Friday, 6 September 2013

Spring garden update

2 days of perfect Spring weather, cool in the morning and warm during the day, made my heart meronta2 nak lepak2 in the garden…

Hikhikhikhik…

Masa Spring aje yang buat I feel this way cos the temperature during the day is still in the low 20s so sangatlah nyaman nya nak lepak lama2 kat kebun tu.

Kalau dah masuk Summer, nak keluar rumah pun tak sanggup sebab panas sangat, lagi lah nak berjemur lama2 kat kebun!

And the plants in the garden pun macam tau2 aje yang Spring has sprung because they are all flowering and growing like mad.

I am so happy because I did not manage to kill the grapes nor any of the roses with my pruning.

IMG_5099

One of the rose buds just waiting for the right time to bloom.

Masa ni lah hari2 kena check the rose bushes for aphids and spray them before they can cause damage to the flowers.

And ini pulak, the view when we open the front door.

Nak lalu sini kena hati2 sikit cos the lavender bush is flowering so memang banyak lah bees around here.

IMG_5094

But it doesn’t matter that much sebab if we don’t disturb them, they wont disturb us kan.

I think this is a different type of lavender compared to the one below.

IMG_4822

Pokok dia pun lain sikit and bunga dia pun berlainan warna but both still cantik.

And the lime tree pun tengah galak berbunga dan berbuah so hopefully kejap lagi dapatlah we all guna buat limeade, lime pie, mandi limau….

IMG_5042

And the lemon tree pun tengah berbunga jugak.

IMG_5045

But pokok lemon we all tak berapa sihat, togel aje, takde banyak daun.

But masih lagi berbunga and berbuah.

Sambil tengok2 pokok kat kebun, sempatlah jugak I petik a few flowers, the colourful snapdragons and the paper flowers untuk letak dalam vase.

IMG_5054

IMG_5061

Now I know why a lot of people like to plant flowers in the garden.

So, they can have freshly cut flowers everyday!

And our grapes have also started producing leaves but laaaaama lagi lah nak dapat makan buah dia.

IMG_5107

And the blueberry bush.

IMG_5104

We nearly killed it masa Winter haritu from neglect.

Alhamdulillah, it’s starting to heal again and have started flowering. Only time will tell whethere there’ll be any berries or not.

And ini pulak our mini ‘greenhouse’.

Just a spot in the girls’ bathroom where it’s warm and humid and has the best light.

IMG_5109

Anak pokok kacang panjang tu memang nak kena transplant into the ground esok sebab dah besar giler, hehehe.

The rest are just flower seedlings.

I kan berangan nak jadi minah bunga sekarang so tu yang beria2 tanam banyak bunga, hahahahaha.

6 comments:

Cik Sibuk said...

Salam,

Bestnya ada garden sendiri. I dulu ada gak berangan nak tanam pokok..tapi hangat2 taik ayam aje. Tiap tahun berangan tanam pokok kesum. Tapi every year benda yang sama..hidup 2, 3 minggu je..lama tak jirus pastu pokok pun mati kering :(

Kalau boleh tanam pokok lime paling best kot. Kelmarin baru je beli lime..amik 2 bijik. Terkejut beruk harga $3.70..rupanya $25 sekilo..mahal gilerrrr

suka suka said...

Again I suka lavendar tu....hopefully the berries will bear fruits... jgn lupa tayang kat kita orang yg suka menanam ni... dpt tengok pun jadi la...:) happy gardening

akmall said...

berbudi pada tanah, memang camtu kak, seronok kan? tak cuba tanam ubi kayu ke kak? hihu...mana tahu kot2 menjadi, boleh makan pucuknya.

LynnAiza said...

aaaa! sukanyaaaa tengok! how i wish ada kat kawasan garden akak. hehehe.

Soo Hae Daa said...

Sukenye ade garden gini kt laman umah...

norhidana miswan said...

sukenyer tgk time musim bunge nih kak...sumenyer warna warni je sana sini.... msti harum mewangi je umah akak kan ada mcm2 lavender

yang blueberry bush tu....bunge dia mgm gitu yek kak..cantik betul