Tuesday, 3 June 2008

Since nak bercuti agak lama (well, lama for us anyway), I have to make sure the fridge, the freezer and the pantry are empty of benda2 makanan yang cepat rosak or yang dah nak expired. Manalah tau kan, tengah semua seronok2 bercuti kat M'sia, tetiba kat sini ada blackout pulaknya so sure dah all the meat will spoil kan but then will be frozen again bila ada electricity balik. Then, we all ni yang tak tau about the blackout bila balik sini balik terus guna the spoilt meat, adusss.... memanglah terus kena food poisoning lepas tu satu family! Dah lah haritu baru beli our seafood stock so berlambak lagi mussels, prawns and squids to be used up in the next week and a half. Kalau hari2 buat jemput2 udang, ada pulak yang mogok tak nak makan nanti, hehehe....


So malam ni I've chosen mussels as the protein but didn't know what else to cook for dinner. Mussels yang I beli ni dah siap kopek and masak so tinggal reheat aje sekejap. Ingat nak buat pasta marinara tapi malam tadi dah makan pasta. Nak buat seafood laksa, mee pulak takde... Finally, decided to have potatoes with the mussels sebab kentang dalam pantry tu pun dah nampak macam boleh buat benih aje, hehehe....


Menu: Grilled mussels with spicy breadcrumb topping (well, actually I grilled the mussels after putting the breadcrumb mixture on top so kiranya breadcrumb mixture tu yang kena grill bukan the mussels). The breadcrumb mixture I just main campak2 in the food processor white bread, butter, fresh parsley, fresh red chilli, lemon rind and salt and blitzed it until all mixed.
Then as sides, sauteed potatoes and steamed broccoli and sweetcorn.

( the little misses tak gemar sangat mussels so I gave them fish fingers instead, hehehe....)

2 comments:

Hana said...

salam LG,
dah mula kemas2 barang dalam beg?mesti dah excited kan nak balik Msia.. so,plan nye mcm mana?balik ke Ijok?dan ada cuti2 malaysia ke mana? boleh la bawa ur daughter jalan2 pusing msia pula kan.

btw,bila flight tu?

lemongrass said...

Hi Hana,
kemas tak lagi sbb i ni jenis last minute baru packing tp barang2 yg beli for people kat m'sia semua dah pile in 1 place lah,hehehe...
we all ambil midnite flight so sampai klia pagi around 6 then I ambil klia limo balik ijok. Memang rancang nak pergi cuti2 m'sia but tak tau ke mana lagi, sbb tunggu my hb sampai m'sia baru we all jln2