Monday, 8 July 2013

Salam Ramadhan

Penyimpan mohor besar Raja2 kat Australia dah umumkan tarikh mula Ramadhan…Winking smile

Kat Perth ni, kali ni semua masjid (well, except the Turkish Masjid) dah bersepakat to start fasting on Wednesday the 10th.

Alhamdulillah, bersepakat membawa berkat kan.

I pun dah start beli all the dried fruits and nuts utk buka puasa.

Sebab kat sini pun meriah jugak sambutan Ramadhan at the big shops like Coles and Woolies.

IMG_5960

Kali ni I beli dates 1 kotak terus so tak payahlah susah2 beli every week.

Orang kat rumah ni suka medjool dates sebab makan sebiji dah kenyang sebab besar and so moist n juicy.

And beli jugak dried apricots and dried figs kalau nak tukar selera sebab dah jemu makan dates, hehehehe

And sekarang tengah Winter kat OZ kan so buka puasa is quite early and Imsak pun tak awal sangat.

The earliest Iftar will be on this Wednesday at 5.28 petang/malam and the latest will be on the last day of Ramadhan at around 5.45 petang/malam macam tu.

Imsak paling lewat will be this Wednesday as well at around 5.40 in the morning. while Imsak on the last day of Ramadhan will be slightly earlier at 5.27.

So, kalau bangun kejut budak2 pukul 5 dari awal sampai akhir Ramadhan, insyaAllah sempat lagi makan and minum sebelum habis waktu kan, hehehe…

And nak jadi cerita, Wednesday ni birthday The Other Half…

So, I said to him that I will cook whatever he wants for Iftar cum celebratory/birthday dinner and I will also cook a special dessert as his birthday cake Smile.

So dia tengah hard at work thinking lah tu, hahahahahaha…..

And nak jadi cerita, mak mentua and pak mentua I balik awal ke caravan park diaorang.

Sepatutnya diaorang stay another night here but Pak mentua tak sihat badan and dia nak balik tidur katil sendiri so pagi tadi they went back so legalah I malam ni tak payah fikir susah payah nak masak apa, hahahaha….

But they’ll be back here on Saturday before they head back to Adelaide on Sunday morning…

And I ended up cooking quesadillas for dinner tonite.

IMG_5949

IMG_5951

I guna cooked beef mince and red kidney beans mixture as the filling.

Makan dengan avocado salsa and guacamole.IMG_5956

Sempena bulan Ramadhan yang mulia ni, I want to ask for forgiveness for any wrongdoings and offences I have unintentionally made and caused throughout the 5 and half years of blogging.

May our Ramadhan this year be filled with prayers and Quran reading and good deeds and barakah.

21 comments:

ummuaidan said...

salam sis,
dah nampak anak bulan yer...mlm nie baru tgk kat sini..inshaallah mungkin start esok jgk kot, normally would not be much different fr aussie n nz..selamat berpuasa

Kak Suri said...

Salam. Hi LG..salam ramadhan to you and family too.

azieazah said...

Salam MYN...

Wahhh persiapan yang indah untuk menyambut Ramadan wpun di tempat orang, tapi sentiasa bersama family terchenta.

Okeh... Selamat Ulangtahun Kelahiran to your Other Half... in advance

Dan selamat menyambut Ramadan untuk U sekeluarga...

arita ms said...

sama jugak ya LG...minta maaf kalau ada komen yg kurang berkenan di hati.. Selamat berpuasa...moga2 ramadan kali ini membawa seribu rahmat dan hidayah kpd kita...dan moga2 kita diberi peluang bertemu dgn ramadan tahun depan..aamiin. Insya-Allah.

Irfa said...

salam ramadhan ye ;)

SM@A said...

Salam sis

Selamat menyambut Ramadan to you and your family !!!

norhidana miswan said...

selamat berpose utk akak n family yek, dana pun nk mohon maaf kalu selama kite kenal di alam maya nih, ada komen2 dana yg menguris perasaan akak ek...

naper turkish masjid tak pose on wednesday kak? diaorang awal or lewat?...

ada masa akak amik la gambar camne kt pasaraya sana time nk raya tuh... camne diaornag letak kurma or biskut2 sempena raya... nk sgt tgk

Fazleyatul Aini said...

selamat berpuasa =)

Badar The Great said...

selamat myambut ramadhan ...sama2 kt berdoa agar d berikn kesihatan yg baik dpt menjalani ibadah d bulan yg mulia ni. Maaf zahir batin.

Amirah Nadrah said...

the food looks yummmeehhh.
selamat menyambut ramadan al-mubarak :)

PUTUBAMBU said...

salam ramadhan kak..!

semoga sama2lah kita mendapat keberkatan dari-Nya..ameenn...!!

athirah Safarudin said...

Salam ramadhan kak :)

T said...

I miss puasa in the winter. Memory sepuluh tahun dulu. Dahla muda, tak lapar langsung. Maily sebab banyak tido siang la kut, student la katakan.
Hope you have a blessed ramadan.

My favoite kurma is mashed kurma rolled with coconut. You should try it. It's so good--cukup lemak manis.

@na said...

salam ramadhan dan selamat berpuasa

Nurain Nisa said...

Kak LG.. Dah lama baca blog akak as silent reader. Br harini rasa nak comment. Nak ucap Salam Ramadhan untuk akak n family. Saya berangan nak beraya kat overseas mcm akak.

emy pokden said...

happy ramadhan utk akak sekeluarga...esok2 makin keraplah melawat ke blog akak..nak jenguk2 resipi iftar/sahur..hehehe

nanad said...

Selamat Menyambut Bulan Ramadhan Al-Mubarak puan =)

Oyis said...

slmt menyambut ramadhan buat Kak LG and family. blog akak ni bahaya tgk siang2, kejanya nnt 'ngences' je dpn PC sbb food mmg menggoda2 semua hahahaha...

Liasari said...

salam kat LG,

lama x komen disin. Selamat berpuasa. My fren di Melbourne start puasa on the 9th.

Bulan posa ni kurma wajib ada kan? Kat sini ada jual medjool dates from California & Mexico yang size dia MasyaAllah sebesar ibujari kaki saya!

Kniedaz said...

selamat berpuasa buat LG sekeluarga di sana ^_^

Aida Salleh said...

Selamat berpuasa Sis! Wish u a blessed Ramadhan, fill with spirituality, compassion, kindness, forgiveness and reconciliation. May this Ramadhan will be more meaningfull than the previous years..