Wednesday, 10 July 2013

First day of fasting

The first day of sahur went smoothly pagi tadi.

Both the girls senang aje nak bangun walaupun mata masih tertutup rapat, hahahaha…

And our sahur pun tak lah berat mana so I pun tak perlulah bangun setengah jam awal nak masak or perangat lauk pauk Smile.

My sahur pagi tadi was this.

2 pieces of multigrain toasts with butter and banana with a drizzle of Manuka honey.

IMG_3787

Miss 14 mintak nutella so I made her nutella jaffle/toasted nutella sandwich.

Miss 9 pulak mintak cheesymite so I made her cheesymite jaffle.

The Other Half pulak makan 2 keping toasts with strawberry jam and butter.

Miss 9 tengok I punya banana toast, terus said, “can I have that for sahur tomorrow?”

Sedap sangat agaknya dia tengok, hahahaha…..

Our dinner last night pulak was just maggi goreng (buat sendiri, takde pakai perencah ye Smile) and ayam goreng actifry.

Nampak sangat I dah malas nak masak kan, hehehe…

IMG_5963

IMG_5967

IMG_5970

But dinner/Iftar malam ni is going to be a bit special, atas pemintaan lah kiranya.

Sebab it’s The Other Half’s birthday today so dia requests for lamb and mash with Tiramisu for his birthday cake/dessert.

Sangatlah Kiwinya kan bab2 lamb ni.

Nasib baik tak mintak pavlova for his birthday cake or else memang dah sahih2 Kiwi celup Aussie, hahahahaha

13 comments:

norhidana miswan said...

simple nyer kak...

Kniedaz said...

bestnya kalau org dalam umah saya semuanya nak makan roti untuk sahur..biasanya kena ada nasi..awal2 puasa..nanti dah malas bangun, xtau lah hehe
lamb is my favourite! mesti best berbuka nanti di rumah LG

Badar The Great said...

v.simple sahur . sama mcm akak mkn
cereals n kurma aja. tak larat nk telan nasi early2 mrng .

εïзmummyHazaεïз said...

simple... salam Ramadhan ya..

m.u.l.a.n said...

Ramadhan Kareem & Maaf Zahir Batin..

menu simple u macam menu berat utk i lah hahaa...

happy birthday to bruce willis u...

Chekgu Azrine said...

Simple pun mengeyangkan..

Happy fasting sis

♛ Nazirah a.k.a Naz ♛ said...

selamat berpuasa kak & family.makan roti pon kenyang sebenarnya.tpi ye la,kalau kat malaysia ni kena jgk mkn nasi & lauk pauk bagai :)

suha said...

Salm.selmt bpose..hehe..kak,nk tnya ari tu inlaw akak dtg tak terpegun ke diorg tgk kerajinn akak jd petani..sgala mcm mak nenek ada,siap ada ladang anggur lg..hehe..cer wat 1 entry pasl lawatn diorg kt ladang tu..klu ada rajin la.

Oyis said...

wah roti 2 kpg je kak LG? tahan ek.. kagum2

hayatunfadzila said...

Aslkm,

Salam perkenalan, selamat Berpuasa & HEpi birthday to Mr other half..

mrs kayrul said...

senang keja klu semua makan roti takde la susah nak bangun masak..hehhe

kat rumah saya nie tiap2 hari kena masak nasi masa sahur coz kang hubby tak makan nasi dia gastrik plak...

Aida Salleh said...

That toasts with butter and banana with a drizzle of Manuka honey nampak cam best je...nak tirulah for sahur tomorrow :-) So balik keje ni kena cari banana....

lemongrass said...

Dana,
bila tgh malas, mmng segalanya sempoi, hehehe

Kniedaz,
Kalau I masak kan nasi pagi2 utk sahur, takde sape yg akan makan sbb semua tak lalu, hehehe. Tu yg toasts aje lah tiap2 pagi.

Kak Badar,
memang kan, pagi2 ni tak boleh lah nak telan benda berat2, sbb perut pun tak bangun lagi, hehehe'

Mummy Haza,
salam ramadhan utk you juga :-)

Mulan,
Hahaha...menu berat I pulak mcm menu simple you :-). Thanks for the wish ye.

Chekgu Azrine,
kalau dah makan 2-3 ketul ayam goreng tu, memang kenyang. Tu yg goreng ayam bnyk2, hehehe

Naz,
luckily lah family akak tak mintak nasi and lauk pauk or else mmng kena bangun awal giler sbb nak masak, hahaha

Suha,
Salam. Sikit pun tak terpegun sbb in laws I ni pun bercucuk tanam orang nya. Kebun I skrg tgh takde benda sbb Winter so semua mati/hibernate. Kalau dtg masa Summer, sure dah akan jeles, hahaha

Oyis,
Alhamdulillah lah so far tahan dgn 2 keeping. Masa I muda2 dulu, minum air aje masa sahur, hehehe

HayatunFadzila,
Salam and thanks sbb sudi singgah sini and thanks for the wish.

Mrs Kayrul,
memang senang makan roti ni aje sbb boleh bangun 10 minit awal dr budak2, hahaha

Aida,
Miss 9 pun terpikat kat my toast tu and pagi tadi dia makan the same exact toasts, hehehe.