Sunday, 1 September 2013

Spring cleaning

For the past few weekends, we’ve been trying to rearrange the deco inside the house.

Our house is quite small so there’s not much you can do without making it too cluttery.

In order to make it look more spacious, we are trying to throw/store stuff away yang memang dah lama we all tak guna.

Some of the things that we threw out semalam are some of my cookbook/ cooking magazines collections yang I dah kumpul since 2001!

Sedih giler nak berpisah dengan the cookbooks and the magazines itu!

The Other Half memang takkan sentuh my collection tu so it was up to me to cull it.

Betul2 kena cekalkan hati semalam, hikhikhik.

And now the big rubbish bin is half full of old magazines and unused cookbooks.

And the lounge room is now one bookcase emptier.

This mid September, we would have been living in this house for 3 years. And sejak masuk, memang dah macam2 rearrangement we all buat to the interior deco of the house and a bit on the outside as well.

Nak renovate the house, tak mampu lagi so tukar deco aje lah.

Like The Other Half kata, “a change is as good as a holiday.”

Hahahaha Smile with tongue out.

Msa the first year masuk kat rumah ni, this area at the front door memang kosong aje.

Now I rasa makin bertambah berseri2 bila dah letak flower pots here.

IMG_4826

And the Everlastings ni pun has made the postbox area berseri2 jugak kan Winking smile.

IMG_4832

And sejak dari pukul 3 tadi, I’ve been sitting in front of the computer trying to sort out photos that I want to print so I can put them up in photo frames and also on this cork board yang masih sangatlah kosong nya!

So, I can start decorating the empty walls in the house.

Sebab corkboard tu masih kosong so I rasa that area tu sangat lah kosong nya jugak so I pun pi lah beli this wall deco to brighten up that area a bit.

IMG_4942

Geleng kepala aje The Other Half bila I kerah dia pasang the wall art tadi, hahahaha…..

Takpe, before I asked him to do that, I made sure I made him a special breakfast.

Hari ni is Father’s Day here in OZ so I pun buat lah scones for breakfast pagi tadi.

And sebab Father’s Day, I cut the scones into heart-shapes and serve with strawberry compote and whipped cream Smile.

IMG_4930

IMG_6507

And ini pulak our dinner a few nights ago.

Rice with chinese style lauk pauk.

IMG_4842

I made stir fry beef and veges in black bean sauce and honey chicken.

IMG_6485

IMG_6500

I like this style more than mamak or indian curries and once in a while, everyone kena makan this style of lauk pauk with rice bila I really craved for it.

16 comments:

NEKCIK said...

kalau dekat nekcik dah pergi kutip barang barang buangan tu..esp resipi

Ummu Madihah said...

Salam LG,

Kat sana takde ke 'paper lamaa'? Sekurang-kurangnya dapat sekupang dua!

NenetPenne (NP) said...

sayangnya buku masakan dibuang2 gitu...

JunAina said...

Anak Aina selalu cakap 'mama ada satu penyakit, penyakit sayang nak buang barang'. Sebab tu rumah penuh dan semak dgn barang.

Scones tu cantik!

JaSSNaNi said...

Kak min, Macam mana pun nani tengo rumah kak min ni lawaaaaaaa sangat....

Teratak Jiwa said...

Salam Sis..suka tengok laman rumah sis..

Flower said...
This comment has been removed by the author.
Flower said...

So far, I belum kuat semangat lagi nak buang my magazines or cookbooks. Still hiding somewhere in the boxes. Tp kasut, I managed to cull it down masa my sister kat sini. Dia cilok byk gak lah bawak balik Msia sbb dia boleh pakai. Tak sedih sbb dia sama size ngan I. Alasan dia, ala, beli je yg baru yg lama kita pakai. Good reasoning, munasabah jugak le...

norhidana miswan said...

alahai mmg cantik berseri2 dh laman umah akak ngn bunge2 pelbagai gaya n kaler tuh...

ohooo sebelum suh bt keje sogok dia ngn scones yg love2 yek kak... pandai akak bodek heheheh...

yusniza ahmad said...
This comment has been removed by the author.
yusniza ahmad said...

I did the same thing this weekend.threw away my collection of teenagers bantam books and also my impiana and anjung seri collection. It broke my heart tp what to do coz we are moving to new house tak nak bawa clutter

hazlina azmi said...

Hai dear..bestlah blog awk..penuh warna warni kehidupan..jemputla ke blog saya dan kita bertukar-tukar link pulak..:)
http://superstorevitaminhebat.blogspot.com/

Sue said...

As salam. Nak tanya, banner berapa harganya? Kalau nak minta tolong beli boleh? Sue

lemongrass said...

Nekcik,
buku2 resipi tu buku2 yg lama2, entah2 Nekcik pun tak minat, hehehe

Ummu Madihah,
Salam. kat sini xde. Kita boleh buang suratkhabar lama dlm recycle bin. Tapi klu buku2 or magazines, boleh nak donate kat second hand shop.

Net,
terpaksa sbb I nak beli buku resipi yg lagi baru, hahaha

JunAina,
Hahahaha...pandai anak Aina label Mak dia ye :-). Tapi mmng kdg2 saying sgt nak buang barang2 yg penuh nostalgic ni kan!

Jassnani,
Rumah I klu tengok betul2, takdelah lawa mana. Seri bunga2 tu aje yg buat dia lawa ;-P

Teratak Jiwa,
Salam. Laman tu cantik klu kerap jaga tp kadang2 mmng malas n takde masa betul nak jaga.

Nora,
I thought it'll be harder for you to cull your kasut :-). Tapi I guess sbb bagi adik beradik, tu yg senang sikit nak cull kan. My cooking magazines lah yg memenuhkan rak buku tu!

Dana,
Dulu I mmng tak minat sgt jaga bunga ni. Tapi bila tengok rumah orang lain cantik berseri2 dgn mcm2 bunga, tu yg I pun jadi giat tanam bunga, ehehe

Yusniza,
that's a lot of culling! So sad kan bila all the books and magazines that we've collected for so many years had to be thrown away just like that.

Hazlina,
thanks sbb sudi singgah sini ye.

Sue,
Wassalam. Banner yg mana? Yg kat dinding tue ke? Itu buat dr canvas and ada frame behind it. I bought it for $20 tak silap.

Sue said...

Yeap, be happy tu. Oooo ada frame, susah skit nak pos kan. Comel dan word dia nice

Hisyan Bin Ruaini said...

Hi, would u mind share with us on how to make the strawberry/ berries compote?