Wednesday, 18 November 2009

Cake stall again….

Miss 6’s class is going to the Zoo in 3 weeks time. But the cost will be a bit expensive for some of the kids so the teachers decided to have a cake stall after assembly tomorrow to raise money for the trip. And so bila ada cake stall ni, parents of the class lah yang kena donate the food to be sold kan. But Miss 6 had ‘kindly’ stated/asked her teacher, “Miss J… Since I won’t be here for the Zoo trip because I would have already been in Malaysia then, does my Mummy still have to donate food for the cake stall?” And jawapan her teacher was, “ Yes, she does! Even though you are not going to be here on that Zoo trip day, you still need to bring something tomorrow for the cake stall.” And tadi bila I picked them up from school, she straight away told me, “Mummy, you still need to donate some food tomorrow even though I’m not going to the Zoo!” Aduhai anak I itu, memang betul2 buat I malu aje. Sure lah agaknya cikgu dia ingat I yang suruh Miss 6 tanya kat diaorang sebab I malas nak masak, hehehehe…. Macam ni nampak gayanya, I kena donate lebih2 lah kot nak kasi cover malu, wekekekeke…. Nasib baik tak susah mana buat kek sempoi2 ni kan. This will be our last cake stall activity pun kat sekolah ni so tu yang takpe lah donate banyak sikit food :-)…

We had been a bit worried actually nak bercuti kat M’sia lama2 ni sebab this house will be left empty for a bit too long for our liking. Dah lah kat kawasan ni ada a few burglaries recently so tu yang susah hati jugak. We were thinking of asking someone to house sit for us but we couldn’t agree on who’s the right person to do that. Nak suruh student house sit, entah lah, rasa macam tak best aje pulaknya… But semalam The Other Half happened to mention it to his friend and his friend said that his son might be able to house sit for us. And today, he told us yang his son was very excited to do the house sitting. House sitting ni lebih kurang macam babysitting lah but we don’t have to pay the house sitter anything and the house sitter pun doesn’t have to pay us anything. I think I lagi suka jadi house sitter than jadi babysitter sebab rumah tak boleh menangis, tak kisah kalau kita tak bagi dia makan, tak perlu nak kena tidurkan or kena dodoi kan and yang paling penting, tak buat kita gerammmmmm…. Hahahahaha.This guy will get to live in our house rent free and bills-free for sepanjang2 we all kat Malaysia tu and we won’t have to worry about our house being broken into while we are away. Kiranya win-win situation lah kan! We just have to provide a room for him to sleep in which I guess would be the guest room and then he will help look after our house and ‘garden’ so tak lah mati kehausan all our plants nanti. I really hope that he can certainly house sit for us….

Anyway, this was what we had for dinner tonite. I made fried crumbed fried chicken with wedges and salad. Tak sabar nak balik M’sia nak makan KFC, hahahaha….

DSCF7589

18 comments:

3E said...

Kak LG,
Oooooo....kat OZ ada service house sitter ya...menariks tu...i rasa u patut amik service tu la...
btw, berapa lama u cuti2 Malaya December nanti ya.....?

3E said...

yea yea yea yea....1st time jadi orang pengomen ni......sukanyer I.....

nieda said...

nanti balik mesia boleh bedal mcm2..hehe..dulu masa huby i study kt oversea pun sama, dia ckp kalau lalu dpn kfc teringat kt malaysia

lemongrass said...

3E,
kat sini memang ada sevice ni and siap ada iklan kat paper lagi. But walaupun diaorang ada resume n police check semua, still rasa seriau jugak nak suruh stranger duk rumah kita. So, bila our friend ni kata anak dia sanggup jadi house sitter, seronok sgt2 lah we all, hehehe..
We all cuti tak lama, 25 days aje but still too long to leave the house empty kan!


Nieda,
Memang we all klu balik M'sia, tak hingat langsung pasal lemak2 kat badan, segala nya we all bedal, hehehe...

kak tyea said...

hehehe..comelnya miss 6..oh ya..welcome back 2 msia..hehe..since saya dah nak start semester break this saturday jadi nak ucap awal2 coz cuti tu maksudnya X DAPAT ONLINE pada saya..huhu..sedih x dpt baca blog akak g..hihi

SJB said...

Same here, we all balik kampung (sabah)too, from Dec 17 until Jan 12. We will be in kl for 5 days to visit my sister then fly to Sabah. Anyway, your fried chicken mmmmmmm remind me KFC in Malaysia (*_*).

Queen of The Desert said...

Salam perkenalan, selamat bercuti to you and your family. visit my link kalau ade kesempatan and sudi-sudilah add me as your online friend.:)thnx.

ain said...

oowwwhhh...kat sana ada service house sit ke..??bestnya!! tak la ht asyik risau ingatkan umah yg kena tinggal aje . bila min balk cuti?? lama..???

afid said...

haha..berani oke zahra tanya cikgu dia. Kalau sy dulu masa kecik2 takut je..kalau boleh sume cikgu suruh, sume nak buat..hehe

Ayu said...

k.min...ayu t'gelak s'diri bila baca statement akak psl lbh best jd house sitter dr babysitter tu.hahahhaaha....klu umah menangis mcm satu movie kartun tu (lupa lak tajuknya),takut akak lak yg cabut lari nnti.hehehe...

huhu...pandai lak zahra tnya cikgu dia camtu ek.hehehe...

indahhouse said...

Salam kak LG,
Oh, kat sana bole amik house sitter ya kak?
bestnya kalu kat malaysia bole wat camtu. biasanya org taknak dok umah kita. kecuali umah kita semuanya lengkap. hihi

zombiedaddy said...

Kakak orang sini tak makan KFC dah kitorang makan Popeye's cajun chicken hehehe oh and ayam penyet.

coy360 said...

Hi! Just got here through Google reader's recommendation. I don't eat chicken but the chicken sure looks good and your princesses are sooo pretty! :)

lemongrass said...

Tie,
dia comel lah but Mummy dia ni yg malu,hehehe. Lama ke semester break? Klu I jadi you, mmng borin gabis klu tak boleh surf net ni kan :-).

SJB,
Are you going back for Xmas? You'll be missing out on white Xmas in Canada eh, hehehe..
So, what would you be the first thing you would want to eat when you get to M'sia? Mine would be tosei definitely, hehehe..

Queen of the desert,
salam singgah to my blog. I've added yr blog to my link :-)

Kak Ain,
Kat OZ ni memang ada service house sitter but we all tak pernah guna sbb tak pernah semua sekali balik lama2 mcm ni. Tu yg lega bila ada orang nak house sit my house, hehe
We all balik insyaAllah on the 7th ni until new year.

Afid,
I pun dulu takut betul dgn cikgu2 I. Pastu my dad pulak ajar kat skolah yg sama so mmng takut betul klu cikgu2 tu bagitau dia klu I nakal, hehehe

Ayu,
tu lah yg best nya jadi house sitter ni kan, tak payah susah2 fikir pasal nak pujuk klu menangis, hahahaha

Indah,
Salam. Kat sini memang ada service tu but slalunya rumah yg diaorang house sit tu memang lengkap segalanya lah. Tu yg best aje klu nak house sit kan :-).
Mcm rumah we all nanti ni, dia cuma tinggal pandai2 cari makan sendiri. Electric, air, internet semua dah ada :-)..

Bro,
Mana2 I tengok, semua orang tgh beria2 mkn ayam penyet kan, hehehe. Takpe, we all still nak mkn KFC jugak!

Coy,
Hello. I wonder what you typed for google to recommend this blog? :-). We love chicken in this house, that's why I have to come up with so many different ways to cook them or else they'll get bored.And thanks for your compliment about the girls :-)

kak tyea said...

hurmm..apalah nak buatkan..org kampung yg tinggal nun jauh kat rural area..macam ni lah..coverage celcom x cukup luas n kuat supaya saya leh online..hehe..takat guna gprs, ada apalah sangat..macam tunggu buah durian muda jatuhlah jawabnya..huhu..cuti macam budak sekolah aje..sampai jan depan..lama gaklah..but I'll miss ur blog for sure!!!!!!!! huhuhuhu

zailamohamad said...

Owh, kalaulah Zaila kat sana, for sure i will do the house sitting for you..haahaahaa;)

lemongrass said...

Tyea,
last year masa I balik M'sia and kabel phone kat kampung tu kena curi, memang mati kutu tak dpt masuk n nengok blog sendiri, hehehe. Rasa mcm katak bawah tempurung aje! :-)..

Zaila,
hehehehe... best kan jadi house sitter ni. Takde susah2 nak buat mcm2. Tengok tv n surf net 24 jam sehari pun boleh asalkan duk kat rumah, heheheh...

mother of two said...

sabar2... pas nie makan KFC dalam hujan yer... musim hujan sekarang nie..:)