Saturday, 28 November 2009

Separated at birth?

How was your Eid celebration semalam? I know, ramai lagi yang masih beraya sakan hari ni and esok. Kat rumah Makcik I kat kampung tadi pun masih meriah dengan orang berkorban 4 ekor lembu! I rasa bila we all balik next week, sure masih banyak lah daging lembu kat dalam freezer tu nanti, hehehehe.

Our Eid celebration yesterday was very low key. We went to Rockingham mosque pagi2 tu utk solat raya and makan2. I like the makan2 there sebab memang tersangat lah sedapnya the food people donated. I cuma bawak cupcakes aje semalam sebab I malu nak bawak lauk pauk and nasi. Memang tak sama  taraf langsung dengan nasi and lauk pauk yang orang lain bawak, believe me! The Other Half makan sambil tak berhenti saying, “this is really really nice food!” Nampak benor isteri dia ni tak pandai sangat masak makanan melayu yang best2 kan, hahahaha…. Miss 6 pun makan sama laju macam Daddy dia, memang betul2 anak Daddy lah yang sorang tu :-D.

Kat masjid tu terjumpa sorang kenalan blogger yang menetap kat Perth ni, Rus dengan anak dia Qis yang comel aje bertudung, hehehe. Miss 10 biasalah, mana boleh jumpa budak kecik, kalau boleh dia nak dokong aje :-).

Some photos of The Little Misses masa kat masjid tu.

DSCF7640

DSCF7641

Oh, sape yang nak tau I masak apa semalam for Raya. I tak masak apa2 special pun semalam sebab ada malassssss banyak :-). I cuma buat mee goreng aje you untuk dinner, hehehehe… Takpe lah kan, dah dapat makan best masa kat Masjid tu so tak lah terasa sedih sebab tak masak apa2 :-D.

And hari ni pulak, we spent the whole morning tidying up the house before leaving it for 3 weeks. Ye lah, kesian pulak our house sitter nanti kalau we all tinggalkan urmah bersepah2 and kotor kan. We had to tidy up the guest bedroom, tidy up his wardrobe and chest of drawers and then tidy up my sewing room so we can shove all our junk from the guest bedroom to that room! And then piling up all the stuff that we want to take to M’sia into 1 area so takde benda yang tertinggal. Punyalah banyak kerja kan, hehehehe….I’m definitely going to be flat out next week with packing and tidying. Nak bercuti 3 minggu aje tapi macam2 kena buat….

Lepas penat mengemas rumah, we went to a friend’s house for her engagement party. It was a fun time sebab we all ni memang jarang2 sangat keluar ber ‘sosialise’ dengan people like this, probably sebulan sekali kot if that :-). So, bila sekali sekala keluar jumpa so many new and friendly people aka adults, memang lah seronok kan, hehehe.

And at the party we met this 2 siblings, a brother and his sister. The girl is the same age as Miss 10 and when I first saw her, it suddenly struck me how similar they look, this girl and Miss 10. This girl has an Asian and a Caucasian parentage as well, Mak dia Chinese and Bapak dia Mat Saleh. And since Miss 10 kan memang ada rupa anak cina so memang boleh kata adik beradik lah. Even people yang kat party tu pun asik pandang diaorang berdua aje sebab ingat adik beradik, hehehe…. Kesian Miss 6 sebab rasa terpinggir sebab muka macam anak Arab, wakakaka….

IMG_0747

IMG_0748

Camner? Lebih kurang tak rupa diaorang? I guess yang nampak sgt sama nya tu sebab mata sepet both of them kan, hahahaha… (But I think Our Miss 10 lagi ayu kot, sebab dia ada genes Jawa yang tersangat lah ayu nya kan, wehehehe…)

IMG_0749

Ini pulak gambar yang I had to take sebab Miss 6 nearly merajuk sebab I asik ambik gambar Miss 10 and not her!

26 comments:

My Life My World said...

Akhir nyaaaaaaaaa... terubat rindu akak dapat tengok muka muka comel bakal menantu ... hahahahahaha.

Iyalah LG, sama ler muka budak berdua tu but Miss 10 more sweet dari kembar nyer. Tapi itu Miss 6 buat hati akak cair, sebab sangat adorable lagi gorgeous.

lemongrass said...

Kak Acik,
akhirnya terlepas rindu you ye nak tengok bakal menantu, hahaha..
Miss 6 tu bila dia senyum, memang semua orang akan cair ;-)...

alina said...

Heh Kak Min leh terjumpa plak adik saya ekkk...So laen kali kalu g umah dia kat Perth bulih carik umah akak dah ni pastu suh akak masak sume resepi akak yg sedap2dlm blog ni ....Besh!Besh!
Budak kecik tu memang cute pakai tudung....

Jamie said...

Selamat hari raya aidil adha..cute nya miss 6 pakai baju kurung,
memang ada iras ler depa dua org tu.. tp rasenya miss 10 lagi ayu..:)

blogresipi said...

Memang ade iras la... cara senyum pun sama lak.hehehe

s.c.h.u.l.t said...

ditto!

macam kakak and adik..i prefer to call miss 10 adik sebab dia lagi kecik.

miss 6 jangan sedey2 ek..u're cute & adorable gak. ;)

Sue said...

Kak LG,
Sebijik bijan you...(tapi miss 10 lagi cute..hehehe)

lemongrass said...

Alina,
Tu lah, boleh terjumpa adik you kat masjid tu. Memang kecik aje kan Perth ni :-).
Kalau masakan western boleh lah I masak, kalau nak nasi n lauk pauk, baik makan kat masjid tu aje, memang lagi tersangat lah sedapnya, hehehehe.....

Jamie,
Selamat Hari Raya. Miss 10 lagi ayu sebab ada darah Jawa, hikhikhik...

Ijan,
tu yang I kata terpisah masa lahir,hehehe. Tapi nasib baik lah memang lahir kat lain hospital and lain benua :-D

Schult,
Muka Miss 10 memang lagi kecik dr budak tu tp Miss 10 lagi tinggi sikit so suka sgt2 lah Miss 10 sbb ada budak yg lagi rendah dr dia, hehehe...

Sue,
hehehehe... Cute mcm Mummy dia kan ;-P

UMILIYA said...

salam dua benua,,,selamat hari raya,,,erm macamna raya kat negara org sedih tak?semoga berbahagia ya

3E said...

kak hottie....
selamat aidiladha for u n family...
mesti u dah tak sabar nak cuti2 kat malaya ya....
ya ya ya...budak pompuan tu macam alya sekali imbas 'kan...oh ya..Edelyn dan Elyssa tak sabar2 nak jumpa Kak Alya dan Kak Zahra...nanti i keep in touch dgn u thru email ya...nak dptkan no tel u kat Malaya ni....

somuffins said...

LG, *wink* never underestimate Javanese genes, kan? kan? *wink*

lemongrass said...

Umiliya,
salam singgah kat my blog. Raya kat perantauan utk I dah tak sedih sbb bukan beraya sorang kan :-).

3E,
Kalau tambah Edelyn kat sebelah diaorang, sure lagi mcm adik beradik kan sbb mmng semua ada muka cina, hehehe..
I takde lagi mobile phone no kat M'sia tp nanti I bagi u phone no kat kg ye :-)


Cik Som,
hikhikhikhik... hidup Jawa Ayu sedunia ;-P

hasni said...

kak lg
comel btl c zahra tu
rasa nk gigit je
geram
huhu
both of them memg cute la

Aida Rezuan said...

Salam,

Selamat hari raya! *edisi tercicir nih ketapi nih.

Alahaaaaai, kiut nye la tgk both sisters tuh!

SJB said...

Wow u rite, they are look a like hehehe.

RiShaZalia said...

kak min... Miss 10 kan nampak lebih chinese rather than minah yg mmg ade kuturunan itewww... mata miss 10 lebih sepet meeeehhhhh... hehehehe... Bila balik mesia kak min? Lia dah send postal address kat ur mail :-)

masz_73 said...

cute jer anak dara u pakai baju kurung tu.. :)

aah ler ada persamaan.. mcm adik beradik kan.. hehehhe.. tp miss10 lg cute sbb + jowo tuh! ngeee :) neeway anak2 yg campur ni mmg sumer2 comelll.. :)

azreen1006 said...

cakap kat miss 6 jgn majuk sbb dia pon ade ramai peminat gaks.. sbb kiut miut sangat eeeheheh

arapink said...

salam aidiladha kak min :-)

Muka Miss 10 ada iras2 lah...mcm adik beradik pon ada...hehehhe

Kak min, ara dah mula makin bizi, kenduri lagi 2 minggu. Ni lak dok jauh...iskhh...kalau dulu leh tolong gak mana yang patut, skrg weekend terpaksa balik rumah, terkejar-kejar nak buat hantaran dan persiapan lain...huhuhu

Adnazthie said...

Salam LG..betul kot separated at birth..wakakaka, gurau aje.

lemongrass said...

Hasni,
geram kat pipi dia yang makin hari makin montok tu ye? hehehe. Miss 6 tu memang 'kaya' dengan pipi ;-)

Aida,
Takpe, raya haji kan 3 hari,hehe. I aje yang tak sambut sampai 3 hari :-).

SJB,
I guess when Caucasian + Asian get together, they tend to have similar look right? Like your boys :-)

Lia,
Miss 10 tu kan memang betul2 lah kenan cina Bagan kot, tu yang ke cina an dia mengalahkan budak yg memang ada half chinese, hehehe
I dah dpt your postal address, thanks ye :-)

Masz,
setahun sekali dua aje pakai baju kurung, tu yg nampak cute lebih tu, hahahha
Nasib baik lah hubby I kawin dgn Jawa kan, tu sbb dpt anak2 cute aje, muahahaha...

Azreen,
dia nak merajuk sbb slalunya I slalu ambik gambar dia aje tapi haritu, I sikit pun tak pandang dia, hehehehe...

Ara,
susah kan bila nak kenduri besar but duduk jauh sbb susah nak ulang alik tu kan! Nanti lepas kenduri, sure penat giler you, hehehe

Adnazthie,
hehehehe...nasib baik lahir kat hospital lain and then benua pun lain2 so lega sikit, hahahaha...
Thanks ye for your postal address tu!

iu rf said...

comelnye kak.. kite sejawa.. org jawa mmg ayu2...ekekekek

Ayu said...

salam k.min...

mmg seiras le alya dgn kwn barunya tu.alya tak komen apa ke bila org ckp mereka seiras?

lemongrass said...

IU,
hidup jawa! hehehe... Memang jawa ni kan comel2 belaka ye tak ;-)

Ayu,
salam.. Alya dgn kawan baru dia tu seronok sgt2 bila orang kata diaorang seiras. Tu yg bergaya ambik gambar sama aje :-)

lemangcute@chah said...

hahaha.. akak nie kelakar laaa... tapi saya sokonggg sangatt gen JAWA memang world... go jawa! go jawa!... hehehee...

me | is | aku said...

comelnye :)
mmg ade iras jugak la yg berdue tu