Wednesday, 18 September 2013

‘Restaurant’ food

I’m quite amazed at the reaction my previous post has generated from the readers of this blog.

Thank you so much from the bottom of my heart for all the encouragements, the warm loving thoughts and for the flatteries about my cooking abilities, hehehe.

It did get me down at first because I feel like they look down on us because they think we don’t have enough money to go out every so often and maybe they think we are cheapskates and scrooges for not wanting to spend money eating out.

She did say she kesian dengan I cos I have to cook every single night without any break, sure penat…

Like The Other Half said, “we have the money but we’d rather spend it on something else”. Smile with tongue out.

And no, this friend doesn’t read my blog and doesn’t even know the name of this blog.

And since we don’t entertain much, dia tak lah pernah kena jemput datang dinner to our house to see what kind of dinners I serve my family.

Setakat open house masa raya and the occasional makan2 get together aje lah dia dapat merasa my air tangan Smile.

Dekat Perth ni banyak restoran halal sebab ramai Muslims but mostly asian restaurants and middle eastern lah or seafood.

So, my friend yang sorang yang akan eat out every weekend ni slalunya eat out at the asian restaurants or the middle eastern or eat seafood lah.

For me, kalau kat asian restaurants ni, sometimes, baiklah I masak sendiri kat rumah aje, hehehehe…

And sometimes I rasa the food yang I cook pun dah ala2 restoran (sape lagi nak puji my cooking kalau bukan ny family and I kan, hahahaha) so tu yang buat The Other Half and I rasa lagi malas nak makan kat luar and waste money kat luar.

Baik I beli the nicest ingredients and cook them myself.

Like last night, this was what I cooked.

IMG_5544

See, tak makan kat luar pun we all dinner ala2 restaurant food kan.

I marinated the lamb racks in olive oil, rosemary, lemon slices, honey, mustard and salt.

IMG_6760

After searing the lambk racks in a hot pan, I transferred the racks into the baking tray.

IMG_5561

Laying them on top of a bed of roasted sweet potatoes and potatoes.

Bake them in a medium hot oven until cook to your liking.

I baked it for 30 mins and it was just perfect. Still pink and tender but not baaa-ing.

IMG_6768

We had it with gravy and the roast potatoes and veges.

IMG_6771

IMG_6773

Everyone devoured everything on their plates.

Lepas tu The Other Half said, “See! that’s why I don’t want to go out because I know you can cook it as well at home.”

42 comments:

Mat Gebu said...

...kann mereka tak kenal lagi awek Jawa Ijok yang serba boleh....nanges tauke restaurant kalau dia orang masuk blog LG....haha

yusniza ahmad said...

Setuju dgn Mat Gebu. You are a superb chef. meleleh air liur tgk your lamb teringin nk buat tapi takut tak jadi.

penDragon said...

bila kita buat benda yg kita suka dan minat, penat pun tak terasa...

norhayati sulaiman said...

Kak LG.. I am ur silent reader since 3 years ago. Seriously.. saya teramat jealouse tengok skill akak and makanan yang akak masak hari2...

arita ms said...

salam LG...I pun setuju ngan mat gebu. Peduli apa ngan cakap orang. I antara ibu dan isteri yg sgt kagum dgn masakan dan kerajinan you...org tu jeles sebenar nyerr.... Kan kan kan!

Unaizah said...

Lain padang, lain belalang. Lain orang, lain dapur, lain caranya. Masing-masing ada preference so terpulang pd individu which way to go.

My Umaira said...

Sister LG,I strongly believe you're making a good choice!

I came across many health tips articles that tells me over and over again, the best way to maintain healthy family is through homemade cooking. We know what we put in our foods. Health experts endlessly are campaigning this lifestyle!!! and we can add more flavors and share with our dear friends.

Itu belum masuk lagi advantages of parents' homemade cooking,bab2 affection & love, and with the advantage to use our dollars & cents to other things that are more beneficial for us (I am 101% agree with your Other Half stand on this).

Bab2 makan ni, nampak je kecik tapi bila calculate sebulan, setahun, ALAMAK! PENGSAN! boleh buat downpayment kereta! :))))

For example mcm saya (1 person) kat sini breakfast, lunch & dinner- eating out costs : (5 USD + 10 USD + 10 USD) x 30 days = 750 USD permonth, and then x 12 months = 9000 USD. OMG!!! Ni estimate paling murahlah! But I'm homecooking, i am spending only about 300USD per month, and sometimes less- tengok mood makan.hehehe.

If I save money for three months, I can buy a high end canon lens to feed my passion in photogprahy and other things. I did this. and I am happy!:)

and other than developing skills (but not as good as sisters/brother here) Cooking is a good therapy for me :)

Sorry Sister LG, this comment getting too long. Couldn't help to leave you a comment after reading your voice.

My last note, Sincerely, your cooking skill is A.W.E.S.O.M.E!

Quiyah said...

hi kak LG,

this is my first time commenting on ur blog, even though i've been reading ur blog for over one year.
I would say that u inspire me to be a better mom coz u manage to cook everyday. i wish i can be like u. seeing ur dinner or dessert pics give me ideas on what to make for weekends. pls dont stop doing what u're doing now. u may not know that in another part of this world, u are an icon to another person. pls continue with ur advices and tips in cooking, and i will continue on reading and be the best that i can be as a mom.

ummuaidan said...

Salam sis,
actually keadaan kita almost same jer..i pun masak kat umah, tak kuar makan kat luar every weekend..no big deal pun..sbb nothing special kat luar sana..like u've said bukannya sedap sgt pun, buat kat umahsendir lg best..
mmg btul ngan helping asben save money,masak+ makan kat umah,bykduit boleh save..walhal kalau kita kat tanahair ngan budaya makan luar gitu..mana kita blh save sangat kan?
biarkan mrk2 tu..yg merasakan lifestlye mrk lg best tanpa nampak hakikatnya kan..:)

Mon MonaLea said...

dah mcm restoren jugak akak masak ni. saya ni silent reader blog akak ni. suka baca blog akak ni

vivien_capri said...

oh Kak LG,

I prefer my mum's cooking, having it at home and i don't mind not eating out every other weekend.

and i love cooking at home for my family rather than keluar makan. it's like satu kepuasan bila i'm able to provide for my family (in terms of masak2 n prepare meals).

kadang2 i even kesian tengok orang asyik2 keluar makan di restoran.. left me to wonder, 'hm...wife dia tak masak kat rumah ke?'

p/s : restaurant food kadang2 overrated n tak sedap pun..

LadyZie said...

Salam Kak LG,
Sy sgt2 kagum dgn akak..kalau boleh nk masak everyday like you for family. Tak faham why ade people yang leh pk we dont have money kalau kita tak makan kat luar...sgt kelakar ok...

emy pokden said...

sy suka je akak masak hari2 utk family...even sy yg bekerja ni pun ada keinginan nak masak hari2 utk family...akak punyer passion nak masak tu...sikit sebanyak tepias jugak kat sy ni...hehehe

Miss Mya said...

Kalau kat Malaysia selalu makan luar pulak kena ngata...hihihi :)

ibu,mommy,mom... said...

You are such a talented and gifted woman your cooking looks marvellous everytime.
your hubby and kids are lucky

You should masuk masterchef australia

And if you bukak restaurant namanya "salam2benua" sure laku siang dan malam

hanim said...

You are among the three only blogs that I will read in the morning, afternoon and before I go home.
Masa u rs down sgt smpi x dak entry sampai 2-3 hr, hilang satu blog nk bc.
Hya pernah komen 2-3 times before. Tapi semangat I masuk blog u hari2 tau..

||aLeaSaRa|| said...

salam kak,apa khabar :)

saya setuju komen cik mat gebu he3...kak,saya ada buat entri khas :) singgah ye kalau free ^^

http://born2touchurheart.blogspot.com/2013/09/dunia-blogger-mereka-kreatif-dalam.html

ieda iedana said...

Hi Kak,

Pls continue sharing ur cooking thou some of the menu might be repeating-- it's another way of saying 'hi' to us here in Malaysia (hence the name Salam2benua)...

oh, and i think i've been missing ur garden. ur roses...
and ur family's cycling activities... =P

God willing, ada jodoh i would love to meet u kak =)

izariza said...

kadang2 bila kita mkn kt luar, kita bayar dan expect high on the food, plk tu mknan tak sedap mmg lg menghampakan. byk kali jadik camtuh. baiklah masakkkk kt umh. lg puas ati

makcikkantin said...

oh don't worry what people say...mulut dia sure ternganga bila tgk you cooking and plating!

JaSSNaNi said...

betul kak.. diorang tak kenal apa itu kepuasan untuk masak sendiri.. bukan kedekut.. we can spend the money for some else, balik kg ke.. beoi hadiah utk dapo sendiri ke.. lalalalala how best..

tshah said...

salam LG, pedulikan apa org nak cakap, I kesian pada org yg cakap tu sbb family dia jarang makan di rumah, makanan yg dimasak di rumah dijamin bersih dan sihat, keep it up.

norhidana miswan said...

betul lah kak.... akak msk pun dh sama standard kt kedai mkn... dana tgk pun terliur... glup2 ni tau

Rai Ourkizuna said...

kak.. akak masak nampak lebih sedap pun dari kedai makan.. apa barang makan kat kedai kan.. eh seriously.. daging tu nampak sedap gila kak!

imanamani said...

salam kak min... saya dah follow blog kak min ni dah dekat 3 tahun kot... hari hari mesti nak baca sebab nak tengok apa kak min masak... punya la teringin nak masak macam kak min masak.... apa ingat kelas sangat ke makan kat restoran tu....

tiap kali tengok pizza kak min..tiap kali tu la air liur meleleh...

sabar je la dengan manusia yang macam tu...

Nina Johari said...

suka! suka! suka!

NenetPenne (NP) said...

superbbb..
kalau i kena masak gini, nangessss weyyyy...hhahahaha...

Madam Lala said...

agknyer dia tak pernah dengar,
KALAU NAK TAMBAT HATI SUAMI, IKAT PERUTNYA DAHULU...
kankankankankan???

ummiaisyah said...

Kak Min..my asben used to say that to me too!! (kembang idung sikit hehehe)

Engineers Love Cooking said...

Salam LG, don't bother what others say. Do what you think it is right and what your family like.

Real Life in Malaysia said...

Assalamualaikum LG,

orang sindir sindir ye tak pe ... yang penting semangat berblog dah naik balik :)

azlina ahmad said...

Assalam.kak.min..
Gambo2 masakan yg dah ade tu len kali kasi tunjuk sama itu jiran..
Sentiasa bersangka baik dan berlapang dada..u re de best. .

azlina ahmad said...
This comment has been removed by the author.
azlina ahmad said...
This comment has been removed by the author.
azlina ahmad said...
This comment has been removed by the author.
azlina ahmad said...
This comment has been removed by the author.
azlina ahmad said...
This comment has been removed by the author.
azlina ahmad said...
This comment has been removed by the author.
nasiha nur said...

salam perkenalan akak...sy da nk msuk 2 thun jd silent reader blog akak..hari2 sy bca blog akak...akak xpyh la dgr sangt ckp orng mcm tu...n bgus kot akak masak hari2 ntok fmly...n sb slalu bca blog ni sy da jrng mkn kat luar n lbih prefer msk kt umh n rasa lbih sht skng sb apa y kite msak kte mesti nk masak y terbaik ntok dri sendrikn n kuargakn...lgi pon sbgai orng y xda fmly sndri lg xda la wat benda yang xberfaedah...leh gak tambah skill masak2 dengn bca blog akak:)

Mama Rocks said...

salam kak LG, bila tengok masakan kak LG, saya kagum sebab tak mampu nak buat ( or malas cuba hehe).
Kak cakapla kat diorang, saya ni memang suka giler masak tak tau nak buat camna dah, anak-anak pun suka sangat masakan halalan toyyiba nih

Aidashar Abdul said...

Hello sis, I've been visiting your blog quite frequently and I must say, I admire your culinary skill! I love to cook too but I just don't have the time as I am working full time and like most of the time?

I can't believe what I read when you said there are some people out there thought that people who dines at home most of the time, are cheapskate type of people. That's a terrible thought!

You should have shown this people what you got! :)

Hasliana Md Saad said...

salam kenal sis LG

same goes to me sis, baik masak kat rumah, in here (qatar) food kat luar overpriced & d taste? ke laut.. sambal ikan bilis pun sodap kalau kt rumah nih.. huhu