Monday, 9 September 2013

The inside and the outside

What did we do at the weekend?

Rearranging the interior deco of the house again!

A long time ago, The Other Half bercita2 nak our house to be ‘zen-like’ when it comes to furnishing which is basically the bare minimum.

Dia kata, tak lah serabut tengok kalau tak banyak furniture.

But mana boleh nak buat macam tu kan sebab bini dia ni ada hobby mengumpul segala alatan dapur and we all pun minat kumpul segala macam books.

And anak2 dia pulak suka kumpul toys which need place to store them in…

And itu belum segala macam baju lagi which also need storage areas….

And segala macam benda for the garden and things outside lagi….

So, nak tak nak, terpaksalah menyempitkan rumah dengan segala macam furniture, hahahahaha…. Smile

But during the weekend, we managed to go through the filing cabinet and  the computer area, getting rid of all the junk and what not and rearranging the area in the process.

Ini rupa the before photo when we were sorting out that area for make over.

IMG_5177

Ini rupa the after photo selepas di make over.

IMG_5182

But masih ada a few things that need to be tidied and hang-up on the wall which we’ll continue this weekend sebab semua dah tak larat nak kemas semalam, hehehehe….

What happened to the plastic drawers and the table?

Semua disumbat masuk kedalam shed.

The Other Half said, “everything goes into MY shed. There’s no way we can fit anything else in there!

I said to him, “I’m sure you can find ways to put more things in there. I have a magic freezer, you have a magic shed.

They look small from the outside but so many wonderful things can be stored in them!

Hahahahahahaha…..

Sambil buat kerja interior decoration, I sempat lagi buat kerja2 kebun.

I’ve planted some more flowers out the front.

This time I planted gazanias, portulaca (ros jepun), asters and dahlias.

And I planted some lettuce, snake beans and basils in the back garden.

The Other Half made this connecting trellis for the snake beans. He tied some strings between the 2 trellis.

IMG_5154

He said, “There’ll be more areas for the snake beans to grow.

I tak tau macam mana lah I nak petik kacang2 panjang yang jauh nun on top of the trellis tu.

Dia lupa kot, bini dia ni kemetot!

Tak kuasa I kalau nak petik kacang panjang pun kena panjat tangga!

Anyway…. enough of garden and house talk, dah lama I tak tayang our dinners.

I masih masak dinner macam biasa…

Mee goreng sempoi

IMG_6568

IMG_6570

Beef vindaloo with cucumber raita and rice.

IMG_6541

Sebab vindaloo tu pedas, I made chicken sate for the girls.

IMG_6540

And on Saturday, I made cinnamon pull apart bread for post lunch dessert, afternoon tea, night time snacking, hehehehe….

IMG_6574

IMG_6578

IMG_6586

IMG_6592

For the next few months I kena buat banyak roti sebab…

IMG_5112

I bought this humongous sack of flour a few weeks ago.

Selalunya I beli 12.5kg sack which can last us 2-3 months.

Kali ni sebab I malas nak pergi the warehouse again, I beli 25kg sack of bread flour terus.

Macam nak bukak bakery aje!

Gilers!!!!!

hahahahahahahahaha…

10 comments:

Fizah said...

sungguh rajen!! ;)

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam Min...byk tu tepung sampai 25kg!!

me suya said...

kagum sangat sebab akak rajin masak.pastu plating cantik2. feeling2 tgk MKR pulak kat blog akak ni :)

m.u.l.a.n said...

ohhhhh my.... mmg u boleh bukak bakery pon.. masak apa pon mesti jadi & yummeehhh always...

JaSSNaNi said...

Assalamualaikum kak... nice and tidy ur computer area tu... tapi nampak mcm ada laptop tinggi tu, sape nyer tinggi tu.... hehehee... and cakap pasal panjat tangga nak kutip snake bean.. i dah verangan nak panjat tangga kutip peria i tak lama lagi. Sbb menjalar atas grill koridor tu... tapi still kecik lagi pokok i tu... Hahahaha... 25kg tu... banyak tul tepeng.... Bak mai 3kg.... ahakkksss

yusniza ahmad said...

You are seriously an excellent cook Min. The bread looks scrumptious.How I wish I can be as rajin as you.

yusniza ahmad said...

You are seriously an excellent cook Min. The bread looks scrumptious.How I wish I can be as rajin as you.

ibh_sue said...

Asslmkm kak.
Rindu plak nak baca celoteh akak. Lama tak masuk sini semenjak dah ada IG ni. Byk tu kak 25kg ... Tak pa..Sue tunggu hasilnya kat IG ya.. :)

LynnAiza said...

Lol. Hambik lah sampai 25kg! Dasat la kak. Turunkan ilmu buat roti akak plssss... ;ppp

fuza said...

salam, boleh akak upload resepi roti cinnamon ni...nampak sedap