Friday, 20 September 2013

The garden in the wet Spring season

Spring has officially arrived in OZ since First of September hari tu.

But biasalah kan, Spring and Autumn ni memang very unpredictable seasons.

Dah masuk 20 hari in September, cuma beberapa hari aje yang rasa macam Spring weather.

The rest of the time, macam Winter because it’s been raining every day so memang sejuk lah pagi2 and malam.

All my Spring and Summer flower seedlings pun macam nak tak nak aje membesar sebab tak cukup sunlight and warmth.

And the rose buds pun tak begitu cantik berkembang sebab asik kena hujan aje hari2.

But the lawn is happy sebab hari2 dapat minum.

Kalau tunggu tuannya siram, alamat lah sampai haus sgt2 baru bagi minum!

hehehehe.

IMG_6802

Dah tinggi2 my rose bushes selepas di pruned 2 bulan lepas.

IMG_6804

Dah banyak bunga tumbuh.

Another view of the garden.

IMG_6805

Two of the roses yang dah terbuka sikit.

IMG_6800

IMG_6796

And another type of strawflowers that I bought a week ago.

IMG_6792

A purple plant this time.

Hopefully it’ll survive cos I’ve planted it on the ground instead of in a pot.

And the lavender right infront of our front door.

IMG_6788

And one of the bees yang suka noh hurung dia.

IMG_6809

And dapatlah 4 kuntum roses untuk diletak dlm vase.

IMG_6830

Kena beli a vase mulut kecik so cantik lah sikit klu letak 3-4 kuntum aje.

Malam semalam I teringin sangat nak makan mee rebus/mee jawa.

Pergi kedai, tak jumpa paste mee rebus ni.

Yang banyak berlambak2 paste mee udang.

I beli jugak pes mee udang tu sebab I tengok the basic ingredients lebih kurang sama cuma mee jawa ada a few other additional ingredients lah.

So balik tu, I rebus daging.

Then I added air rebusan daging to the paste.

I also added mashed sweet potatoes, pes asam jawa, gula and the daging rebus.

it turned out really good actually! Tak lah terasa sangat udang kering tu. I tak suka sangat udang kering kalau banyak sangat2.

IMG_6819

Dapatlah jugak hilang rindu dendam I kat mee jawa ni, hehehe.

IMG_6817

IMG_6827

But seperti biasa, the rest tak makan mee jawa ni.

I made them enchiladas instead.

IMG_6812

Kenapa I buat banyak2?

Sebab They could have it for lunch today.

So, everyone was happy sebab dapat makan their favourite food Smile.

15 comments:

hartini said...

bagusnye akk..org dl2 kate 'tangan sejuk' sbb bile tanam, pokok2 tmbh dgn baik...masakan akk bt i rase nk msk selalu..but too bad, i tak pndi msk...pndi mkn je

Fiza Kushina said...

Cantiknya taman u

Izzah Azizah said...

Wahhhh,,bestnyer dapat tanam lavender yg betul2 hidup. hihi.. Sye baru kenal blog akak dari Kak Lea. Salam perkenalan kak. hehe

Nina @ BabyBoon said...

Eh eh great minds think alike! Hari ni i just made mi rebus! I used mee rebus cik aini chef wans mum punya resipi tu. ambik frm cik mat gebu punya blog. Lagi best drpd beli mi rebus kat luar n end up disappointed. Lol... I'm starting to sound like u la ! Heheheheeee

Shamsiah Abdul Rahman said...

LG,
Sham suka sgt bau lavender.
Dlm toilet Sham semuanya purple sbb nak sedondon dgn bunga lavender. Bukan ori pun, angkut yg plastik dr Msia jer..

cikNor said...

kak LG, suka tengok halaman rumah akak...sejuk mata memandang.

Azim Aris said...

laman akak ni cntik dan bersih.

tumpang bace cni jom ke blog sy jgk ek,nk exchange bloglist ngan sy bgtau la :)

Tak Mungkin Benar

Norma NML said...

Cantiknya akak roses tu...tenang mata memandang:-)

AziniMZ said...

Part ni paling kagum.. masak ikut selera masing2.. hihi

Zaitun said...

Kak Zai pun ada beli strawflowers masa anak balik tempohari konon nak serikan meja kat luar rumah.

εïзmummyHazaεïз said...

Alamak purple lavender tu penyejuk mate. Berseri rumah ade bunga2an ni. Lovely

azlina ahmad said...

Terliur nengok mee rebus akk..mee tu homemade ke kak. .sy suka ngan chopstick akk..comey n padan ngan sudunya..

Norhazlina Mohd. Zaki said...

Bestnya ada taman & tanam bunga...
Suka roses and lavender...

tak tahan tgk makanan ni semua...


x0x0 ^_^

struggle for islam said...

Salam perkenalan...

struggle for islam said...

Salam perkenalan...