Monday, 9 June 2008

Pagi tadi bila tanya the other half nak makan apa for dinner, dia terus jawab "nasi lemak". Then I said to him, "but I'm going back to M'sia and I'll be eating nasi everyday so let me eat western food this whole week". Then dia jawab, "but I'll be left behind and no one will cook me nasi and sambal and kari while you are gone so let me eat my nasi lemak today and kari this week or else I'll definitely have withdrawal symptoms!". Kesian the other half, 3 weeks kena tinggal, 3 minggu lah tak dapat makan my sambal and kari, hehehe... So disebabkan kesian kan dia terpaksalah masak nasi lemak malam ni.And dah pun siap pack kan nasi lemak for his lunch esok so he won't miss my sambal during my absence :-). I did ask him dia nak tak if I cook extra food and pack it cantik2 in plastic container in the freezer so senang lah nanti dia nak reheat and makan while I'm gone. He said, "I'm just going to eat pasta and fish and chips and frozen veges, easy peasy!" Lagi senang kerja I macamtu tak payah susah2 nak masak extra before going away.


Selalunya bila I go on holidays, I do miss my kitchen though. Even though I can cook kat rumah my mom nanti but it's not the same. I'll miss all the kitchen stuff that I'm so used to like my pots n pans, my kitchen gadgets, my mixer, my baking tins and especially my coffee machine. Rasa nak nangis bila teringat yang I'll be away from the coffee machine for 5 weeks, waaaaaaaaahhhhhhhhh!!!!!!! Kalau lah plane tu takde weight limit, memang lah dah lama I angkut coffee machine tu bawak balik M'sia, hehehe....


Back to our nasi lemak dinner. Nasib baik dia mintak nasi lemak aje which is so easy to make. Kalau lah dia mintak rendang and pulut kuning ke, tak ke semput nak membuatnya.......... hehehehe, not that he eats pulut pun!





Actually dah lama ada bekas melamine ni but jarang sesgt pakai but bila tengok kat blog Mama Anis dia pakai bekas lebih kurang mcm ni, nampak cantik pulaknya, hehehe....

p/s fatin, resipi pizza tunggu dulu ye!

9 comments:

akakerin said...

Assalamualaikum
Your hubby memang suka makan nasi ka?Syok lah macam tu.Bekas tu cantiklah,beli kat sana ye?
nanti kalau balik Malaysia,lama lah tak online ye!

Liasari said...

i klu balik umah my mom 2 hari pun i rindu giler kat my kitchen, pots & pans etc. maklumlah kita ni weekend housewife lagi teruk kemaruk ke dapur. klu datang angin kemaruk i siap bawak balik barang2 dapur ke rumah my mom & masak kat sana ;-)

lemongrass said...

hi akakerin,
hb mmng suka mkn nasi esp. mkn dgn kari atau sambal tp bukan hari2 lah mkn nasi ni :-). Kat rumah kg ada broadband so bolehlah saya online masa kat m'sia nanti hari2.taklah rindu sgt kat blog nanti.

Hehehe Lia,
u lagi teruk dr I ye siap bawak balik pots n pans lagi! Tapi mmng betul kan, kecik mcm mana pun dapur kita but it's our kitchen so memang dah serasi dgn kita kan :-)

akakerin said...

assalamualaikum dik !
Akak tak sabar nak tunggu apa adik nak tulis hari ni.every morning akak baca blog you dulu, baru akak buat keja.

my little family said...

LG: bekas tu I baru beli jek kat Jusco since i p umah my sis tgk dia hidang guna bekas tu..cantik kan? klu nak bt nasi lemak, laksa, mee kasi ke..elok sgt la guna yg tu atau yg jenis bulat tu..nice!

mrssham said...

erm.. siapla balik malaysia nanti.. bila nana nak g umah wak isah.. nana nak angah yang masak... selalu asik tgk je.. kali ni nak rasa lak

lemongrass said...

waalaikumslm akakerin,
hehehe, pagi2 lagi dah pegi blog sy ye?sy slalu update mlm aje sbb mlm aje lah yg x bz sgt n anak2 dah tido.

Hi Mama Anis,
Oh u baru beli ye.I ngat kat M'sia dah biasa sgt melamine ni,hehehe. I dah beli lama but mmng dok terperap aje tak guna sbb x tau nak guna bila.Bila nmpk u guna buat laksa tu yg baru terikut, hehe

Nana,
masak kat rumah ijok tu x best sbb bhn2 bnyk takde,hehe. Tu yg bila balik ijok malas betul nak masak sbb tak mcm dapur kat rumah angah,segala benda ada, wekekeke!

mrssham said...

hehehehe.. lagipun masa cuti ni la masa tuk merehatkan diri dr masuk dapur ..kan?? hehehe

lemongrass said...

tu lah nana,
bila lagi nak rehat dr jadi chef kan, hehehe