Thursday, 26 November 2009

My first wobbly tooth

Esok dah Raya Haji tapi biasalah kat sini, tak terasa sangat ke ‘excited’ an nak sambut Raya Haji ni tak macam Raya Puasa hari tu. Maybe our family aje kot yang rasa macam ni since it’s still a working day for The Other Half esok and we all tak buat korban apa2 pun, hehehe. But The Little Misses’ school sambut Raya Haji besar besaran sebab sampai 2 hari cuti untuk Raya Haji ni, Esok and Monday! So, I have to take  a day off tomorrow to look after them and on Monday, they’ll be going with The Other Half to work.

I still tak tau lagi whether nak masak something special untuk esok or not. Macam malas aje rasanya :-). We all aje pun yang nak makan nanti kan. But I kena bawak a plate of food ke solat raya esok so I might just make some muffins or cakes tonite.

By the way, Miss 6 came home yesterday from school feeling so proud of herself because she has finally got a wobbly tooth! Kawan2 dia yang lain semua dah ada wobbly teeth and some have already got 1-2 adult teeth. So, dia terasa dia masih kecik lah banding kan dengan kawan2 dia yang lain. So, bila she finally got a wobbly tooth, punyalah excited nya dia, hehehe. Kejap lagi Mummy kena jadi tooth fairy lah kan :-). Last time with Miss 10, I only became tooth fairy for the first tooth yang tercabut so with Miss 6 pun, awal awal lagi I dah bagitau dia yang the tooth fairy will come only for the first tooth. But dia tak kisah sebab dia tau yang tooth fairy tu is the same as Mummy, hahahahahaha….

And then she also told me that she corrected her teacher’s mistake. You see, they have spelling test every week and for this week one of the words was ‘seagull’. So, I’ve been teaching her that seagull has 2 ll’s and then she told me that Miss J wrote it with 1 L on the whiteboard and in the book. I told her that I am pretty certain that I am right with it having 2 ll’s. So, semalam in her class, she went up to her teacher and said, “Miss J, my Mum said that seagull has 2ll’s and she said she’s sure that she’s right about it!” Aduhai anak I tu, memang so tak tactful betul. Nama I jugak yang naik as a smart aleck! But nasib baik lah cikgu dia dengar cakap dia and looked it up in the dictionary for the correct spelling and then told the whole class that the correct spelling for seagull is with 2 ll’s. But yang I heran nya, macam mana lah cikgu dia tu tak tau even a simple spelling like that??? Pelik kan! Nasib baik lah Miss 6 dapat parents yang a bit prihatin with her homework so could notice the mistake. Kesian betul kat budak2 yang the parents tak kisah langsung tu kan and rely on the teacher fully.

But one thing about Miss 6, obviously dia tak takut dengan her teachers unlike me masa kecik2 dulu, hahahahahahha……

Nanti lah ye I letak gambar diaorang. I haven’t been taking photos of them lately, cuma ambik gambar dinner and food aje, hehehe

DSCF7635

Our dinner last night. Nasi goreng udang with sambal sotong and telur goreng :-). Very very sempoi tapi sedap, hehehehe…

And sempena Hari Raya esok

Happy Eid-ul- Adha to everyone out there who celebrates it. Have a safe and joyous celebration.

29 comments:

sheri said...

i pernah masa kecik betulkan kesalahan cikgu english, (it was an obvious mistake, believe me) and she said i ni egoistic, in front of the whole class. scarred me for life (konon2) but she was so rude and doesn't admit to her mistake unlike miss J. i think silly mistakes to happen once in awhile but the teacher should have the ability to admit to her mistakes graciously and not be mad about it :)

zarin said...

owh, dia dah tau ye tooth fairy tu her mummy...hihi. my dotter still tk tau n she's hoping sgt2 yg tooth fairy will come for her 1st tooth nanti :)
btw, bagus bagus to miss 6 sbb berani...i tau i dulu pun takut jugak :)
selamat menyambut hari raya aidiladha...

paradiseflower said...

salam kak LG,
i am one of your loyal reader frm malaysia, hehe
sy rs muka miss 6 tu ada sket mcm child star hallie kate eisenberg when she was little, cute sgt..
n miss 10 plak jnis yg lawa,hehe

ain said...

beraninya miss 6 memperbetulkan kesilapan cikgunya. siap jual nama min sekali tu!!! and bagusnya her teacher willing to accept her mistake!! jrg cikgu2 nak terima kesilapan masing2. akak pernah bertekak dgn cikgu science wani psl foot n leg. akak siap tunjukkan kamus bergambar lagi. Dia siap boleh ckp, satu markah pun nak sibuk2. ye lah, wani dh dpt 99, klu dpt 1 markah tu, dpt la 100 kan. then akak ckp ngan her teacher, ini bukan psl 1 markah ke, setengah markah ke, ni psl kredibiliti u sbg seorg cikgu!! senyap terusss!!!

frida[norm] said...

selamat hari raya aidiladha juga kak LG...

tunfrida.

Mummy Qis Adri said...

mcm best je tgk akak wat sushi..akak da pnh letak cara2 wat dia x..sll akak wat kek coklat,cream brand pe akak beli.sy kdg takut gak,hrtu trbeli butter brand watsonia.in law sy ckp brnd tu xleh gn.da trguna da pun ckt.balance tu bg je ipar sy pny mertua.

s.c.h.u.l.t said...

oh sedapnyaaaaaaaaaaa T_____T *drooling*

Cik_Sue @ Nenie said...

Salam Aidil Adha buat Kak LG...

Khairiyah said...

Kak Min,
Selamat Hari Raya Aidiladha!

Azita said...

Salam Aidil Adha untuk Min sekeluarga!!!!

Ayu said...

slamat hari raya aidil adha kak! huhu...ayu gakle takde tooth fairy ni.yela...mak2 kita mana ada p'caya psl ni kan.tp xtau la masa ainnur n faris nnti tetiba ada tooth fairy lak.

btw zahra mmg sorg yg berani.bagus!! kecik2 tak takut nak suarakan p'dapat dia pd org yg lbh dewasa.bkn seme bdk seberani tu (t'masuk ayu la tu.hehe..).

kak...bila akak blk sini ek? hb k.alma blk awal dec ni.tp dia kata tiket tak beli lg

KKPL said...

Hi LG

It's gd to learn fr mistakes,silly or not..
as for the food, sambal sotong, it is 1 of my fav dishes amongst the sambals. I cld eat it with rice, bread, pita, nan, capathi, prata, pulut,....hmmm..nice..the list goes on & on..

lemongrass said...

Sheri,
I rasa cikgu dulu2 memang a bit like your teacher, can't accept that they've made a mistake tu yg I takut dgn cikgu dulu2, hehehe. Their solution to the problem was to 'humiliate' the students kan!
I guess Zahra tau kot yang cikgu dia won't marah her and she also knows yang her Mummy is always right, hahahahahaha...

Zarin,
Dia dah tau sbb masa Kakak dia dpt present fr the tooth fairy, they found out by accident that the tooth fair is Mummy, hehehe..
Miss 10 dulu mati2 ingat it was the real tooth fairy who gave her the present until the found out the truth :-).

Paradiseflower,
Salam singgah. Thanks sbb sudi baca my blog dgn loyal nya :-). Ramai kata Miss 6 tu cute and Miss 10 tu pretty, mcm you ckp jugak lah :-). I baru tengok gambar Hallie Kate Eisenberg tu and rasanya rambut aje kot yg sipi2, hehehe...

Kak Ain,
tu lah kan, pastu siap jaja nama I lagi pulak tu, hehehe. Balik2 muka I jugak yg malu :-). Tapi memang dia berani which is really good in a way unlike her Mum masa kecik2 dulu, sikitnya penakut ke dgn cikgu :-).
But memang patut pun Kak Ain bertekak dgn cikgu science tu sbb like you said, it's the credibility of her as a science teacher kan. But 100% memang lagi bagus dr 99% kan, hehehehe

Tunfrida,
selamat hari raya. Balik kampung ke raya haji ni?

Rus,
Senang aje buat sushi ni but I tak pernah lagi letak cara2 nak buat kat blog ni.
Cream tu I slalu beli brand Brownes yg fresh whipping cream. Butter pulak I slalu beli western star.Watsonia tak boleh guna ke? Tak tau pulak I sbb slalunya butter ni ingredients dia cuma cream, salt and water aje kan.

Schult,
Nasi goreng makan dgn sambal memang sedap kan :-)

Nenie,
Selamat hari raya. Ada buat korban tahun ni?

Kerry,
Selamat hari raya jugak!

Kak Ita,
selamat hari raya. Masak apa raya ni?

Ayu,
I dulu pun takde tooth fairy ni tp Daddy diaorang ada tooth fairy masa kecik2 dulu so saje je buat tooth fairy utk budak2 tu, hehehe..
Zahra tu maybe sbb dia tau yg Mummy dia memang betul2 tau mcm mana nak spell, tu yg dia berani betulkan cikgu dia, hehehe

Yat Maria,
I'm glad the teacher was able to accept her mistake gracefully :-).
My hubby masa mula2 kawin dulu, memang tak makan sotong or sambal sotong. But now it's one of his favourites as well but unlike you, we can only eat it with rice, hehehe

KKPL said...

Hi

I hope I dont sound like a glutton..muah ha ha!! That is soooo not what I meant ;)

Flower said...

I think the relationship antara cikgu ngan anak murid kat sini mmg totally berlainan dari kat Msia. Kat sini more relax and informal. My Hana kat kelas ada special seat lagi. Sbb dia ni chatterbox, dia ada special table next to her teacher. Instead berbual ngan budak2 lain, dia boleh buat cikgu jd kawan bual. I ingat better talk to the teacher dari menganggu budak2 lain buat kerja. Kkdg apa benda or aktiviti kita buat kat rumah semua dia bagi tau kat cikgu. Sampai kita masak apa pun dia pergi repot kat cikgu.

SJB said...

Same here, my boys know who the tooth fairy is but they still call toot fairy. Well, tooth fairy don't forget your duty (^_*). Yummy dinner.

Rahmath @Anak_Mami said...

Salam Min,
Selamat Hari Raya to you and family. Kita baru habis masak-masak nie..kita mamak apa lagi..masak kambing ler..and kari ayam.Harum satu rumah..psst sebab mummy I yg masak..he.he.he.Silalah datang !
I admire Zahra's guts..and I observe kids nowadays are like that, unlike their mother's dulu2. Ameer yg sebaya ngan Zahra baru hilang 2 gigi dia...dia cakap dia dah tak handsome lagi..perasan betul anak I..

princessharyati said...

salam adiladha dr yatt utk LG sekeluarga.. mmg pun kalu raya di perantauan..ni.. takde rasa mcm raya kt tmpt sendiri.. bytheway yatt ada hayat ni nak taya pasal ugg shoe kat sana.. dgr tgh sale... kalu LG tahu pasal ugg boots ni yatt nak kirim beli dgn LG n pos kt yatt . anything email me ye. princessharyati@yahoo.com .

Aida Rezuan said...

Salam,

Selamat Hari Raya Aidil Adha buat akak sekeluarga. Have fun and be safe!

lemongrass said...

Yat Maria,
I know what you meant :-). Like me and kari ayam,I can eat it with nasi n any type of roti but my hubby prefers to eat it with nasi or roti canai aje! Kalau takde nasi or roti canai, baru lah dia makan dgn roti jala,hehehe

Nora,
samalah dgn Zahra, apa aje yg we all buat kat rumah, the teachers will know about it, memang tak boleh simpan rahsia betul, hahaha. By the way, I finally found out yg Zahra's teacher aid's name is Norzima, Hana's ex teacher, hehehe

SJB,
I guess they don't mind who the tooth fairy is as long as she brings something nice for them right :-).

Rahmath,
kalau my hubby tau you masak kari kambing n ayam and sure ada nasi beriani kan, memang dia dah menetap kat rumah you, hahaha..
Zahra pun said to me yg surelah nanti dia tak cantik masa wedding tu sbb takde gigi, hehehe... Memang they are so vain kan :-)

Yatt,
Ugg boots mmng bnyk kat sini but ada bnyk jenis/brand. Kalau u nak yg the real ugg boots, ada a few shops aje yg sell them. I'm not sure if they are on sale skrg ke tak because I don't wear them (Perth is not that cold). But I minta maaf bnyk2 sbb next week I dah nak balik M'sia so I can't buy 1 for you until I balik fr M'sia in January.
Kalau you tak kisah tunggu, then I'll hv plenty of time to look for them in January :-)

Aida,
selamat hari raya kat perantauan :-). Seronok raya kat SPain?

Zaitun said...

Lama kak Zai tak tinggalkan jejak kat rumah Lg, busy sikit anyway selamat menyambut Aidil Adha pada Lg sekeluarga.

Kak Zai masak nasi mandhi untuk menu raya recepi dari ummi umphh sedap....

Aida Rezuan said...

Salam,

Tak sabo nak tengok menu raya LG nih. Huhu..

First time raya luar kampung. Tak de feel langsung. Sad but the thought of food kinda lights up the day. Hehe..

Mummy Qis Adri said...

oo..senang2 pun sushi tu,xtau x jadik jugak..oo abis tuk cake tu akak sembur whipping cream tu jela ye..sy pun gn tu gak..aah in law sy ckp,dulu islamic council pnh keluarkn list tuk brg2 yg xblh guner ni,so brand tu terkategori lsk.saye pun pkr cmtu gak..lagi lak kat bungkusan die xde tulis pun pape yg haram.nyway kak thanx.. neci to meeet u kak ry haji smlm.anak2 akak comel tul..

Mummy Qis Adri said...

emm maksud sy cream yg akk gn tuk choc ganache tu.

Adnazthie said...

Salam Eidul Adha buat LG sekeluarga.
Kekadang cikgu pun buat silap gak..he he he
Untuk pengetahuan LG kat tempat saya tahun ni, 5 ekor lembu2pilihan yang sedang disembelih dan bakal diagih kepada penduduk setaman n mungkin lain kawasan. Dah pesan awal kat suami dapat 1/2 kg pun dah ok, x nak bebanyak nnt saya kena perabih seorg...he he he, Malaysia yang dah terlebih makanan kekadang. (ramai balik kg)

Flower said...

Well, that's good. Kalau jumpa sampaikan salam. Ckp je Nora, Hana's mom. Dia tglkan Hana dpt ganti ngan Zahra yg sama2 chatterbox. Ok lah tu kan.

lemongrass said...

Kak Zai,
selamat hari raya aidil adha utk Kak Zai sekeluarga :-). Best nya masak nasi mandhi. I tak masak apa2 yg special pun semalam sebab takde mood betul nak masak, hehe

Aida,
alahai, sian you sbb first time raya kat perantauan. I raya haji mmng slalunya tak masak anything special unlike Raya Puasa :-)

Rus,

I guna whipping cream tu utk buat choc ganache. I cairkan coklat dgn whipping cream tu guna kaedah double boiler, pastu tunggu sejuk sikit and then curah atas kek tu.

Adnazthie,
Memang masa raya korban, my family kat kampung tu pun selalu dpt daging terlebih2. Kadang2 sampai berbulan2 baru habis, hehehe

Nora,
tu lah kan, dah nai abis term, baru I tahu sape nama cikgu dia tu. Selama ni nampak cuma senyum aje, hehehehe...

Aida Rezuan said...

Salam,

Tuh la kan, selalunye raya haji tak semeriah raya posa. Tp sebab dek tak dapat beramai2 dgn famili, so ada la rasa emo sket. Huhu..

azreen1006 said...

kids are so honest and tulus ikhlas.. tu yg cute tuh ehehe....org nk marah pon tk sampai hati... cute lah miss 6 eheheh :p