Biasa makan dengan nasi ja.

vivien_capri said...

kak LG rotate la tulis entry dgn d little misses..at least bila xda idea, ur girls can contribute some entries to the blog.

ur blog is one of a few blogs I follow. interesting bangat :D. sayang la kalau quit terus. huhu.. banyak idea masakan dalam blog kak LG ni..

plis plis... teruskan menulis ;p

FaRaHdEe said...

kak LG, boleh share resipi cendol akak buat? saya dah try buat dua kali, asyik x jadik je...

Chekgu Azrine said...

Sis..kot mna pun saya tgok duck tu rsa nk terkam..hadoii

Anash said...

wow..1700++ entry?
banyak dah tuuu..
dont ever say "i quit blogging'..
NO!!!

dan tah bape kali myself komen di sini menggunakan perkataan "I envy you"...

homemade cendol ... wow again...

I envy you...
(see..??)heheh

ICAZIESYIRA said...

please dont stop writing la kak lemon :)

Carl Lesmana said...

eh acuan tu lah . mak saya dulu-dulu guna tu buat kuih putu mayam ,. sedap oooo hehehe

Intan said...

Kak LG... Ini lah satu2nya blog yang i terus setia membacanya setiap hari. Kalau Kak LG lama tak update pon buat i rasa ternanti2 apatah lagi kalau Kak LG nak quit blogging.... mau tak keruan i dibuatnya hehe... Membaca blog Kak LG ni membuatkan i terasa seolah2 i berada di sana... cuma bab makanan je yg i tak dapat nak rasa lagi hehe... So Kak LG... teruskan menulis ye ;-)

Miss N and Mr N said...

sis LG.. please dont stop blogging.
da lama sgt baca ur blog...dr zaman blajar..praktikal, keje..smpai da kawen pon..x penah jemu baca ur blog. and selalu sgt refer ur blog for western recipe..

hihi..kalo takde idea nk blogging.. why not u just share recipe and method on ur blog. ur writing sgt bersahaja..especially bila share recipe. sng nk rujuk...tak terlalu formal. :D

indahhouse said...

Salam kak LG,
Tengok duck tu jer, boleh buat saya mengidam. 1 ekor yg kecik? Itik kat sana lembut, ya kak?
Blogging ada pasang surut... tapi penerangan kak LG ttg cara memasak Western, takde sape bole calen. :D Kak LG mmg tahu apa yg perlu dibuat dgn bahan itu, bahan ini...

Tak perlu tulis hari-hari, take your time :)

Fauzana said...

Salam, Kak LG, nak resepi terperinci untuk semua masakan diatas...TQ.
Sooo.... yummy....

azieazah said...

Kalu kat kampung dulu, kami sembelih itik dan rebus, then buat Masak Kicap! Sedappppp....

Nur Murni, Singapura said...

I ada bookmark banyak juga blog2 yg sangat informative, yg banyak manfaat. Tapi yg anehnya, blog u yg mesra di hati. I always look forward to hear u walau ceritanya biasa2 aje. I rasa tuulah yg istimewanya, its light and entertaining, always makes my heart smile!

So pls dont stop writing, i just love to hear your comments on your monotonous, everyday activities, its just feel natural to me.. reading your blog is relaxing especially after a long stressed day!

Aida Salleh said...

Sis, dun quit blogging...please please please....

Aida Salleh said...

Sis, dun quit blogging...please please please....

Nur Murni, Singapura said...

I ada bookmark banyak juga blog2 yg sangat informative, yg banyak manfaat. Tapi yg anehnya, blog u yg mesra di hati. I always look forward to hear u walau ceritanya biasa2 aje. I rasa tuulah yg istimewanya, its light and entertaining, always makes my heart smile!

So pls dont stop writing, i just love to hear your comments on your monotonous, everyday activities, its just feel natural to me.. reading your blog is relaxing especially after a long stressed day!

hasni said...

Salam..

I've been a silent reader for years.. however when i read your comments about maybe wanting to stop blogging i knew i had to say something..

Please don't stop! Cause believe or not.. when you think what u r writing is repetitive or boring.. it is totally not.. some of us look forward to each day to read a new blog entry from u :) how pathetic of us! hehe

anyway i hope u will continue blogging.. if not maybe less often.. take care!

Nur Murni, Singapura said...

I follow quite a no. of good, informative blogs. Anehnya, yours yg paling dekat di hati!

Its light and entertaining to me. Always feel relaxed seeing you and family, especially after a long, stressed day!

So, please dont stop writing, even if its just a monotonous, simple everyday activities! Tuulah yg istimewanya! Its just feel natural and sweet....
Never fail to make my heart smile...

Badar The Great said...

LG....pls dun stop blogging, nanti akak sedih tau Akak nk tgok ur grown up kids , bila u jadi Nanny br la u think of retiring ya, hahaha.


4AS said...

Same here. I lost my interest untuk berblogging a long time ago. Have to force myself now kalau ada benda2 yg i rasa nak bg anak2 i baca..:-)
I pun kureng sikit dgn itik ni..

Unknown said...
This comment has been removed by the author.
mySoul said...

Kak, jgn berhenti menulis ye!

anna azali said...

I baru setahun follow ur blog...jgn lar quit :(

anna azali said...

I baru setahun follow ur blog...jgn lar quit :(

beautecology.com said...

Why not ask your other half plak jd penulis jemputan, once in a while bila u dh takda idea? Jgn la stop kak...

Dr. H said...

he he jangan la stop; I tengah diet ni..tak makan sangat...nak kurangkan kolesterol, so I dapat kepuasan hanya dengan melihat gambar masakan...jamu mata je..and your blog is one of the resources..tapi taruh resipi sama la..selamat berpuasa dan berhari raya..

Ni sahur kat your blog la ni...minum air sambil tengok gambar

DrH

wantie said...

sweet je tengok you buat cendol guna bekas buat muruku tu yer. kalau kat kampung, jahanam le satu periuk di cucuk cuck dengan paku semata mata nak buat acuan cendol.


tak de gula melaka ke cendo tu? hmmm.... kalau cendol buatan sendiri memang sedap....sapa tak suka cendol rugi tau...

BTW salam kenal. jumpa blog u ni kat Imotive. done follow