Saturday, 14 November 2009

Models and dresses

Sure you all dah jelak and muak bila I cerita pasal sewing yang tak habis2 ni kan, hehehe. Malam ni kita cerita pasal something else first kay! ;-)

Our Sydney trip next year is still undecided yet. The Uni still hasn’t given us the final go ahead or stop word yet so we all pun still terumbang ambing lagi. But at the same time, we still have to think and prepare for life in Perth in case we don’t go to Sydney next year especially when The Little Misses’  schooling is concerned. The Other Half and I had a chat a few weeks ago about taking both The Little Misses out of their current school and sending them to a different school.

Since Miss 10 is going to a different high school in 2 years time, next year we wanted to send her to the primary school yang bersebelahan dengan her high school so bolehlah dia berkenal2an dengan the kids she’s going to high school with kan. Tak lah nanti bila dia masuk high school, dia rasa terasing aje sebab tak kenal anyone there. But the primary school is out of our boundary zone so we had to apply to enrol in that primary school as an out of boundary student. And since we applied for Miss 10, we thought might as well tried our luck applying for Miss 6 as well. And then nak jadi cerita, our applications got accepted for both of them so they’ll be moving to a new primary school next year (if we are not going to Sydney lah :-)). Kiranya, they only have 3 more weeks untuk beramah mesra dengan their friends at their current school. I know they’ll miss some of their friends but nak buat macam mana kan, education is important….

And when we applied at that school, they sent us the book list, fees/charges list and the uniform list for next year. I pun tengok lah the fees and charges for next year. Terbeliak sekejap mata I bila baca Miss 10’s list sebab included in it is a $1500 charge for Year 7 school trip to Canberra! Ugkk… tak boleh nafas sekejap tengok how many zeroes in that, hehehehe. That’s 3 return tickets back to M’sia with MAS! I said to The Other Half, “this is only public school and yet there’s a $1500 trip to Canberra. Can you imagine how much that would have cost us if it was a private school!” But I guess Canberra is very far from Perth and with accomodation and meals included, tu yang mahal sangat2 jadi nya :-).

And then bila I baca Miss 6’s book list for Year 2 next year. Included in it is a USB thumb drive for them to use. Budak 6 tahun dah pakai thumb drive you! I masa kat Uni dulu pun masih lagi pakai floppy disc and I was way way older than 6 y.o. let me tell you, muahahahahaha. I’m just waiting for Miss 10’s book list in high school nanti sebab sure nya lah ada notebook or laptop in it kan.

Ok lah, dah abis cerita pasal The Little Misses, now I can cerita pasal sewing pulak… :-)

Untuk yang tertunggu2 gambar the dresses on the models, let me present the models to you. I still belum buat the finishing touches to the dress lagi, tu yang benang everywhere. And the top was a bit too besar for Miss 6 so I kena kecik kan and adjust the strap a bit. I ingat nak letak zipper on the back but zippers and I tak ngam, mesti nya akan a bit herot walau macam mana careful pun I jahit. So I’ve decided to put small hooks on the back ganti zips and buttons (but belum pasang the hooks lagi, esok kot or maybe next week kot, hehehe)..

DSCF7548

Model yang kecik tu tak boleh jadi catwalk model lah sebab sure nya diaorang tak terima sebab terlebih berat badan, wekekekeke….. Yang besar tu kena tunggu dia habis pakai braces and meninggi baru boleh kot jadi catwalk model, wekekekekeke…..

19 comments:

nor64 said...

salam LG..cantik manisnya anak2 dara ni...tinggi hantaran anak2 daramu ni...kecik2 dah ada peminat...boleh jadi calon menantu ke..hehehe

lemongrass said...

Kak Nor,
hahahaha... dua2 orang tu dah ramai yang booked. Boleh aje nak join the queue, hikhikhik...

KKPL said...

Hi LG

Great color combo & the satin sash later will definitely add a nice touch to the dress ;)

The models sure 'enhance' the dress, didn't I tell you..'wink'

Hashim's Son said...

Ehem ehem, kita berbesin ehhh silap errr... berbesan boleh? Wakakakaka ... bila nak keluarkan application form ;)? I chop satu form ek

My Life My World said...

LG... Ampun, akak terkomen guna ID anak akak yang nak dicalunkan tu (Hashim's Son). Wink wink.... hahahahahahha. Tak sedar la pulak tak tukar ID tadi. Tapi okay lah tu sekurang kurang nya dah nampak muka calun nyer. Wakakakakaka .... :)Erk...ok ker? Hahahahahaha

zailamohamad said...

Akak LG, belom siap pun sudah cantik!! kalo sudah siap nanti, bertambah cantik!!~~bukan ayat bodek tau~~

ain said...

cantiknya model cilik niii!!!! akak geram tengok rambut miss 6 la.

Zaitun said...

Kalau orangnya comel apa colour pun masuuuk...

Kak zai suka sangat tengok miss6 sebab rambut dia sama dengan rambut anak bongsu kak Zai.

Rahmath @Anak_Mami said...

Mynn,
The dresses look great, and with the sash enhancement..lagilah naik seri.Pada model cilik berdua..congrats..u girls did a great job..soo ayu..nak jugaklah berbaris kat queue utk calon menantu..nanti I suruh hubby ajar ayat2 power kat anak I utk tackle anak u :)

azieazah said...

Pendidikan zaman sekarang dah tak sama mcm zaman kita...

cantik baju2 tu, yg istimewa sbb U jahit sbg sumbangan kpd majlis keluarga.. tapi Kak Azie suka bunga kecil-kecil kalu untuk anak-anak...ini pendapat dan dari mata Kak Azie lerr...

apapun HIJAU memang lawa, sejuk mata..

Ajzie said...

Boleh tempah baju satu ..hantar ke Germany aje.. hihi

SJB said...

Pretty girls.

lemongrass said...

Yat Maria,
I definitely need the satin sash and probably some bling bling to put around the neck to create the 'wow' factors kan :-). Thank God for the cute models, hehehe

Akak Acik,
hehehe... terkejut jugak bila sy tengok nick Hashim's son tu :-D. Muka calon dah tengok and dah dpt green light, boleh aje nanti I cop kan 1 booking form utk anak you ye, hahahahaha
My Miss 10 tu memang suka boys yg muka asian banding dgn mat saleh, hikhikhik...

Zaila,
wehehehe... bodek jgn tak bodek ;-). Boleh lah I jemput you dtg kenduri nanti ye and make sure you puji bergelen2 dpn orang lain, hahahaha...

Kak Ain,
itu rambut afro dia, menggerbang habis :-)

Kak Zai,
rambut curly ni susah betul kan nak jaga sbb asik tangled aje kat hujung nya tu.
Seronok baca Kak Zai nya N3 bila anak menantu balik ke M'sia :-).

Rahmath,
Nasib baik models tu cun jugak kan so baju I yg tak berapa cantik tu terus jadi cantik sikit bila diaorang pakai, hehehe..
psst.. yr hubby sure nya terer ayat2 power ni kan sbb dpt pikat you dulu :-)

Kak Azie,
pendidikan dulu mmng lain sgt2 kan banding dgn skrng. Sekarang ni semua nya high tech :-).
I buat jugak baju bunga2 kecik but utk 3 org flower girls yg 5 y.o :-)

Ajzie,
wakakakaka... sanggup ke you tunggu 2 tahun baru siap 1 dress :-)

SJB,
thank you for the compliment :-)

diana said...

Fantastic!! Pandai sungguh mummy depa jahit, and the girls look gorgeous, wow wow wow.

lemongrass said...

Diana,
thank you for the nice compliment :-). I think the girls tu yg buat dresses tu nampak wearable sikit, hehehe

Sally said...

lidah kelu LG...terpegun ni..dua 2 cantik..model+baju..baru dpt jenguk hari ni..

lemongrass said...

Sally,
eehhh, best nya ada orang puji ni,hehehe... Nasib baik model cantik kan ;-)

Ayu said...

k.min...cantik la baju tu.klu dah siap tentu lg cantik lbh2 lg digayakan oleh model yg cantik2 gak.hehehee...

ainnur n faris skrg klu ayu pakaikan dorg baju baru (utk try la...) depa posing gaya model.ni kes tgk catwalk model kecik kat tv la.

lemongrass said...

Ayu,
rasanya nanti, malam sebelum kenduri tu kot baru siap dresses ni, hehehe. Banyak sgt benda2 lain yg Akak kena siapkan skrg ni, takd emasa rasanya nak sambung jahit baju.
Wahhh Ainnur n Faris dah pandai posing giler skrg ye, so cute, hehehe