Wednesday, 17 July 2013

Pruning time

Bila masuk bulan July, it’s the time of the year when we (in OZ) have to prune our rose bushes.

Sejak balik dari M’sia awal bulan 5 hari tu, our gardens have been neglected and abandoned.

Neither of us could find the time to spend hours in the garden.

I wanted to plant some Winter and Spring veges in the garden but dek disebabkan takde masa, that idea went down the drain.

Nak pergi Bunnings beli seedlings pun tak sempat!

So takde lah succulent sugar snap peas this season Sad smile.

Our main vege patch is now being run over with wildly grown tomatoes.

Meleret2 satu vege patch penuh dengan tomatoes on the ground.

Gile nya semak!

And only some of the tomatoes are edible, yang lain rosak sebab atas tanah and it’s been raining on and off so cepatlah dia busuk.

The Other Half dah gatal tangan dia nak cabut semua nya but I tak bagi lagi, hahahaha….

and all the other veges and plants have gone into ‘hibernation’ during Winter ni so our vege patch and vege beds look really scraggly and pathetic and unkempt.

That’s why lah I dah lama tak letak gambar the garden updates.

2 days ago, I finally managed to find some time to prune the roses but lagi 2 pokok nak siap, hujan pulak tiba2.

Hampeh betul!

Ini rupa sebelum kena potong.

IMG_3896

Tengok lah, kesian pokok roses we all, memang tak terjaga, dah kuning all the leaves.

Nasib baik they were still happy to produce flowers…

Ini rupa selepas kena potong.

IMG_3900

The last of the roses.

IMG_3903

Memang lah Raya nanti, kena kemaskan the lawn area tu or else terkedu orang datang tengok our yards yang sangat hampeh!

Hehehehe…..

But during Winter ni, our Poinsettia yang tengak galak merimbun.

IMG_3804

And also the snapdragons pun still producing flowers tak berhenti.

IMG_3898

But sambil prune roses, sempat jugak lah I made dessert for buka puasa.

Coconut lemon curd slice.

We got given a jar of lemon curd berbulan2 yang lalu and tersadai aje in the fridge not being used.

So, instead of throwing it out, I pun buatlah this coconut lemon curd slice.

IMG_6054

IMG_6056

And The Other Half has already taken half a tray to his work to be given to the person who gave us the lemon curd.

She gave us a jar of lemon curd, she got back half a tray of coconut lemon slice Smile.

15 comments:

arita ms said...

salam LG... nampak menarik lah coconut lemon slice tu... camana nak buat?

JunAina said...

Roses tu still cantik. Boleh syer resepi coconut lemon slice tak, nampak menarik.

Mommy Nur Zara said...

sedapnya tgk coconut lemon. nak2 bulan pose ni. alahai fascinating

indahhouse said...

Salam 8 Ramadhan kak LG,

Siannya roses kena cantas. mesti sedih kan, kak?

Sedapnya nampak lemon curd slice. Rezeki itu satu yg tak terduga. Rumah orang produce lemon, rumah kita jadi produk makanan. Memang jadi sesuatu kalu hantar ke rumah kak LG, sesuatu yg enak! hehe.

Moga segalanya dipermudahkan Allah. Saya mohon maaf atas salah dan silap sepanjang kita kenal ya kak . :)

m.u.l.a.n said...

bulan puasa ni i nampak coconut lemon slice tu je... tak nampak dah bunga2 u hahaaa....

Badar The Great said...

omg nmpak sedap lemon curd slice tu, akak tak pernah makan slice ni. Nanti share the recipes ya...
btw....how's ur parents in law? still in town or dh balik? takde update story of them pn ...

yana said...

takut nak prune mcm tu kat Msia ni..karang terus tak tumbuh2..hehe..teringin nak ada yellow roses tu!

babylola2u said...

nak resepi??...mmmm sedapnyer

Nurul A said...

gigih mengoogle rupa bentuk lemon curd ;)

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam Min,cantiknya bunga rose!..mcm2 kaler lak tuh!Rajim Min bercuck tanam.

azieazah said...

Elok juga pokok bunga rose tu ditanam semula. Sayang la sebab dah takda bau wangi dah keliling laman tu nanti.

ibu,mommy,mom... said...

Suka sangat tengok kawasan persekitaran di australia.
Beautiful.

Kniedaz said...

wah....kasi potong habis ya...hehe...

Oyis said...

that coconut lemon curd slice nmpk so yummy!

lemongrass said...

Salam Arita,
Nanti I letak link dia ye

JunAina,
memang masih cantik lagi tp mmng dah tiba masa kena prune :-)

Mommy Nur Zara,
Klu tgh puasa, memang everything nmpk sedap kan, hehehe

Indah,
Salam. Memang rezeki tu ada kat mana2 kan. orang memberi kita menerima, pastu kita bagi balik ke dia, hehehe. memang sedih masa nak prune tu, tp kalau tak prune, tak cantik nanti masa Spring.

Mulan,
hahahaha...bulan puasa ni mmng mata ni tajam sungguh bila Nampak food kan!

Kak Badar,
InsyaAllah nanti saya letka link dia. In laws I dah lama balik, dah seminggu lebih balik. We allt ak spend bnyk time dgn diaorang so tu yg takde update sgt pun.

Yana,
I ni bila nak prune roses, doa banyak2 yg dia akan tumbuh semula, hahaha

babylola,
nanti I letak link dia ye

Nurul A,
lemon curd ni kira 'kaya' Mat Saleh lah. Dia guna lemon, while orang melayu guna santan and pandan, hehehe...

Atie,
Salam. tuan rumah yg sebelum ni yg rajin menanam roses. We all cuma teruskann aje :-)

Kak Azie,
pokok roses ni memang kena prune masa Winter so bila tiba Spring and Summer, dia boleh tumbuh balik dgn cantiknya :-)

Ibu,
memang cantik2 persekitaran kat sini, cuma we all aje yg malas nak jaga kdg2, hehehe

Kniedaz,
mmng kasi potong habis, hehee

Oyis,
we like it because it's quite tart :-)