Monday, 2 November 2009

Mee kari and exercising

It’s already half past ten and I’m still tercongok depan PC. Kalau weeknites, selalunya we all dah masuk tidur and dah lena tidur masa ni, hehehe. But tadi busy pulak making muffins for The Other Half to take to work tomorrow for a pot luck morning tea. Sebagai isteri mithali, I buatkan lah 2 jenis muffins for him. Nak buat esok pagi, dia nak keluar awal2 to work so memang lah tak sempat nak buat pagi2. Tak kuasa I nak bangun pukul 5 semata2 nak masak muffins, hehehe. Sekarang ni Subuh masuk awal so lepas solat, memang lah akan tumbang balik sampailah pukul 6.30 baru bangun again. Bila dah busy kat dapur. tak sempat lah nak mengupdate the blog earlier. And bila dah malam, I dah malas lah nak ber’borak’ panjang2 kan so layan aje lah ye gambar dinner tadi.

DSCF7464

Dah lama betul tak makan mee kari ni. Sedap betul sekali sekala buat seafood mee kari…

Psst.. tadi we all mula balik bersenam dgn Maya (selepas berbulan2 kena tinggal) sebab konon2nya nak try lose some weight before balik M’sia. Abis kena nagged dengan Maya sebab dah lama tak exercise! Pot pet pot pet mulut dia ‘nasihat’ kan we all sebab malas exercise, hahaha.Tercungap2 we all tadi di kerjakan dek Maya. Agaknya geram betul dia kat kitaorang sebab malas, hehehe. Tapi, lepas exercise sampai tak larat giler, we all pi bantai makan mee kari yang penuh dengan santan tu pulak nya. Apa lah kan! Ciss… dah keluar all the sweat, masuk balik lemak2 tu! :-)…..

17 comments:

ain said...

hehehe...sbb tu lah akak malas nak xcersive sgt2...nanti pas xcersize, sure kebulur tahap gaban, mesti nak cari ns lemak ngan teh tarik punyalah. pusing2..kalori yg kuar sama byk ngan yg masuk. tp bak kata org, lebih baik xcersize dr langsung tak, tul takk???

psst...tergoda tengok mee kari tu!!! mcm nk pi cari sat lagi.

LOVE said...

Love pun suka makan lepas exercise! Waste aje exercise kita b4 that..keke.
Anyways, that curry mee looks yummmmy! :)

lemongrass said...

Kak Ain,
my hubby pun kata, sbb dia dah exercise tu lah dia boleh mkn banyak sikit, hahaha. Ye lah kan, nak make sure lemak2 kita sentiasa tak berkurangan kan ;-)

Love,
Memang beul, rasa wasting aje penat2 buat exercise tu kan, hehehe...

rose said...

Will it be OK if I get a recipe for the mee kari? Thanks heaps, don't worry if you don't want to :)

lemangcute@chah said...

heheh.. next time kan..lemongrass masak asam laksa plak..hehehe... tapi kat sana ada ker jual laksa ekk..hmmm

alina said...

pasal sume gambo akak dlm blog nih melazatkan???? kat opis nih...rasa lapa yg menggiler...mana nak cari mee kari nih??

Watierman said...

Ha...haa..ramai lagi yg macam tu..konon2 weekend gi jogging satu family...end up time balik tu singgah makan..sampai boncit...!!

Bahan bakar habis..minta diganti...takut mesin rosak...so kita gantilah!!!

shaz said...

speaking of waktu subuh, I pun selalu tumbang balik after subuh, though berangan tak nak tido balik, but bcos it's too early, tak tahan tengok katil. Tapi memang awal sungguh subuh sekarang.

iaaini said...

Bestnya makan mee kari, one of my favourite dish. Tapi my hubby tak suka mee kari, tu yg bila nak masak, terpaksa masak 2 benda, 1 for me & 1 for him. Jadi byk keje lah pulak.

Dulu masa I gi ke Perth, waktu subuh memang awal, kalau tak silap dlm pukul 4 am kot. Awal sangat ler, for sure tido semula. Yg bestnya, boleh start the journey early coz pukul 6 dah terang benderang.

Ayu said...

hm....baru last 2weeks ayu buat mee kari.kes dah t'ingin sgt la tu.ekceli ayu jrg sesgt buat mee kari.tp bila seskali buat tu..ppeerrggghhh...mkn smpai tak ingat.hehehe...


exercise???? uuwwaaa...lama tak exercise.klu ada pun turun naik tangga jela.tu pun time blk s'diri.klu kat umah...exercise jln laju2 or lari2 anak jela.time nak kejar faris! heheheehe...

lemongrass said...

Rose,
I used ready made paste for the mee kari. I've found a really good paste called 'curry laksa-laksa stock paste' by Chilliz and so far I've never had to make my own paste :-).

Chah,
I sorang aje yg makan asam laksa kat rumah ni, tu yg malas sikit nak buat :-). Tapi I suka asam laksa!


Alina,
Surenya ada jual kat foodcourt yg berlambak2 kat M'sia tu kan, hehehe.

Kak Watie,
hahaha... betul sgt2 tu. Lepas jogging/exercise memang kena isi minyak balik kan :-).

Shaz,
I pun mcm you jugak, berangan konon nak buat mcm2 lepas subuh tp memang tak tahan betul lah tengok katil tu, hehehe

Iaaini,
biasalah kan kalau nak Summer ni, memang siang makin cepat but mcm you ckp, boleh start awal sbb pukul 6 dah terang mcm pukul 9!

Ayu,
We all dua2 suka mee kari tu yg sebulan sekali mesti buat and skali mkn, memang melantak sakan, hehehe..
Kejar Faris and dokong Faris tu kira dah cukup lah exercise, hehehe

KKPL said...

Hi LG,

1. Whats the muffins?

2. I've never tasted mee kari before.. looks a little laksa. Is the taste similar?

3. Thank goodness your Maya is virtual......muah ha ha ha..thats all I can say;))

KKPL said...

Sorry... me again.

Question 1 should read.. "where's" not "what"...(fingers faster than the brain;))

lemongrass said...

Yat Maria,
I didn't take any photos of the muffins because I made white muffins last nite so they didn't really look good to be photographed :-).
Mee kari is the M'sian name but the Aussie name and the Singaporean name is laksa. It's exactly the same. If you come to OZ and ask for mee kari, they won't have a clue what you are talking about but if you ask for laksa, eveyone will know :-).
Tell me about it! Tonite we have to listen to her nag us again!

arapink said...

aduhhh...ara ni hantu mi kari...hehhee...tak tahan sungguh tgk masakan kak min ni..

tu lah budaya kita yer, mcm mana nak kurus. Pi jogging round tasik or padang ke, balik jogging jinjit nasi lemak...muehehehe...lemak tak sempat terbakar pun, dah nak tambah lagi...hehehhe

lemongrass said...

Ara,
hahaha... sorang lagi yg terliur tengok mee kari :-).
Tapi kan kat M'sia, dari pagi sampai malam sampai pagi balik memang tak berenti gerai and kedai jual makanan ni. Tu yg bila2 kita nak exercise, lepas exercise, best aje melepak2 kedai mamak sambil minum teh tarik and makan roti canai 2 keping kan, hehehe

arapink said...

Betui2...kat Malaysia ni sape yang datang memang tak lapar ah...banyak benor kedai or warung tepi2 jalan...harga murah dan boleh mkn banyak...

Tu yang tak hengat dunia tu, badan pun mcm mana nak kecik? masing2 kembang semangkuk like me...muehehehe