Saturday, 21 November 2009

Saturday and BBQ

2 more weeks before our cuti2 Malaysia and I have already written a list of things that we need to take there. Dalam list tu included a ‘food parcel’ for us as well. Kalau we all balik M’sia, memang we all akan take a few food ration along. Normally we’ll take coffee, cheese, nutellas, nesquick and a few other small things. Why coffee? We are so used to drinking coffee every morning from our espresso machine kat sini that bila balik M’sia, memang we feel so tak larat tiap2 pagi sebab tak dapat our coffee supply. We don’t like nescafe instant tu so we normally take along mocconna mystique which is instant coffe but freeze dried and it taste way nicer than nescafe 43 tu but still can’t beat the coffee fr the machine lah :-). Kalau hari2 minum kopi tarik kat kedai mamak, adalah yg terus kena diabetes bila balik Perth balik from the susu pekat manis yg berkilo2 diaorang letak in the kopi!

And then rumah Mak Abah I kat kampung so memang susah lah nak cari apa2 jenis cheese pun unless the plastic cheese aka sliced cheese. Jangan harap lah nak dapat cari cheddar or mozzarella or colby, hehehe. So tu yang we all bawak our own cheese just so I can use it to make pizza bila semua adik beradik berkumpul :-). And so The Other Half and The Little Misses tak kempunan nak makan pizza bila kat kampung nanti, hehehe. Tapi jangan tak tau you, kat pasar malam kat kampung tu sekarang ni dah ada gerai jual pizza! But I think I still like my own pizza, hehehehe….

Anyway, our dinner tonite since it’s Saturday was BBQ chicken. But seperti biasalah, I prepared everything while The Caveman just lit the fire and wait for the chicken to cook :-). I prepared the chicken, made the side dishes and also managed to make entree as well. Kiranya caveman tu untunglah kan sebab dapat bini cavegirl yang serba boleh, wakakakaka…. Sure tension aje dia kalau dia paham apa I tulis, hehehehe…

DSCF7607

Our dinner tonite. BBQ chicken, salad with croutons, roasted sweet potato and birds nest potatoes. This was my pinggan, banyak giler kan I makan… Camner lah I nak lose weight before balik M’sia kalau tiap2 malam makan macam ni! Aggghhhhhh!!!!!!

21 comments:

aidadidu said...

birdnest patatoes tu nmpk menarik! camne ek nk buat? leh ajar? ;)

pstu kan sis, u ade tak recipe tiramisu non-alcohol? i jmpe beberapa kat internet but pelbagai n taktau mana 1 yg sedap. if dpt from u sure sedap pnye kan hihihi
tq sis!

have a nice cuti2 msia nanti. :)

azieazah said...

Sian.... jangan lah tension kerana makan...asal ianya berkhasiat, relax jerr..
ada banyak perkara lain lagi yang lebih seronok untuk difikirkan..

Selamat packing...:D:D

zarin said...

sedap sedap....
i pun baru nak tanya camner nak buat bird nest potato tu? nampak menarik sangat :)

lemongrass said...

Aida,
birdnest potato tu snng aje nak buatnya. Kita grate potato mentah yg dah di peeled, pastu ambil sejemput and then goreng dlm minyak yg sikit n ratakan grated potatoes tu jadi flat and goreng sampai kuning. Kiranya mcm kerepek kentang but grated version n minyak tak banyak nya version kot :-)..
I jarang sgt2 buat tiramisu ni lah sbb pakai kopi kan so the girls tak boleh makan tu yg malas nak buat, hehehe...

Kak Azie,
I tension sbb dah sebulan konon2 nya nak berdiet sebelum balik M'sia tp tak terbuat2 jugak so my weight tak turun2 lah. I kena turunkan berat badan so I can melantak sakan kat M'sia nanti :-)

Zarin,
Lebih kurang mcm buat kerepek kentang tapi kita grate potatoes tu so dia jadi halus2 mcm tu. Then ambik sejemput2 and goreng/sautee dia atas non stick pan sampai jadi perang and terbalikkan and goreng the other side pulak. Make sure you flatten it masa tgh goreng to so dia sekata aje masak nya.

zailamohamad said...

Owh, baru nak tanya resepi birds nest tu..nampak gaya sudah ada jawapannya..boleh try ni..

azieazah said...

LG ni lebihkurang sama mcm Kak Azie gak.. kalu pi tempat lain especially balik kampung, memang agenda makan paling seronok...memang makan sakan-sakan....semua nak rasa..

tp Kak Azie akan cuba kawal selepas balik dari kampung..hehehe itupun kalu rajinn..

KKPL said...

Hi LG

What a coincidence! moccona has been with our family since...well ages..absolutely love it.

lemongrass said...

Zaila,
try jgn tak try :-). Snng banget pun membuatnya,hehe

Kak Azie,
I pulak klu dah naik berat bdn lebih 50kg, susah sikit nak turun tu yg klu boleh nak turun kan skrg so bila dah melantak sakan nanti, tak lah susah2 nak turunkan berat badan bila balik sini, hehehe

Yat Maria,
How are you? We used to have moccona before we bought the espresso machine. So now when we want to go balik kampung, we always take a jar with us :-)

arapink said...

kak min,
menghitung hari nak balik Malaysia ye :-)

siap bawak bekal ye. Maklumlah tempat kita ni pelik benor benda2 mcm tu. Better bwk bekal balik, barulah ur little misses dan hubby selesa perot diorang walau di mana jua berada...ahakssss

lemongrass said...

Ara,
my hubby tu konon2 aje suruh bwk bekal mcm2 tp nanti bila dah sampai kat M'sia, hari2 lepak kedai mamak, hahaha...

SJB said...

Same here, try to loose weight before balik M'sia hahaha (if i can).

lemongrass said...

SJB,
it's the thought that counts right! Maybe if we will it so much, it might happen, hahahahaha..

Mummy Qis Adri said...

salam kak...dulu tergendala chat ngan akak.holiday msia,pstu da lm x online.ry haji ni akak ke masjid rockingham lagi ker..leh r jmp ti..

Ray said...

Hahahhaha...Kak LG...

Very funny la asal weekend je akak dapat Caveman.Nanti suh dia pakai baju mcm Fred Flinstone tu siap bawak tunggul kayu dia tepek gambar kat sini boleh tak???

But I guess having a BBQ is really a nice 'subtle' way to get our men to cook for us kan???Bini pun boley goyang kaki;;)

Ray said...

Ooppss..lupa nak tambah lagi satu..

I reckon akak punya bird nest potato tu sebijik macam hash brown kann??

iaaini said...

Salam to you.

DAh lama tak jenguk ke sini, busy gilos! Tak lama lagi you nak balik Msia, sure tak sabar nak makan makanan disini. Anyway, kalau datang ke Penang, boleh lah bawak makan nasi kandar & kari puas2. hehehe

ain said...

sabtu mlm ahad tu hari, we all nebors buat bbq. tp akak cuma mkn satu ayam je, pas tu terus tak de mood nk makan sbb kepenatan!!! nasib baik tapau bawak balik sikit, ptg krg baru nk bakar semula for dinner!!!

lemongrass said...

Mummy Qis adri,
Raya haji ni tak tau lagi nak pegi mana sbb kat skolah budak2 ni pun ada buat solat Raya jugak. But mana tau kan, kot2 terpacak we all kat Rockingham tu, hehehe

Ray,
Birds nest tu lebih kurang hash brown but hash brown guna cooked grated potato. Birds nest ni guna raw grated potato. T
Tu lah kan, pandai pulak my caveman tu masak during the weekend. But hari2 lain, tetiba jadi tak pandai, hahahaha
I don't think you want to see him in Fred Flinstone costume sbb I can guarantee you, memang sebijik rupa Fred exc for the hair lah, wakakakaka...

Iaaini,
Klu My hubby pegi Penang, rasanya memang dia akan in kari heaven sbb hari2 akan bantai nasi kandar tulen! :-)

Kak Ain,
lah, siannya you.Apasal penat sgt? Nasib baik boleh tapau ye so tak lah kempunan :-)

Mummy Qis Adri said...

ooo yeke..anak akak sekolah mana tu ada wat solat rayer?islamic school ke..nyway hope sayer berada tmpt akak menungggu hr nk terbang ke mesia..ok kak no worries.nyway so far menu2 akak tu kalau tiru mesti menjadiknyer..sedap pun sedap..hehe..banyak tul...confused nak wat mana satu

Ayu said...

huhu...ingatkan nak blk m'sia tak yah tapau pape dr perth,rupany ada gak bekalan tu.ayu ni nak ckp org,blk umal MIL yg tak brp nak jauh tu pun kdg2 siap bwk bekal.

adoila....lapo lak tgh pinggan akak yg penuh dgn segala benda tu.paling best sayur ijau tu la...suka mkn fresh salad mcm tu.

lemongrass said...

Mummy Qis Adri,
A'ah, skolah agama tu yg ada buat solat Eid and siap cuti skolah lagi sbb raya haji,hehehe..
Masjid Rockingham solat Raya dia pukul berapa mula?

Ayu,
We all klu balik M'sia lagi bnyk bawak food dr bila balik dari M'sia ke sini. Sbb western food kat sini kan murah lagi, tu yg segala benda klu boleh nak bwk balik, hehehe..
I pun suka salad ni esp bila tgh panas2 mcm skrg ni :-)