Tuesday, 30 July 2013

21 days in…

Hari ni dah 21 days bulan Ramadhan bersama kita.

Masa ni lah kebanyakan Mak2 and Bapak2 baru sibuk nak kisah pasal kuih raya.

Tahun ni, Mak kat rumah ni ada lemau sikit, tak berkobar2 nak buat kuih raya, hehehe…

Alah, bukannya ada orang nak datang rumah we all on the first day of raya pun so kalau nak start buat kuih masa dah raya pun takpe.

But hari Sabtu lepas, I did make our first kuih raya.

Itu pun sebab biskut ni kegemaran the girls so tu yang buat awal2 so they can eat masa berbuka and bersahur.

I made biskut gajus Daisy which is adik beradik tiri biskut mazola.

Ye lah, minyak mazola tak jumpa cari kat sini, yang ada cuma minyak jagung Daisy aje. Pastu kacang tanah tak boleh guna, ganti dengan kacang gajus so kenalah tukar nama kan!

IMG_4211

I made 2 and half adunan so hopefully, adalah baki2 lagi when people come to our house.

Tahun ni I tak nak buat kuih macam2 sebab takut tak habis.

And for the first time after so many years, I wont be making kuih gunting!

Not because of anything, just because I malas ya amat nak menggoreng tu. Sebab I know I yang akan banyak makan kuih gunting and all the minyak2 and lemak2 will definitely stay on my body!

Probably I will buat tart nenas because it’s my favourite, cornflakes meringues and florentines because everyone loves it and belgian biscuits because kesian kat The Other Half, mintak this biskut since Xmas, sampai sekarang I tak buat2 lagi!

hehehehehe….

Sekarang ni cuma fikir nak buat kuih utk berbuka aje Winking smile

On that Saturday, I also made kuih angkoo and keria balls for Iftar.

IMG_4215

Anyone wanting to try making angkoo, can follow Nasilemaklover’s recipe. But I use normal temperature water instead of hot water.

Next time I nak cari acuan angkoo yang kecik2 sikit so boleh terus masuk sebjijk ke dalam mulut.

And that weekend, we had steak burger and fries for our dinner.

Sebab both The Other half and Miss 9 said to me, “I really would love to have burger and chips for dinner tonite.” Smile.

IMG_6219

But I made a gourmet-style of burger Winking smile. Siap dengan homemade buns lagi tu!

IMG_4254

Masa baru masak, the sesame seeds still on the buns but bila dah kena pegang and potong, all the sesame seeds jatuh atas pinggan, hehehe.

IMG_6222

We had it with garlic aioli, avocado salsa and caramelised onion.

IMG_6226

The Other Half said, “That’s the best steak burger I’ve ever had because it had garlic aioli and caramelised onion on it. And the salsa to go with it!

Macam lah selalu sangat dia makan steak burger tu!

Hahahahaha….

18 comments:

ummuaidan said...

Gajus daisy pun dah sedap banget dah kan..dpt jgk miss 9 merasa..:)..
kuih keria tuh yg biasa kan sis, cuma versi cinonet jer kan..:)

Diya Hanun said...

wah burger tu buat sendiri ke..bestnye :D

JunAina said...

Tak dapat nak bayangkan kalau saya terpaksa berada dilaur negara dalam jangkamasa yang lama sebab saya tak pandai memasak.

Kuih angkoo tu sedap...

Qashmere said...

Sedapnya burger tuuuuuuu

babylola2u said...

akakkkkk...apa gebu benor roti akak tu?? rasa nak pindah sebelah rumah akak je sekarang...i love roti!!!

suzie said...

Kak LG, nape kt rumah akak takleh gune kacang tanah ek?sy ni br j jd reader akak dalam 2 minggu, cari2 gk tread akak yg lps kot2 lah ada dinyatakan sebab nape tkleh gune kcg tanah tpi so far masih tak jumpa nape..hehehe

JaSSNaNi said...

selamat berpuasa kak min...
siap boleh buat bun beger sendiri lagi.. cayalah kakmin memang teror betul.. :D

Kniedaz said...

sedapnya steak burger tu...sedap nampaknya. Banyak LG buat biskut raya ya, saya cuma main order je huhu..

Aida Salleh said...

Alamak....org perth pun dah buat kuih raya lah....org Malaysia ni pun belum mula buat...hhehehee....insyaallah yhis weekend baru nak pulun...:-)
sis, burger tu mmg sangat menggoda terutamanya pada waktu2 petang macam ni...terus terasa nak makan burger buka puasa nanti...tapi mana nak carik steak burger kat sini...uhuhuhuuuu......

greetingsfromengland said...

everything just looks so good LG, as always! take care!

linda said...

Suzie because Zahra alergik kacang tanah so that kak mim substitute dgn gajus... if not mistaken ;)

aziekz said...

akak mmg rajin dan kreatif bab masak yea..
Salute..even duk obersea still masak cmpur mlay masakan......sgt kagum ngan akak....:-P

Mazura Zulkifli said...

Salam..kak mim...hai..kak saya ni sibuk cr resepi belgian biscuit tu..boleh akak share camner akak buat..dh go true di label resepi tu tp x jumpe..rase mcm penah baca akak buat biscuit ni, tp xjumpe la entry yg mana...kalau x silap akak buat biscuit tu cantik bentuk 4 segi ek..warna kuning comel...plissszzz akak..salam unt family akak..

makcikkantin said...

Salam LG
Makcik selalu admire you for yr cooking esp. Best best pulak tu...makcik pun baru nak start buat kuih...dah demam pulak dah...so tangguh sat dulu.

Selamat menyambut hari lebaran tak lama lagi ye

Nannie said...

asmlkm LG , waa biskut Mazola yum yum my favorite :)

Shamsiah Abdul Rahman said...

Assalamualaikum LG,
Kagum dgn kerajinan you.
Sham masih dgn tradisi sejak bertahun-tahun lamanya.. kuih raya order jer.
Reason : malas nak buat sepah sbb for sure result yg tak seberapa.

Zaitun said...

Kak Zai pun bercadang nak buat biskut mazola,minyak mazola pun dah beli tapi anak kata diaorang tak nak pulak.

Shikin Ali said...

kreatip la kak LG. Mazola feveret SA tu. Mak SA pun ada buat beskut gajus gak, tapi takda plak diberi nama. hehehe...nk suh dia tukar nama jadi Daisy gak camtu