Friday, 13 November 2009

Malas nya Tuhan aje lah yang tau :-)

I know I know semua orang tertunggu2 I tayang gambar my creation tu kan sebab sure semua orang ingat since dah 2 nights I tak post N3, surenya lah sebab I bertungkus lumus pulun bekerja sampai larut malam kan :-D. Tapi apakan daya, itu semua fantasy dan khayalan semata2, wehehehe…. Like I told you before, I cuma ada masa at night time aje untuk menjahit and the most I could spend in front of the sewing machine is 2 hours before I become so mengantuk, hehehe.

But last night I was feeling quite motivated sebab I was getting there. I could finally see light at the end of the tunnel so to speak. But nak jadi kan cerita tamil, my blooming overlocker broke down!!!!!!! It wasn’t working properly so I spent an hour trying to fix the problem malam tadi. But since I ni bukannya an overlocker machinist/repairer, by the end of the hour, it still wasn’t working. Geramnya Tuhan aje lah yang tahu!!!!!! I rethread all the threads, changed the needles, brushed off all the lint that I could get my hand to but one of the threads still kept on breaking off. I might just try my hand again at becoming Mr.‘fix-it’ tonite but if still tak jalan lagi, memang nampak gayanya kena lah hantar pergi repair macam ni. But I guess my fault pun in a way sebab sejak beli overlocker ni about 6 years ago, memang tak pernah hantar servis so tetiba dia meragam lah.. :-(((…… Of all the times that it could have broken down, it had to choose when I’m at my busiest!!!! Apa tak nya, dah setahun I tak guna, tetiba guna beria2 buat berpasang2 seluar pastu dresses, terus lah dia demam teruk, hehehe…

30 minutes later……

Alhamdulillah, our last ditch effort to fix the overlocker was successful. It worked beautifully now :-D. We unscrewed everything and vacuumed the insides (it was full of lint and dust, ugh!). I am so happy now sebab I can continue sewing this weekend and I don’t have to korek kocek cari duit nak bayar the repairer, hehehe…

But as a teaser, I letak aje lah ye gambar the dresses yang separuh siap tu…

The Little Misses dah tidur so takde models yang I can use to put the dresses on. The Other Half was way too big to fit into any of the dresses so tak boleh lah dia nak jadi model, muahaha. I boleh kot kalau tarik nafas panjang2 and tahan nafas to fit into the dress but lain pulak jadi nya nanti….

DSCF7546

The satin sash I nak beli kat M’sia sebab murah lagi so balik M’sia nanti baru letak. The lacy hem maybe tak payah kot sebab the skirt is long enough.

Tengok lah esok, kalau senang, I’ll ask The Little Misses to menggayakan the half made dresses :-)

18 comments:

Adnazthie said...

Salam,
LG..kesiannyer dia..
Biasalah masa2 macam ni semua kejadian/perkara yg berlaku nak menguji kesabaran kita..
TAPI sempatlak buat lawak, nk suh the other half jadi model mmg tergelak besar I baca N3 ni..wakakaka
Nanti auuww tak muatlah mak, nyah

Jue Fauzi said...

Hehehehe..dasat ye tailor ni.Ada masa lagi nak berblog..tapi if u tak letak entry sunyi pula..hehehe..so well done you.May you get to finish all the dresses on time.

KKPL said...

i LG

Well done!...the light at the end of the tunnel is getting brighter indeed ;)..I bet the dresses would look better on the 2 models ya??

Nadia Dzai said...

Awwwww.. dah jadi! ;p

SJB said...

Nice (^_*).

kak tyea said...

muahaha...pandai sangatlah akak wat lawak yer..hehe, nanti lau TOH yg pakai dress tu, TLM nanti2 x boleh panggil dia daddy pula..hehe..oh ya, menyibuk sket, asal dua baju 2 serupa tp x sama ngan yg lain? tuk TLM ke? huhu..tp cantik baju akak wat..

lemangcute@chah said...

akak sangat buat saya teruja.. pandai masak..pandai jahit... huhuhu... terujaaaaaaaa

lemongrass said...

Adnazthie,
tu lah kan, Allah nak uji kesabaran I sbb I ni mmng jenis orang yg tak sabar,hehehe..
Tak muat tu takpe you, I takut kan The Other Half terus tersuka pakai dress and hari2 nak pakai dress, itu lagi haru! Hahahha

Jue,
Bila I tak letak N3, orang sibuk tanya aje tu yg I letak N3 mlm tadi, hehehhe.. I ni jenis yg memang suka work last minute so hopefully InsyaAllah siap lah dresses tu on time kan :-).

Yat Maria,
tu lah, finally I could see a glimmer of light at the end of the tunnel :-).

Nadia,
dah half jadi, belum jadi sepenuhnya ;-)

SJB,
thanks :-)

Tyea,
I takut TOH terbekenan aje kat dresses tu pastu suruh I jahit utk dia satu, muahahha...
kain tu ada 2 jenis, 1 flower besar and 1 flower kecik. Ada 6 flower girls so yg 3 besar dpt skirt yg flower besar and yg 3 ' kecik' dpt skirt yg flower kecik2 sbb tak cukup kain, hehehe

Lemang,
I boleh menjahit and memasak tp tak pandai mcm pro, hehehe

Zaitun said...

2 thumbs up,class gitu pandai masak,pandai jahit,pandai snap gambar,pandai buat lawak n macam2 lagi.Lepas ni bolehla kak Zai tempah baju pada Lg hehehe.

ain said...

at last siap jugak those dresses wlupun mcm2 hal berlaku. salute gak ngan min ni,dh lah bekerja, memasak lagi, blogging lg n now menjahit pulakkkk!!! dasat ni!!! superwoman ni!!

Azita said...

selalunya mmg cam gitu. time kita tgh terdesak, mcm2 perkara berlaku. apa2pun, min dah berjaya mengatasinya dan hampir siap pun dress tu. errrr...kak ita nak tempah pesen yg sama leh tak??? nak pakai raya haji ni...(buang tebiat apa??)....

Yati-M said...

blessing in disguise tu... tgk tu berderet baju mak ai... mcm kat boutique...

cantik2..epat suh first class model tu pakai..

mrswongjowo said...

Well Done! Tak sabar dah nak tengok model pakai lak....

ejaescobart said...

kak LG,

cayala... dalam kurang vitamin M pun leh siap jugak baju2 tu..

saya suka yang bunga kecik2 tu.. :)

tak dapat dibayangkan kalau ur husband jadi modelnye.. dah laa baju tu kaler ijo.. kang leh wat filem baru incredible hulk the return... LOL

lemongrass said...

Kak Zai,
Tak lah pandai mana tapi untuk family boleh lah nak buat benda2 tu :-). Kalau Kak Zai nak tempah baju boleh aje tapi 2 tahun baru siap, hahahahaha

Kak Ain,
tu yang sekarang rumah I mcm rupa tongkang pecah sbb takde masa nak betul2 kemas giler2. Esok ni baru boleh kemas and cuci segala pelusuk rumah, hehehe..


Kak Ita,
memang kan, masa kita nak guna tu lah benda2 slalu rosak, saje je nak uji kesabaran kita kan :-). Kak Ita nak dress takde lengan ye? Pastu pakai dengan tudung masa raya Haji, wakakkaka...

Yati,
Kat boutique tu cantik aje diaorang susun baju.. Kat rumah I, habis satu bilik bersepah bila I start menjahit, hehehe...

Mrswongjowo,
Sian model2 tu sebba kena pakai baju tak cantik so kurang lah sikit seri diaorang, hehehehe

Eja,
I sebenarnya memang malas tpi sebab dah berjanji pastu ada 3 minggu lagi sebelum balik, tu yang kena gagahkan jugak, hehehehe
Kalau My hubby yg jadi model, satu gulung kain pun tak cukup agaknya, muahahahaha....

Zaitun said...
This comment has been removed by the author.
Ayu said...

salam kak...

waahhh...b'jaya gak akak menyiapkannya w/pun masih tak siap sepenuhnya.uiks..apa punya ayat ni? xpela..janji akak paham kan.

ayu tak dpt bygkan klu hb akak jd model.mesti jd incredible hulk.hehehehehehee....

lemongrass said...

Ayu,
tu lah, sikitnya jenuh ke Akak nak naik kan semangat supaya siapkan jahit baju tu..Ini nak kena sambung the finishing pun rasa malas sgt dah :-)..