Thursday, 19 November 2009

Rajin pulak I tetiba ;-)

Like I said last nite, since Miss 6 dah buat kan I termalu sikit, I pun sedekah kan lah food terlebih sikit dari biasa for the cake stall. Malam tadi I buat cream horn and chocolate cupcakes and pagi tadi I buat cheese twists. SIkit nya rajin kan I, hehehe.

But cream horns I tak berapa menjadi sebab I pegi uli the dough pukul 2 petang (well, the breadmaker yang uli tapi I yang dapat nama:-)) and then I peram bagai nak rak sebab sibuk dgn benda lain. Malam lepas dinner baru lah I ada masa nak lilit dia around the horns. Pastu I cuma ada 6 biji aje acuan nya so sikitnya lama ke nak habis kan 1 adunan tu! Nasib baik lah doh tu tak bertukar jadi tapai sebab peram sikit nya lama! But I baru noticed kalau you peram doh tu lama2 sgt, dia akan jadi more elastic but senang putus so bila you lilit the dough kat acuan horn tu, masa dlm oven, dia akan putus2 so jadi tak cantik and tak smooth langsung lah the horns. But once you sort of filled them with cream and decorated it with choc rice, the kids bukan kisah pun and all the cream horns went so fast at the cake stall.

DSCF7581

Macam ni lah rupa my cream horn sebelum masuk dalam oven. Lighting is not that good so it looks so kelam :-).

DSCF7590

And ini pulak tayangan the food before we took them to school. Seperti biasa, I malas nak decorate the cupcakes, I just sapu nutella and put choc freckles on it.

But Alhamdulillah all my food habis dijual and I heard from Miss 6 yang they managed to raise $A550 from the cake stall. I think all the cupcakes were sold at $1 each and I tak tau pulak berapa diaorang jual my cream horns tu. I asked Miss 10 how much was the cream horns. She said, “it was all sold out by the time I managed to get to the cake stall at recess time Mummy!” I guess cream horns ni lain dari yang lain kan so tu yang fofular, hahaha. Banyak lah jugak kan dapat so now everyone is happy because they can go to the Zoo (except Miss 6 that is!), hehehehe….

20 comments:

arapink said...

Wahhhh...laris ye :-)

lepas ni bleh lah kak min jadi tokey kuih. Kuih semua cantik2. rase mesti gempak nih....berbaloi diorang beli...hehehhe

nor64 said...

hai lg, akak ni selalu teruje dgn kerajinan u ni masak tuk anak2...jeolousle .....creamhorn resepi lg dah n3 ke....akak dah cube pancake u tu...mmg gebussss mcm ur kids tu....

anisusan said...

salam.kak min.teruja tengok kak min punye kuih!melets btol!!tengok kak min buat ni sumer,saya amat la mengidamkan masa lapang...huhu(sekarang tengah sibuk buat thesis)..makan pon beli kat luar je..tak sabar nak jadi suri rumah balik..keskeskes..

zarin said...

i rasa kalau i jadi kanak2 pun i akan serbu cream horn tu jugak!sungguh menggoda u :P

Ayu said...

k.min...apa kata akak donate roti tanduk,cupcake n cheese twist tu pd ayu? hahahhaa...tp donate free jela.jgn letak harga lak.leh ke? heehehe....

lemongrass said...

Ara,
bangkrap Akak klu jadi tokey kuih kat skolah tu sbb asik mendonate aje utk diaorang. Diaorang makin kaya, kita makin papa, wakakaka

Kak Nor,
Kalau I kat M'sia, rasanya mmng I beli aje setiap kali my kids mintak kuih utk cake stall kat skolah, hehehe. Tapi sbb kat sini, barang2 nak buat kuih memang murah, tu yg buat aje :-)
Cream horn tu I pakai recipi donut/sweet dough. Rasanya I dah letak kot recipe tu.. Cari lah ye :-)

Anisusan,
hehehe... I pun klu tgh busy and masuk blog orang yg rajin buat kek mcm2, rasa jeles sgt2 sbb tak dan nak buat :-).
Jadi suri rumah mmng best kan, hehehe...

Zarin,
Cream kat dlm tu n the choc rice tu yg menggoda kan, hahaha..

Ayu,
Cehh.. lagi baik I donate masuk perut I, kenyang gak! ;-P

ain said...

waahhhh....cepatya abisss!! laku tu!! pas ni min boleh le bukak kedai roti pulak.hihihi

My Life My World said...

LG , best nyer dapat mummy macam you.Miss 10 and Miss 6 mesti berbangga dengan U. Sebab mak dia macam superwomen, boleh buat almost everything. Sedap nyer makanan yang disediakan tu, meleleh dah air liur nih. Oppppsss ... TOH juga mesti proud giler to have U dalam hidup dia ;)

hasni said...

nak jadi anak kak lg boleh?
sure naik berat hasni
hehe

Zaitun said...

Cream horns tu yang membuat kak Zai tergoda.Kalau dapat kat anak kak Zai jawabnya tak makan nasilah dia...

Nadia Dzai said...

haha.. rajinye la mummy ni ye

SJB said...

Wah, rajin betul lah u memasak ni. Jealous lah(*_*).

To answer your question from the previous post, This is my 1st x'mas in Malaysia in 8 years. So, tak sabar nak balik lah (*_*).

The first thing i would like to eat is KFC hehehe.

Flower said...

Maybe next time I pun nak try cream horn utk bake sale. Mmg kat sini bake sale tak habis2 diaorg buat. This hse punya oven lak selalu terover heat. Susah I. Berapa kali buat kek hangus jdnya.

azieazah said...

Tahniah.. suatu penglibatan yang sangat menarik dan mulia..

Sian anak tak dapat pi join ke Zoo... takpa balik Msia kita pi Zoo Negara ramai-ramai.. Nak?

lemongrass said...

Kak Ain,
Klu I bukak kedai roti, alamat slalu tutup sbb baker dia malas, hehehe... Bila rajin aje I bukak ;-)

Kak Acik,
Alhamdulillah lah jugak I boleh masak setakat yg simple2 ni so tak lah my kids n hubby kelaparan ;-). But my kids memang ingat Mummy dia ni boleh masak everything, tu yg kadang2 gelak gak tengok, hehehe

Hasni,
Klu you mcm Miss 10, I masak mcm2 pun dia tak kisah so berat maintain aje. Klu u mcm Miss 6 n my hubby, alamat lah, naik berkilo2 in 1 year, hehehe..

Kak Zai,
Kita pun tergoda tengok cream horns tu, lagi lah budak2 kan :-)

Nadia,
terpaksa rajin sbb termalu, hahaha

SJB,
You are a bit like me, the last time I celebrated Raya in M'sia was probably 4 years ago. Memang excited sgt2 kan :-). Canada takde KFC ke or takde chili sos? hehehe

Nora,
tu lah sbb diaorang ni asik nampak cupcakes aje kan, so bila nampak s'thing different, tu yg tergoda esp anak2 arab, hehehe

lemongrass said...

Kak Azie,
kat sini memang slalu buat cake stalls as a means to raise money for schools tu yg I selalu donate food :-).
Dia tak kisah sgt tak dpt pegi Zoo sbb dpt naik plane cuti2 kat M'sia, hehehehe..

Flower said...

Anak2 arab kuat makan kan. I ternmpk lunch box dioarg siap ada nasi briyani ke apa. Siap daging besor lak tu. Kita mkn pun pasti ada lebih.

One more, Hana punya ex-teacher assistant skrg ni kat your school. Nama dia sister Nurzima. So kalau u kenal or terjumpa ke, kirim salam ye. She's nice and very loving ngan budak2 n pemurah lak tu.

3E said...

kak Lg....
amboi amboi amboi..bukan main lagi kak lg tayang roti2 dan cake dia buat...ni yang i jeles ni....i tak pandai pun buat roti.....

oh ya...skolah kat Malaya ni rasanya jarang sekali buat cake stall la...yang ada selalunya minta derma thru buku derma ntah apa2 ntah...yang pasti kat opis I selalu ada parents bawa buku tu then minta we all derma seringgit dua.....

Umi said...

cream horns nampak cantik sgt... senang ke nak buat nyer?

lemongrass said...

Nora,
diaorang memang suka bila ada cake stall ni sbb diaoran glah yg paling bnyk beli segala mcm kek ni kan :-). That teacher's aid ajar year apa? I ni klu bukan cikgu my kids, memang susuah sikit nak kenal, hehehe..

3E,
you x pandai buat roti n I tak pandai buat chiffon kek. Tu yg best klu duduk sebelah menyebelah sbb sure nya kenyang kita bertukar2 kuih kan, hehehe..
Kat M'sia maybe lagi senang kalau jual buku derma tu kot sbb parents kat M'sia sentiasa busy klu nak buat cake stall ;-)..

Umi,
senang aje nak buatnya tp kena bnyk acuan lah. I ada 6 aje acuan nya so sikit nya lama ke nak buat. Balik Dec ni memang I nak borong banyak2, hehehe