Monday, 16 November 2009

Other colours but pink

It’s quite common kan for baby girls to be associated with pink clothes and baby boys with blue clothes. When The Little Misses were young, I got them quite a few pink clothes tapi tak lah semua kaler pink, hehehe. I bought them whatever clothes I think would look nice on them, I didn’t really mind about what colours they were. Sampai sekarang pun, segala macam kaler baju diaorang ada including black :-). And I’m lucky sebab The Little Misses bukan jenis yang memilih baju sangat and they are definitely not brand conscious. Maybe sebab mak pak diaorang pun bukan brand conscious nya orang so tu yang diaorang ikut :-). They’ll wear whatever they think will look good on them :-). Kalau diaorang brand conscious, memang lah diaorang tak kan pakai baju2 yang Mummy buat kan sebab baju homemade mana ada brand kan, hehehe…. Maybe their tastes are similar to mine kot tu yang diaorang suka aje apa2 baju yang I buy for them…

Tadi in the car, I asked The Little Misses about their favourite colours. Miss 6 said, “I love a lot of colours Mummy but my favourite colours are black, red and blue!” And Miss 10 pulak said, “My favourite colours are purple and blue.” Then I asked them, “what about pink? don’t you like pink?” And then both of them said, “Umm… N..O..No! Especially not hot pink!” I thought they are girls and girls are supposed to like pink and all things frilly? And Black???? Probably Miss 6 will be our future Goth kot because of her liking for black! :-D But she does look good in black though because of her colouring, hehehe. Miss 10 has definitely outgrown her pink phase, ye lah, she thinks dia dah besar kan so tak main lah pink2 ni, hahaha. If I were to take them clothes shopping, memang dah gerenti they wont choose pink clothes, they would rather choose other colours but not pink. All their pink clothes (which is not that many) were bought by me without their knowledge :-). I’m a bit sad now because there’s a lot of cute pink clothes out there just waiting to be bought but obviously not by me since my 2 girls don’t like pink anymore!…… :-)

Dah beberapa hari I put up pictures of my jahitan and not my food kan so malam ni I’ll put up our dinners last nite and tonite.

Malam tadi, The Other Half asked for kari but I pulak teringin nak makan ikan goreng sambal. So, on my plate I hade nasi with kari and ikan sambal and sayur goreng. I kena start kosong kan my freezer sebab dah nak balik M’sia kan tu yang masak macam2, hehehe (banyak lah alasan bila nak mengketedarah ni ;-)).

DSCF7571

And my dinner tonite, toasted tuna sandwich. Lepas mengketedarah malam tadi, I felt so guilty so tu yang makan healthy aje. But I made scrambled eggs and chicken burger for the rest so they didn’t feel like they are being forced to eat healthy, hehehehe..

DSCF7574

Home made bread lagi you, memang lah tersangat healthy nya kan ;-)

17 comments:

arapink said...

kalau macam tu Miss 10 & Miss 6 tak leh jadi geng Cik Ara lah coz tak suke pink...hehhhe

Lama tak singgah blog kak min, sibuk bangat dengan hal pindah randah ni. Banyak entry dah tertinggal..huhuhu

Perkembangan yg kembang adalah dress bebudak ni dah siap yer...bagus2...hehhehe...

Ara gak yang tertangguh keja lagi :-)

azieazah said...

Haiii..MIN..

memang sungguh berkhasiat nammpak roti tu...
Memang sudah lumrah orang kaitkan pink dgn girls..Dolu2 masa remaja Kak Azie pun suka pink (tp skang suka purple)..

Budak2 ni kadang2 dia berubah2 minat dan kegemaran sbb mereka sendiri tak pasti,ada kala minat tu sbb ikut kawan2 jerrr..

Ajzie said...

homemade bread.... wow.. tp kena tanya uli tangan ker breadmaker yg uli tuh..... hihihi

3E said...

Kak LG,
Edelyn dan Elyssa pun suka pink...siap nak color bilik diaorang pun dengan color pink...fanatic pink la...

ha....dah nak bercuti balik ke Malaya????? kalau berkesempatan nanti kita boleh la berjumpa ya...nak rasa orange chiffon cake I tak????? buat Alya dan Zahra, cupcakes pun ok jugak 'kan....

myrainbowdreams said...

mak aii...
tinggi nya roti tu,kak..
hahahaha

my fav color oso black tau..
leh geng la dgn miss 6..
hehe

Fiza Nordin said...

nak balik malaysia yek...nnt klu ade gather2 kat subang parade lagi jgn lupekan daku ye kak...eheheheee

SJB said...

Bila balik kampung (Malaysia)?.

lemongrass said...

Ara,
Mcm mana tempat keje baru?Dah jumpa ramai orang?
Dress tu tak siap sepenuhnya lagi tp alhamdulillah dah ada rupa dress skrg ni,hehehe...

Kak Azie,
budak2 memang mcm tu kan, ntah2 next week diaorang tukar favourite kaler ke pink pulak, hehehe

Ajzie,
wehehehe... dah lama I tak uli pakai tangan ni, asik BM aje yg kena buat keje. Tu sbb tng dah berlemak2 instead of berotot2 ;-)

3E,
cantik lah nanti kaler bilik diaorang klu dpt cat pink kan, hehehe. Sure diaorang suka giler2 klu dpt bilik pink :-).
A'ah, 3 minggu lagi nak balik dah. InsyaAllah kita jumpa lagi ye sbb I mmng sgt2 nak merasa chiffon kek you, hehehe...

Mira,
Saje buat tinggi2 and penuhkan dgn salad, tu yg perasan healthy and terus terasa kurus balik, wekekeke
You pun suka black ye? Memang boleh gang mcm ni :-)

Fiza,
sett!!!! Jom kita gather2 kat Subang Parade :-). My hubby suka sgt2 pegi SP tu so mmng gerenti nya we all akan pegi situ lah, hehehe...

SJB,
We all balik my kampung nanti early December for about a month :-).

zarin said...

uish gara2 tengok ur homemade bread ler buat i dah cuba2 baked my own bread jugak ;-)

on that pink color tu, there was one time my dotter fanatic sangat ngan pink sampai pening kepala i tengok everything is pink but now no more..lega i :D

Umi said...

home made bread? leh bagi resepi? nak buat jugak ler... mesti berjaya mcm buat pancake...

pink colour? i tak suka... TLM buleh geng dengan umi..:-)

ain said...

anak akak yg tua suka pink. siap gelar dia miss pinky lagi. Akak mmg tak berapa suka kale pink. mcm menggambarkan org yg lembik.hahaha!! really hope, one day nanti, zati suka kale lain.hihihi

arapink said...

semuanya ok kak min...alhamdulillah. ofismate semua membantu...

takpe lah, tak lama lagi siap lah dress tu, nnt masa kenduri pakai lak cekak rambut yg ada ros kecik2...aduhhh..lawanya :-)

lemongrass said...

Zarin,
bagus bagus, dah makin ramai yg buat roti sendiri,hehehe..
Miss 10 dulu pun pernah semua nak pink sampai I pun tak larat. I guess sekali sekala pink ni cantik lah but klu dah everything kena pink, silau mata jadi nya kan :-D

Umi,
you cuba cari kat shortcut 'recipes' tu, I ada letak resipi roti.
I dulu2 masa muda2 dulu pernah gak minat pink ni tp skrg bila dah makin tua, tak larat dah, hehehe

Kak Ain,
sian Zati Ibu dia kata pink ni lembik,hehehe. Pink ni so girly kan tu yg kdg2 rasa mcm tak best aje ;-). I suka warna blue n brown which are kaler orang tua kan! hehehe...

Ara,
alhamdulillah kan ada ofismates yg baik hati tolong. Tak lah rasa sunyi sgt kan :-).
My sister nanti yg akan belikan cekak rambut tu, dia akan letak bunga ros yg halus2 tu, hehehe

kak tyea said...

amboi,kak...tinggi menggunung sandwich ni nampaknya ye...hehe.kim salam yer..camna nak gigit tu???hahaha

Ayu said...

huhu....ayu pun tak suka pink.so cik ayu leh la geng dgn alya n zahra kan.hehehehe...ayu suka tgk pink tp tak suka klu pakai baju kaler pink.utk ainnur pun ayu try minimise kan baju kaler pink.so baju dia mcm2 kaler ada.sama la mcm anak2 akak.

sbb tu la projek ayu tak byk yg b'asaskan kaler pink.except customer yg request kaler tu.pdhal english deco/shabby more to pink lg.yg pasti i love blue!!! n lite green too...

lemongrass said...

Tyea,
Sandwich ni memang tak boleh mkn depan boyfriend sbb tak sememeh betul bila makan. Segala benda jatuh and kena bukak mulut besar2, hehehehe...

Ayu,
tu lah kan, bila dah besar2 ni citarasa warna dah bertukar betul kan :-). I pun minat blue n brown, baju I bnyk yg blue n brown, hehehe..

Aida Rezuan said...

Salam,

Terliur nye sy tgk tayangan perdana nasik, kari and ikan akak tuh. Isk2 teringin nye. Sini serbuk kari pon susah nak carik.