Saturday, 14 September 2013

Bread days

When you’ve bought a 25kg sack of bread flour, you have to use it at least once a week kan.

Or else terperam lama2, sampai tahun depan tak habis!

But I memang every week akan guna tepung roti pun untuk buat our weekly pizza.

Dah lama jugak kan I tak tayang pizza kat sini.

I guess sebab I dah jemu jelak makan pizza ni sebab tiap2 minggu kena buat!

Orang lain kat rumah ni masih tak jemu2 lagi, heran betul I!

And usually, every Friday our menu will be pizza.

And kalau takde pizza, Miss 14 will go, “what happened to pizza night?

So, semalam I pun buat lah pizza.

But this time I made something different.

I made pull apart pizza.

I used this recipe as the dough base and I followed her way of doing it.

IMG_6679

IMG_6683

IMG_6685

IMG_6687

Kiranya samalah macam nak buat cinnamon pull apart bread.

And ini bila dah dibakar.

IMG_6693

IMG_6697

IMG_6700

For me personally, the bread tasted good but I know next time to use normal pizza dough as the base.

This dough is too rich and ‘heavy’ so rasa dia lain sikit lah dari pizza biasa.

And next time I will put a lot more cheese in between the layers!

And I also made normal pizza just in case yang ini tak sedap, hehehe

I made mozzarella-stuffed crust pizza.

IMG_6688

IMG_6690

And rupa selepas dibakar.

IMG_6705

IMG_6706

Semalam dah buat pizza, hari ni pulak I buat roti burger.

Sebab The Other Half kata dia nak makan steak sandwich and dia nak makan dengan roti yang homemade.

(mentang2 lah bini dia yang kena buat roti homemade tu, tu yg senang aje dia nak tiba2 mengidam. Cuba dia yang kena buat sendiri, mau kot tahun depan baru ngidam nak makan kan! hahahahaha).

So, I made burger buns using this recipe. Banyak recipe burger buns you can find on the net, pilih aje mana yg berkenan di hati kan Smile.

Sebelum masuk oven.

IMG_5403

Fresh out of the oven.

IMG_6711 

Our steak sandwich dinner with aioli, sauteed onion, chips and salad.

IMG_6713

IMG_6719

IMG_6716

aioli yg I buat ni aioli orang malas and not the pure version. I just roast some garlic and mash it and then mix it into sour cream+mayo. Then add a bit of salt to taste.

So, esok I nak buat roti apa pulak ye?

hehehehehe…..

12 comments:

akmall said...

Akak, you make me salivating.. hahaha..

JaSSNaNi said...

assalamualaikum kak min..
bestnya.. siang tadi masuk sini dah.. tapi lom ade citer baru.. rupanya sebok kat dapor wat roti home made ye.. :) tahniah la kak.. pizza akak memang marvelous.. nampak sangat lah sedapppppp...

ZalinZalina said...

Seronoknya semua buat sendiri :)

lydiarahayumahmod said...


Adoiii...bestnya...kreatif tol kak LG... Meleleh air liur

Shamsiah Abdul Rahman said...

Assalamualaikum LG,
Kalau Haazem tgk ni kan, sure dia kata "kenapa Ibu xmo belajar buat pizza.. sng Haazem nak mkn pizza plain.."

BUNDA a.k.a KN said...

SALAM UKHUWAH, TERLIUR PULAK BUNDA PAGI2 NI..

Zaitun said...

Tengok pizza and roti yang lg buat gebus aje. kak Zai belum pandai nak buat roti masih gagal.

Nina @ BabyBoon said...

monkey bread pls pls! i love it but mmg malassss nak buat. tiap kali buat roti mesti basic loaf je sebab malas nak clean up. can u believe it! sigh... hopefully bila anak anak i dah besar sikit i'll be more rajin hahahhaaaaa shyeahhhh

Zasillah Ariffin said...

Assalamualaikum...

Sungguh menyelerakan... :)

Shikin Ali said...

menjejes jejes air liur tgk fresh bread...

Nina Johari said...

rasa mcm nak dtg perth.. semata2 nk buat muka tak malu dtg makan kat sana je.. boleh gitu? heee....

IbuNaufal said...

salam kak..sy dtg blog walking..dh lama follow blog akak sblm sy ada blog sendiri lg..best tgk resepi2 akak..simple tp sedap..!