Wednesday, 11 September 2013

Picture-filled Wednesday

Since I jarang update blog nowadays, banyak lah gambar tertunggak yang bertapa dalam camera tu.

Kalau dulu, most nights I will letak gambar our dinners kan.

Sekarang ni, seminggu sekali baru I letak, hehehe.

So, baaaaanyak lah gambar yang tak sempat I nak tayang.

You all layanlah ye gambar2 dinner yang tertunggak ni.

A few days ago I made chicken curry laksa and vietnamese prawn rolls.

IMG_6594

Guna rice paper yang cuma kena celup dlm air suam sebelum digunakan.

I added cooked prawns, suun, julienned carrots, lettuce and taugeh for the filling.

IMG_6597

And use hoisin sauce for the dip.

IMG_6595

And we had fettucine and meatballs in bolognese sauce the next day.

IMG_6608

IMG_6614

I used to be repelled by the smell of parmesan cheese sebab bau dia yang tersangat lah busuknya itu.

But skrg, my fridge memang tak  pernah lekang dengan parmesan ni Smile.

And then semalam pulak, we had beef schnitzel with chips and colourful salad.

What did I put in the salad?

Mixed green lettuce, snow pea sprouts, grape tomatoes, pear, almond and brie.

IMG_6621

IMG_6626

 

IMG_6631

Dah lama rasanya tak makan schnitzel ni.

And that night we had homemade strawberry semifreddo for dessert.

IMG_6640

IMG_6638

Miss 14 yang memang tak boleh langsung makan strawberry because for her all strawberries are extremely unimaginably sour (even the ones that we say are sweet) found that she liked this dessert.

Ye lah, bila dah letak gula and cream in the semifreddo, tentulah jadi sedap sikit kan.

Kenapa I terrajin buat this strawberry dessert?

Sebab I got this 4 punnets of strawberry for $2 total at the shop!

IMG_5206

And since strawberries tak tahan lama, kenalah I turned them in desserts kan.

8 comments:

indahhouse said...

Salam kak LG,
semifreddo tu comel namanya, bekasnya pun comel jer.. :)
Macam 'sorbet', kak LG?

2 dolar 4 bekas, wah! fresh lagi. Kat sini strawberi yang dah lembik pun masih rega 3-4 ringgit satu bekas, dorang kedekut nak turun harga, ;P hehe..

ibh_sue said...

Rugi Miss 14 tak mkn strawbery..Hehehehee..
Banyak2 tu..Gudaan terkuat kat curry laksa and meatball tu..Huhuuu

NenetPenne (NP) said...

indahnya semua food tu... :)

Mommy Nur Zara said...

Nak but. tp tak pasti rice paper tu ada ke tak kat sini. nice, healty food

yusniza ahmad said...
This comment has been removed by the author.
yusniza ahmad said...

Kalau kat Bentong 1 punnet of strawberry cost rm 8 also from oz. Your salad nampak delicious tapi I masih tak ada keberanian nak membuatnya. Soon i hope.

Shamsiah Abdul Rahman said...

Assalamualikum LG,
Saya nak melapor diri ni..

Nida Husna said...

kalau singgah je blog ni mesti rasa lapar huhu