Sunday, 22 September 2013

Of rain and baking

Hari ni hujan selebat2nya throughout the day with strong winds.

With a bit of tiny hails and thunderstorm pagi tadi.

And a lot of damage to a lot of houses from the storm last night.

A block of flat siap tercabut parts of the roof because of the storng winds.

Alhamdulillah, our house is still standing.

This coming week pun akan hujan setiap hari.

Macam mana lah baju nak kering weh!

I jemur bawah undercover area pun akan basah sikit balik bila the winds are so strong sebab bila angin tiup dgn kuat, the raindrops will fall nearly horizontal lah so obviously lah akan ditiup masuk bawah undercover area tu.

Masa ni lah rindu sangat nak tengok matahari balik, hehehehe…..

However, semalam we had some sunshine throughout the day, enough to dry the washings which made me feel so good.

See, I’m a simple woman, minor things like this can make me happy!

hahahahaha…..

And since it was a sunny day, I pun made it my baking day Smile.

I made a loaf of bread, a tray of brownies and a tray of raspberry marshmallow slice.

Loaf of bread tu was for dinner, brownies tu for Sunday school and the slice tu for our afternoon tea.

IMG_5662

IMG_6833

Sejak beli tepung 25kg ni, The Other Half selalu mintak I buat roti sebab dia kata rasa roti fresh takde tandingan.

I said to him, if he tells me 4 hours before he wants it and if I have the time, boleh lah I buat roti Smile.

Kalau hari2 buat roti, maulah I kena pergi kedai beli tepung roti lagi soon!

Hikhikhikhik…

And the two sweet things, choc brownies and raspberry marshmallow slice.

IMG_6839

IMG_6840

For me, the slice is way too sweet sebab ada marshmallow and jam and ganache on top.

But yang bertiga tu said, “No they are not sweet! They are so good! Don’t change a thing!”.

And hari ni, I had to make another loaf of bread so we can have bread for breakfast and lunch esok.

Orang2 kat rumah ni especially Miss 14 can live on bread and butter happily every single day for breakfast, lunch and dinner. Dia tu kalau tak makan benda lain pun dia tak kisah asalkan ada bread and butter.

Macam orang melayu lah kan, ada nasi panas, telur goreng and kicap pun dah cukup!

Hahahahaha….

But I pulak tak boleh lah mengadap bread hari2.

So malam ni I made pasta with fusion pesto, chicken pops and salad.

IMG_6850

Kenapa I called it fusion pesto?

Sebab I used garlic, sundried tomatoes in oil, pine nuts, olive oil and taucu to make the pesto.Smile

But I tak guna banyak lah taucu tu, just a little bit for added oomph and saltiness.

I rasa kalau guna banyak pun tak jadi hal but all the flavours kena seimbang lah kan.

Kalau Mat Saleh, sometimes they use their wet anchovies in pesto but I really cannot stand the taste so tu yang tukar ke taucu.

IMG_6854

It’s obviously nice sebab Miss 14 didn’t say anything at all, she finished it all up!

IMG_6856

And when you sprinkled parmesan and chilli flakes on it, it tasted even nicer!

15 comments:

sentebale-hk said...

Voila!
After follow your simple but yet sweet blog for five weeks, and nonstop reading your past entry i noticed..you are the best woman with biasabiasa life. You made simple things look good..look very good to others. :)

Suzi Isa said...

nk belajar buat roti dgn akak boleh ke.....

Aida Salleh said...

Masak pasta letak taucu? wahhhh ni mmg sangat2 baru n tak pernah dengar ni sis...nak try jugaklah :-)

Messy Mummy said...

Kalau lah saya rajin buat roti sendiri... Huhu...
Sekarang nie baru rajin masak jer...
Tapi idoklah yg menarik macam kak min...
Trying my best bagi anak makan yang saya masak..
Just like you do 😃
P/s nak brownie skit ☺

εïзmummyHazaεïз said...

Suka dengan blog sini. Mcm2 jenis masakan ado...

JunAina said...

KL kebelakangan ni pun asyik hujan ja tetapi still rasa haba panasnya, hujan tetapi berpeluh.

Owhhh...mak yang sentiasa kreatif memasak, saya sangat cemburu...hehehe...

yana said...

Salam sis,
Hujan dengan kek memang sinonim dengan kami sekeluarga dulu2.. Bila hujan..especially yang ribut petir..memang tak bolehmain keluar kan..so mak kitorang pun buatkanlah kek..kek gula hangus..bayangkanlah..sejuk2 duduk dalam rumah..terbau2 aroma kek gula hangus dalam oven yang masak atas dapur gas tu..tapi heheh..anak dia tak dapat skill buat kek tu..by the way sis..saya dah guna your idea tulis atas roti bagi anak2 buat bekal..nanti check my entry ya...

http://wajahsejuta.blogspot.com/2013/09/wajah-kesayangan-hamba-alia-upsr-2013.html

Zaitun said...

Homemade roti sedapnya.Kak Zai masih belum pandai buat roti yang gebu.

Fifi Nadhrah said...

assalamualaikum..

baru sempat khatam mane yang tak sempat bace.. dah lame tak membaking.. rindu nak buat cake..

paling terkejut bace entry yang orang pertikaikan makan kat rumah.. lagi better homemade food.. sebab more healthier.. lagi puas makan dari kat kedai..

ida said...

huhuhu, bila la nak pandai buat roti camni...lawaaaaa sanagt kejadian dia kak Myn..

Izzah Azizah said...

Ya Allah.. sedapnya... Ikhtiar nak belajar buat kek sendiri, ini tidak asik beli kat Tesco jer -_-

azlina ahmad said...

Good job..awesome...

Norhazlina Mohd. Zaki said...

Assalamualaikum...
Sedapnya brownies.....
saya punya brownies..?..Beli yg ready made tepung kat pasaraya..balik ..nikin sendiri..hahaa..nak harap buat sendir..ke laut laa...

Done follow sini...best sgt entry makanan...

x0x0 ^_^

prettyorked said...

dah lama tak singgah kat blog akak ni...heheheh yg bertiga tu mmg dh dasar tekak mat saleh kan suka sgt yg sweet2.. :D

rehanayat said...

Assalaam.. actually baru trjumpa blog sis ni yesterday.. sgt sweet entry nya..