Sunday, 15 November 2009

Sundays, house chores and takde kerja cari kerja…

As usual our Sundays selalunya are spent doing all the chores we don’t like doing but need to be done (cuci toilets, basuh bathrooms, vaccuuming and dusting and yada yada yada…). At the same time, Sundays are the days where we normally have cooked breakfast instead of the usual toast and cereals aje (ini pun depends on Mummy’s mood, rajin atau tak :-)). But pagi tadi since I wanted to start the chores early, I made the pancake batter and asked The Little Misses to cook the pancakes so I could cuci toilet n bathroom.

Typical kids, masa kecik2 ni bila suruh masak or main masak2, happy happy joy joy and tak merungut langsung. Cubalah nanti when they’ve reached their teens, mau nya banyak songel bila I suruh masak for the family and sure nya banyak excuses they’ll give :-). So sementara I still could kerah tenaga diaorang i.e child labour to follow my orders, I might as well use it to my advantage, betul tak!

DSCF7553i

DSCF7555

The pancakes they made :-).

And ini resipi pancake yang I selalu guna:

Pancakes

  • 1 1/2 cwn tepung naik sendiri (SRF)
  • 1 sudu teh (tsp) baking powder
  • 3 sudu besar gula caster (tbsp)
  • secubit garam
  • 60g butter , cairkan
  • 1 cwn susu segar
  • 2 biji telur saiz XL (59g)
  • - Dalam mangkuk kecil, cairkan butter. Add susu segar and telur ke melted butter and mix them well.
  • -Dalam mangkuk yang lain, ayak tepung naik sendiri + baking powder. Add gula caster and garam and mix it. Then buat lubang di tengah2 and add the melted butter,susu n telur mixture and menggunakan whisk biasa, just whisk it until smooth.
  • -Tinggal kan adunan sekejap lebih kurang 20 minutes.
  • -Gunakan non stick pan and api sederhana, masak pancake seperti biasa.

 

After breakfast, we finished off all the household chores. Then baru aje I nak lepak2 depan PC, The Other Half ‘asked’ if he could rearrange The Little Misses’ bedroom, siap bagi reasons why it’s necessary for him to do it, hehehe. I pun sebab baik hati (since he was so nice in helping me do all the chores pagi tadi) said to him, “do whatever you want to do as long as I don’t have to help :-).” Punyalah baik kan wife dia ni, hehehe…

So, The 3 muskateers did all the rearranging and the cleaning up that comes along with moving things around while I cuma lepak2 aje…

DSCF7558

DSCF7560

Masa ni the busy stage of rearranging..

They used to sleep on bunk beds but Miss 10 asik komplen aje sebab Miss 6 selalu tendang2 her bed at night time and dia malas nak panjat her bed tiap2 malam. So, The Other Half rearranged the beds and put them side by side now. The Little Misses wanted their own rooms actually tapi tak cukup bedrooms kat rumah ni for them to have that. Ada 4 bedrooms kat rumah ni but 1 room dah ada queen size bed for guests and 1 room lagi I guna untuk my sewing stuff, ironing room and store room so memang lah tak cukup bedroom untuk The Little Misses to get 1 each kan. Maybe 1 day when we can reduce the amount of ‘junk’ in the house, baru boleh we give them their own rooms.

DSCF7562

Cleaning up their mess under the beds.

DSCF7563

DSCF7566

Finally, beds are made, things rearranged, carpet vacuumed and they are tired!!

22 comments:

My Life My World said...

LG, I suker la bila bab perenggan ni "Typical kids, masa kecik@ ni bila suruk masak ... happy happy joy dan tak merungut, cubalah nanti they've reached their teens" ... U ni macam ada pengalaman jer, ker sendirik punya pengalaman hahahaha.... anak-anak I pun gitu gak. Nak kena ketuk baru nak gerak. Mak I pun kata, I pun macam tu... hehehehe.

Tie said...

Amboi..... bertuah betul dapat hubby punya la rajin. Siap mintak permission lagik!

Zaitun said...
This comment has been removed by the author.
lemongrass said...

Akak Acik,
Syyyyy.... I tulis dr pengalaman sbb I dulu memang macam tu, hahaha. Bila dah berjauhan dgn keluarga masa study dulu and dah beranak pinak ni baru lah reti masak and 'rajin' sikit nak masuk dapur :-).

Tie,
my hubby tu dah bnyk kali mintak permission nak rearrange the girls' room, I aje yg tak bagi sbb bilik tu kecik aje. Tapi bila dah bnyk kali dia mintak, bagi aje lah kan, hehehehe...

kak tyea said...

last post saya tengok ramai sngt nakkan TLM kan,kak? nampaknya akak ni saja aje letak gambar TLM rajin wat keja..hahaha...xdelah,memain aje..M10 memang nampak rajin..sementelah pla, dah pandai wat pancake, tambah2 lah ramai bakal mertua dia..hihihi..unfortunately saya lum kawen g, xde anak..lau x, saya pun nak join sekali..hihi...

ain said...

akak guna readymade pancake je min. pernah buat sendiri sekali, pas tu malas.hihihi

akak pun klu kerja rearrange brg2 kat umah ni, mmg serah kat hubby aje la. akak cuma arah2 aje.hihihi

lemongrass said...

Tyea,
hahahaha.. tak perasan pulak I yg N3 kali ni about kerajinan the girls :-D. Makin ramai lah ye yg queueing up nak isi borang mcm ni, hikhikhik...

Kak Ain,
biasalah kita ni kan, kerja berat2 tak boleh buat tapi jadi mandur teramatlah reti nya, hehehehe...

Hawa CMS said...

i will definitely try the pancake recipe
but the question is when?
when oh when??
hehe~

btw,
i bought one same giraffe for my lil a'an ms kat london aritu
yg bile kite tekan thn die jd lembik tu kan?
me belikan lembu as well
comel nye!!
always rindu my little adik bile tgok gambar2 miss 6 esp coz diorng nye rmbut bile pendek same
keskes~

Umi said...

tq for the pancake recipe... saya nak cuba skrg gak.. untuk minum ptg pun buleh kan?? smlm dah try but hubby kata, itu pancake malaysia.. now saya nak cuba pancake australia...

zailamohamad said...

owh comel je pancakes yang your kids buat;)

azieazah said...

Memang sekarang ni, masih kecil mereka excited nak tolong, nak try itu ini... bila dah banyak komitmen lain nanti, masing2 dah malas ke dapur..

tapi bila depa dah mula tak sibuk dgn belajar, zaman bekerja depa akan mula rajin semula ke dapur.. normal la keadaan ni.. jangan risau la..

the lady said...

Salam

Been reading your blog for a couple of weeks now. Ada email tak kak? Boleh kita keep in touch.

lemongrass said...

Hawa,
I like that toy too! Seronok kan tengok dia lembik gitu bila kita press the bottom,hehehe..
You balik M'sia ke cuti panjang December ni?

Umi,
pancake M'sia mcm mana? Lempeng ye? :-)

Zaila,
they were so proud sbb they made bfast all by themselves and sedap pulak tu, padahal I yg buat te batter, hehehe...

Kak Azie,
samalah mcm I dulu pun. Dah besar n duduk jauh dr family baru lah rajin masuk dapur n belajar memasak :-)

Lady,
salam singgah to my blog. Thanks ye sbb sudi baca :-). My email add is lemongrass@y7mail.com tapi I jenis yg lambat nak jwb emails :-)

Hawa CMS said...

ah cuti panjang Dec?
tak le kot
ade cuti nye tp xbalik sbb early next year plan nak balik
coz nak renew pasport, visa and all kak LG balik mlysia kan?
for the wedding ek?
bestnyeee!!
enjoy malaysia for me ok!
sobsob~
dtg le jakarta melawat me
heheh~

Zaitun said...

Bagus Lg ajar anak2 buat kerja rumah terutamanya masak sekurang2nya bila kita sakit atau tak ada dirumah boleh diaorang berdikari.

Dulu anak2 kak Zai pun kongsi bilik tapi bila kakak dah masuk u tinggal adik sorang2.

Rahmath @Anak_Mami said...

Hi Mynn,
I know all about Sats and Sundays..my weekend mostly busy jer..tak boleh laze around langsung..it seems endless running around shopping for grocerieslah, cookinglah, melayan anak punya kerenahlah, hubby punya songehlah..macam2. Nasib baik pagi makan breakfast kat luar, lunch masak, tea-time bake, dinner masak..boring kan ? Nasib baik cleaning, washing and ironing maid buat..kalau tak every Monday I MC..pemalas kan I nie!Bestlah ada anak pompuan kan..tapi masa kecik I memang malas, duduk baca buku cerita jer sampai mak naik angin. kahwin, baru ada tanggung-jawab sikit, ha.ha..ha..

lemongrass said...

Hawa,
oh, you tak cuti semester Dec ye? A'ah we all balik Dec ni for the wedding :-). Dah lama tak attend family wedding, tak sabar rasanya!
Tak pernah pulak terfikir nak lawat Jakarta, tak tau kenapa, hehehe

Kak Zai,
Tu lah kan, memang patut pun ajar diaorang ni buat kerja rumah from now so tak lah blur aje bila orang suruh buat kerja :-).

Rahmath,
Weekends sepatutnya are the days for us to relax after a week of being on the go all the time kan but selalunya it's the other way around, it's the busiest time :-).
I pun dulu asik baca buku cerita aje sampai my Mak pun hangin sama, hahahaha....

SJB said...

Finely miss 10 got to sleep without miss 6 tendang tendang every night(*_*).

Umi said...

pancake i dah jadi... tq tq .. hubby cakap ini baru betul pancake.. my kids dinner ngan pancake tu aje...

lemongrass said...

SJB,
they were so happy to get their own 'space' finally :-).

Umi,
Dah jadi ye? Best kan dpt makan pancake gebu ni, hehehe.. Kalau makan dgn ice cream, lagi lah nikmat nya you!

Ayu said...

amboi! rajinnya anak dara tu.selagi dorg nak tlg..bg la can dorg tlg kak.jgn jd mcm ank buah ayu.dah t'pekik t'lolong panggil pun lom tentu nak trn ke dapur.

huhu...nak ckp org,dulu pun ayu mcm tu gak.klu mak srh ke dapur,mula la liat semcm.keset! nsb baik la mkin beso mkin b'ubah...ada la rajin skit.klu masih ditakuk lama,mmg ayu nak kena takuk dgn mak n hb la gamaknya.

lemongrass said...

Ayu,
skrg ni mmng lah diaorang rajin nak tolong, tapi nanti besar sikit surenya jadi mcm I dulu2 gak... malas betul nak masuk dapur, hahahaha...
Skrg ni klu I masih malas, mati kelaparan lah semua orang :-)