Monday, 30 June 2008

Finally, the phone line is fixed, alkhamdulillah! I'm so happy sebab dapatlah akhirnya 'merayap' setelah lama tak 'merayap' but orang yang paling happy is the other half because tak payahlah dia kena dress up untuk jadi my secretary lagi, he said, betis dia dah sakit sbb kena pakai high heels aje, wekekeke..... Baru aje dia nak asah bakat dia mem'blogging', dah kena pecat dgn I :-). Takpelah dearie, I'll let you blog again once in a while :-).

Dah 2 minggu kat M'sia, I'm really missing my kitchen and my pots n pans. In a way, seronok jugak sbb hari2 ada orang masak for us aka my mom and the kedai but sebab dah memang masa kat Perth hari2 kena masak, so rindu nak masak tu memanglah mendalam sangat2 :-). The little misses pun I think are missing their home and my cooking too especially miss 4 1/2. Nasib baik lah they are not that fussy masa kat sini so tak lah susah sgt nak bagi diaorang makan. But last week masa melepak kat KL for a week, Miss 9 asked for McD mostly everyday and Miss 4 1/2 asked for sushi 2 hari berturut2. Seminggu tinggal kat kampung, mummy and nenek tak masak anything western so sampai KL, macam budak2 deprived sesgt, hehehe..... Mummy pulaknya dah seminggu tak shopping, so gian lah sangat nak jamu mata juga. But only bought a pair of high heel shoes aje for me sebab susah betul lah nak shopping dgn 'handbags' 2 orang tu! Dah lah bila balik sini, seriau sangat2 dengar about all the kidnappings so nak window shopping lama2 pun tak senang hati sbb mata asik kena melilau perhatikan the little misses. And then everytime pergi the all the shopping complexes, semua pandang I as though I'm the maid or I kidnapped anak orang! Tension gilers! And then bukan jenis yg pandang sikit2 pulak tu, ini siap pandang beria, bila kena jegil dgn I baru they all termalu2 pandang benda lain! Ada ke patut..... I know ramai anak mixed kat M'sia but I guess orang semua dah biasa bila anak mixed, mak dia mesti lah mengancam abis, hehehehe.... So, bila diaorang nampak the little misses with me, tu yg pandang tak kelip mata. Tak pernah nampak agaknya mummy anak mixed pakai t shirt sempoi with jeans and sneakers poyo aje :-). For example, this is a real conversation between the information counter lady at KLCC with Miss 4 1/2 while I was waiting for my sis to pick us up.....

Lady: "where's your mama? is she here?"
Miss 4 1/2: "mama? mmmm, she's not here"
Lady: "she's not here?"
Miss 4 1/2: Dengan muka confused just shook her head...
The Lady then turned to me and asked : " mak dia tengah shopping ke kak?"
Me (dengan muka selamba): "sayalah mak dia!"
Lady: "eh tapi saya tanya dia tadi, dia kata mama dia takde"
I terus tanya Miss 4 1/2: "do you have a mama?"
Miss 4 1/2: "No!"
Me: " Do you have a mummy?"
Miss 4 1/2:" Yes, you!"

So I had to explain to the lady, memanglah dia takde mama sebab dia ada mummy! Miss 4 1/2 grows up in Australia where majority calls their mums, mummy so for her mama is such a foreign concept to her and she doesn't associate it with mummy! But yang buat I geram, why do I have to explain to people my relationship with my children, it's none of their business anyway! Just because they don't look like me doesn't mean that I'm not their mum and doesn't mean that I love them less...

The other half will be here in a week's time so I'll let him walk around the shopping complexes with the little misses sebab sudah semestinya he won't get stared at! And I then can shop happily by myself, hahaha....

11 comments:

nizaineese said...

Lemon grass, Malaysians are some curious people you know.. he he he..

neveremailme said...

Slm kak LG,

Im nvremamilme from myresipi. I have the same exact prob. I ni gelap, mami from penang. My daughter ikut abah dia...walaupun muka cam i, ramai ingat i ni "jaga" dia jer...exactly same situation!

Hani said...

salam. happy to hear your problem solved.
jeles baca your life kat sana...
huwaaaa... nak balik jugak!!!
I terpaksa cancel balik kali ni. ticket mahal tahap maut.

biasa la tu... org kita suka jaga tepi kain org. hehehe
I pun orang pandang lain macam jer sebab cakap jepun ngan my kids. tapi syok jugak. boleh kutuk2 sbb normally diorang tak paham. :D jahatnyer...

Intan Rosnitta said...

LG...

Poor LG..sabar byk2. Lepas ni u kena dressing over sikit...ala2 datin atau minah salleh. Baru terbeliak mata org yg tgk!

Isshhh...I pun geram bila baca your n3...huhu.

Flower said...

LG, you jln ngan anak2 org ingat you maid. Nanti bila husband dtg, you jalan berdua ala-ala date tanpa anak2, org ingat you ni 'girlfriend' jumpa kat pub atau bar ke mana. Mmg dah nasib kita2 ni, org suka pandang serong je.

My hb lagi best, kalau org2 Melayu pandang dia semcm gitu, terus dia pandang balik dan bagi salam. Mmg kkdg satu kejutan jugak lah, bila tgk mat salleh ni siap bagi salam lagi.

lemongrass said...

hi niza,
i tak kisah curious tu sbb mmng manusia mcm tu kan but jgn lah over sgt,hehe... tu yg ada geram sikit kdg2 :-)

hi nvremailme,
tu lah kan, maybe sbb kulit kita yg lain sesgt tu yg org pandang. Nak buat mcm mana kan, dah keturunan semua kulit gelap2, hehehe...

Hi Hani,
Tu lah, i baca yg u tak jadi balik, sian u... I ni pun next time klu tiket naik teruk2 kena fikir 2-3 kali gak bila nak balik.
At least u boleh ckp jepun so takde sape paham so bole kutuk diaorang, I ni ckp english aje yg bole dgn my kids, hehehe. Cuma bole jegil biji mata aje lah ;-)

Hi Intan,
wakaka, nak dressing cam mak datin, fulus tak membenarkan...nak dressing cam minah saleh, dah terover sgt pulak nanti, hehehe..

Hi Mallan,
betul ckp u.klu jln berdua aje dgn hubby, mmng kena cop SPG (sarong party girls). Itu lagi tension. Mmng slalu juga I kena even I yg pakai tudungni,heran betul! My hubby laknya klu org pandang, lagi dia nak pegang tgn I or nak peluk2 I nak bagi org terbeliak biji mata,kehkehkeh. Nanti I tayang my degree kat diaorang baru ternganga!

masz_73 said...

yuhuuuu... LG.. dah dpt balik lepakss kat cni eh..yeahhhh3x..(i yg suka coz rindu kat ur n3.. muahhaha.. sampai kdg pikir balik y?? wakakka..ntah larr..tp mmg suka sgt!.. mcm big fan u pulaks dah.. :P

muahhaha.. jengil jik mata eh?? nasib baik x tercabut mata u tu ye.. hehehe..nasib baik i ni x ler sejakun mana tp rasanyer mmg kalo tgk u n your little missess sesapa pon akan 5 kali pandang.... dah mmg adatnyer kan!..jgn ler amik ati sgt.. (lenkali kena letak tag kot?? ) jgn mara aarr... lama x gurau dgn u.. ari tu pon x sempat nak dating lelama... :( lenkali kena tgk weather forecast larr... hehhe..

Flower said...

so far lah, I kat sini nasib baik org tak ingat maid or SPG. Kalau tak, mmg kena korek lah mata org yg menenong tu.

gee carmen said...

hi kak...
alalalaaaaa... siannnn dia :)
xpe, sabar ajerr... lantak lah dorang tuh, yang penting anak-anak akak tu cantik-cantik kan? eheheheeee...

tapi gee suke bila akak cakap yg nie:
I terus tanya Miss 4 1/2: "do you have a mama?"
Miss 4 1/2: "No!"
Me: " Do you have a mummy?"
Miss 4 1/2:" Yes, you!"

:: hahahaa.. padan muke orang yang tanye tuh!

lemongrass said...

masz,
i pun suka gak pandang orang ni tp i pandai2 lah pandang sbb tak nak orang tu terasa,hehehe...
mmng kan weather kat m'sia ni pagi panas giler, ptg hujan lebat giler, tak payah tengok weather forecas, wakakaka!

Mallan,
wei, ganas betul, kehkehkehkeh...

Gee,
tu yg bila lepas I ckp tu, the lady minta maaf sbb salah anggap. I just senyum aje lah kan, nak buat apa lagi :-).

prettyorked said...

i think maybe dia tak bermaksud nk jg tepi kain org. I think she just want to be friendly with 'mat salleh' kids. and dh tentunya dia tak sangka yg anak LG ialah mix.. first impression dia ingat your daughter is totally mat salleh.. but I'm sure if the kid is totally asian, the lady wouldn't ask anyway..hehe.. biasa lah org kita suka layan foreigners (caucasian especially) lebih baik dari biasa..

honestly, If I don't know you, I'll think the same way too, maybe I'll think you're their nanny..hehe..sori yer..

btw, I'm new here.. tgk2 blog Mat gebu and saja singgah sini..salam dari cyberjaya, Malaysia!