Sunday, 8 November 2009

Not a busy weekend

Am I doing the right thing? I’ve finished assembling 1 dress but it looks so plain and so not ‘wow’. I mean it’s not completely done yet and there’s still the satin sash to go around the waist which hopefully will make it ‘shine’ a bit more and lace for the skirt hem. Mind you, I haven’t tried it on the girls yet but it looks so lifeless on the hanger and doesn’t make me feel proud of my creation. Maybe green is the wrong colour to choose or maybe I’m just too tired to appreciate it at night time under the fluorescent light, hmmmm…. I really hope that the dress will stand out during the wedding day on the flower girls so I can be happy with something I’ve made with my own hands….. I’ll put up a photo of it once it’s fully completed. In the mean time, doa banyak2 lah ye for me so I can create beautiful dresses, hehehehe…

By the way, thank you so much for your ucapan tahniah for Miss 10. She’s really chuffed that people knew of her good news :-). I told Miss 10 yang dia and Miss 6 sekarang famous thanks to this blog, hahaha. Kalau balik Malaysia nanti and we all jalan2 kat shopping complexes kat KL tu, agaknya ada ke people yang akan pandang diaorang 2-3 kali sebab diaorang fikir macam pernah nampak and kenal aje tapi kat mana ye? Muahahaha….. Jom gelak guling2 sebab I perasan fofular :-D. But how come people from modelling agency still haven’t contacted us yet ye? We are still waiting for the chance to exploit The Little Misses so they can start earning money instead of us, wehehehehe.. No lah, just kidding! :-D. See, kalau I penat and mengantuk, entah apa2 yang I merapu kan…

Anyway, semalam we all pergi the school fete and I donated some cakes and nasi lemak. Pagi2 pukul 6.30 you I bangun (well, pagi lah for a Saturday!) sebab nak menghias cake cara paling malas and also nak masak nasi lemak. I cuma buat chocolate cakes and letak butter cream sempoi and nutella and tabur dengan hundreds n thousands and choc rice aje. Nampak sgt malas nya kan, hehehe.

DSCF7480

At least I was quite happy sebab by the time I balik, the nasi lemak dah habis terjual and the cakes pun dah habis. Nasi lemak tu diaorang jual $4/container, mahal kan for a nasi lemak but bukan I yang set the price. I cuma donate aje. But ada lagi nasi yang lagi mahal dr tu, $8/container which I think is very dear for nasi and lauk 1 jenis. We all cuma beli baklavas, karipap and the kids beli lamingtons at the fete. Balik rumah from the fete, we all makan nasi lemak, hehehe..

Then as usual on Saturday nite, the cave man of this house aka The other Half pun keluarkan his favourite toy and started lighting the fire. I think it’s this primordial urge in every man to play with fire which makes them love BBQ so much (including The Other Half now) :-). We made BBQ chicken again sebab ini yang paling senang nak buat so far. One day we’ll make roast leg of lamb or beef on the BBQ (when I’m less busy which means probably next year kot, hehehe).

DSCF7490

Tak se seksi last time, hehehe… We had it with roasted sweet potatoes, steamed veges and bread rolls.

DSCF7495

Ini pulak our breakfast pagi tadi. I haven’t made pancakes for quite a while and pagi tadi I cuma dapat makan sekeping aje you sebab The Little Misses and The Other Half makan habiskan… Hmmm, nasib semua mak memang macam ni kan….

DSCF7505

And our dinner tonite, nasi goreng and leftover roast chicken.

I’ll be busy again for the next few days so maybe takde N3 lah ye 2-3 hari ni. Jangan gusar, I’ll be back :-)….

24 comments:

somuffins said...

LG, your mentimun is way too generous. Kat sini, jgn harap nak dapat slices cam tu.

Syabas to your Miss 10 and good luck on your sewing *wink*.
Regards

lemongrass said...

CikSom,
I bermurah hati semalam sbb nak menderma kan, tu yg bagi timun banyak, hehehe..
Thanks for the sewing wish, I really really need it :-)

SJB said...

Wah, lot of good food here. Yummmmm.

Rahmath @Anak_Mami said...

hi Mynn,
Nasib baik ada entry ari hie..dapatlah catch up. Don't worry bout the baju ler...nanti jadi cantik bila di pakai oleh model-model ayu...jangan rest lama2 tau..lepas one day..u letak entry yer..nanti I boring..take care

Ajzie said...

banyak nya benda boleh dimakan disini...... n rajin sungguh memasaknya..

ain said...

pagi2 dtg blog min ni dh buat akak terliur pulak!!! nak pi cari sarapan la sat lg.

afid said...

kak lg..sedapnya pankek tu..nak cuba buat tapi kemalasan la hai..
he3

azieazah said...

Rajin pun kita.. malas pun kita ler jugakk.. memang semua MAK macam gitu kot.. hehehe...

lemongrass said...

SJB,
Our daily meals :-)

Rahmath,
Bolehlah you breakfast pagi ni sambil baca my blog ye :-).I harap lah yg the dresses will look much nicer once it's fully completed. Kalau cantik, baru lah I boleh kembang setaman masa wedding nanti, hahahaha ;-).

Ajzie,
bukan rajin sgt memasak tapi terpaksa rajin sbb 4 mulut nak kena feed, hehehe

Kak Ain,
Pagi ni sarapan apa? Makan kan untuk I boleh? ;-)

Afid,
pancake ni senang aje nak buat tp I pun slalu malas nak buat, hahaha

Kak Azie,
memang betul kan. Semua Mak ada time rajin and ada time malas tp terpaksa jugak masak walaupun malas :-).

arapink said...

banyaknya makanan...hehhh
kalau kat sini nasi lemak harga gitu, x makan lah yang berbeli yer kak min...hehehe....better tanak sendiri.

i think ur little misses mmg dah glemer to all bloggers yg biasa lepak umah kak min ni. tapi mummynya lagi glemer...ehhehehe...

dila~noor said...

firstly tahniah to miss 10..dah agakla die memang excellent punye..

2ndly..tahniah kt mak die sebab dapat jgk sewed 1 dress..atleast..hihih..

jgn mrh sis,tak sabar nk tgk hasilnye nnt..
hijau tu ok ape..i suke =)

pssttt..smpai ati u ckp ur other half caveman..i gelak besar tau =)

geez said...

Kak, roasted chicken tu nampak sedap la. Give me da recipe,so that i bleh try nnt....

Zaitun said...

Lapar kak zai tengok makanan tu,nanti kalau kak zai malas buat topping kek ikut aje macam LG buat sapukan nutella atas kek taburlah apa yang ada dalam peti ais hehehe...

iaaini said...

Tak sabar nak tengok dress yg you buat ;) Cepat2 lah siapkan yek hehehe dan rajin2 lah letak new entry.

Congratulations to your daughter for her achievement! Mmg seronok dengar bila anak berjaya :)

lemongrass said...

Ara,
tu lah, klu nasi lemak kat M'sia harga mcm tu, agaknya penuh melimpah ruah dgn lauk pauk kot,hehehe..
Psst... Mummy dia glemer ke? ;-P

Dila,
Thanks but tak tau lah boleh accept ke tak tahniah about my sewing tu, wakakaka...
My hubby memang caveman, muahahaha

Geez,
Nanti ye bila I tak berapa busy, I'll letak the recipe ye.

Kak Zai,
I memang slalu malas tu yg senang bila ada nutella. Tinggal sapu aje atas kek, pastu tabur aje apa yg I jumpa dlm pantry, terus jadi, hehehe

Iaaini,
Sabar sabar, hehehe. Nanti bila dah siap, memang I akan tayang :-).

arapink said...

;-) pssttt...of course! sebab blog ni mummy yang punya...kekekek

ha ah, bukan lagi banyak lauk pauk, boleh makan satu family sebab banyak...hehehhe

Adnazthie said...

Yang best tentang blog ni,
-Celoteh tuan punyer blog.
-Masakan mengancam tekak yang ditayangkan.
-Gambar keluarga yang dikongsi bersama peminat blog ini dari seluruh dunia.

So, N3 ciput pun wokkey. Janji hilanglah rindu kami ni. Ini bukan paksaan, ini satu arahan...ha ha ha
Jangan mare..sesekali membuli..

Umi said...

Salam..
pancake tu nmpk sedap giler..
tapi saya tak tau nak wat cam ne..
le bagi resepi kat saya? boleh ye..

0ne~E said...

ouh makcek ,, >sorylh pggl makcek sbb i'm still 13<

terliur tgk nasi lemak tue ,,

choc cake tue mmg kek dye skali choc kerr ? takpun cream dye jerr yg coklat but kek tue laen ? that's look very ymmy yaww !!

Jiya said...

perghhh!! seksi nyer ayam tu. kikikiki! kakkkkkkkk!! pos kek siniiii!! ni alamat.. skudai.. akekekekkee

lemongrass said...

Ara,
boleh makan 2-3 hari lagi kan,hehehe.
Psst.. Mummy perasan fofular :-P

Adnazthie,
alamak, terharunya bila you tulis all the nice things :-). Tapi ada kot benua yang takde peminat, hehehe.
N3 seciput mcm tak best aje pulak nanti sbb sure you all tak puas nak baca kan :-)


Umi,
resipi dia senang aje. Nanti I post ye. Ada banyak resipi yang I nak kena post ni sebenarnya. Boleh tunggu lah ye? :-)

One-E,
Boleh aje panggil makcik sbb memang I dah tua pun, hahaha..
Kek tu kek coklat sbb kek coklat ni yg selalunya paling laku..

Jiya,
I suruh aje ayam tu terbang ke Skudai tu ek, bogel2 macam tu :-P

AbbotCottage said...

bagus hapdet!! ekekeke...betol2 kata adnazthie, kami bukan membuli tapi peminat nih!!! Rerasanyakan LG, nasib mak2 mmg gitu, masak pepenat, dpt makannya sekeping, kekadang seketul jek..adesss nasib2...

Ayu said...

aaiiiyyooookkk....byknya makanan.brp bekas nasi lemak yg akak donate? klu semenya abis...mmg b'baloi la kan.

ayam n pancake tu ttp nmpk seksi dimata ayu,kak.bila tgk pancake akak...t'ingat kat lempeng kelapa.lama dah tak buat.iiisskkk...syok gak pekena lempeng kelapa time cuaca kerap ujan ni.mkn lak dgn sambal tumis.ppeerrgghhh....

lemongrass said...

Abbot,
baru aje you dah tersuka sbb I hapdet, tetiba senyap aje balik kan, hahahahaha...
Nasib Mak kat mana2 memang mcm tu kan, apa nak buat, dha nama pun Mak, hehehe

Ayu,
10 bekas aje Akak donate tu yg cepat abis :-). Akak pun dah laam tak pekena lempeng kelapa. Masa kecik2 dulu selalu makan yg arwah nenek buat...