Monday, 16 September 2013

Should I be pitied?

The other day someone asked me, “you guys don’t go out often do you? because I’ve never seen or heard you said you went to eat at this place or that place.”

Lerrr…… I had no idea that everytime we go out to eat, we have to put it up on facebook or tell people about it!

Eye rolling smile.

So I told her that we all memang jarang makan kat luar and I can’t remember the last time we went for a sit-in dining at a restaurant.

(tapau and foodcourt not counted ok).

And then she asked, “so you cook every night?

I said, “Yup, you can say that.”

Then she said, “I can’t do that. I can’t cook every night cos I’ll go crazy. I have to eat out every weekend.”

Then someone chimes in, “she even makes her own pizza!” with a ‘I can’t believe it anyone does that anymore’ tone of voice.

Then she gave me  this ‘I really pity you’ look.

Nasib baik I tak bagitau diaorang yang I bought a 25kg bag of flour and I make pizza once a week!

Mau pengsan kot diaorang dengar!

I told The Other Half about it and he said, “but everytime we go out you will always end up saying what a waste of money because you can cook it as well at home.”

Memang betul apa The Other Half cakap tu because I will always end up saying that, hehehehe.

Tak pernah lah pulak The Other Half and the girls menangis tengah2 malam sebab kelaparan tak cukup makan and tak pernah lah pulak diaorang menjejes2 air liur bila lalu depan restaurants sebab tersangat lah mengidam nya nak makan the restaurant food!

Memang lah ada banyak food yang I tak pernah masak and would love to eat but most of them susah nak cari yang halal kat sini.

That’s why I would rather buy the ingredients and try to make it myself.

Memang lah it’s nice to eat out everytime because you dont have to worry about cooking, cleaning and washing the dishes.

But we would rather spend the money on something else.

This doesn’t mean that we don’t eat out at all and we refuse to eat out.

We still do tapi mostly just foodcourt or takeaway stuff.

I know we go out very rarely but I don’t think we suffer greatly from that!

We still eat good food and I still cook a variety of dishes most days.

Like this quiche ‘lorraine’.

IMG_6648

IMG_6646

The real quiche lorraine has ham or bacon in it so I sub mine with beef silverside.

IMG_6654

IMG_6657

And I bukan masak Western dishes aje, I masak jugak Asian dish.

IMG_6667

IMG_6672

Ada jugak rupa lauk kat restoran kan Winking smile.

IMG_6727

IMG_6732

And I bukan saje buat pizza sendiri, i sometimes even make my own bread!

IMG_5454

IMG_6739

IMG_6741

IMG_6742

IMG_6749

And so far most of what I cooked and baked have been devoured by The Other Half and the girls without any complaints.

I think I’m a pretty good cook, good enough to satisfy my family’s tastebuds.

Isn’t that a good enough reason to have home cooked meals every night then?

72 comments:

Ummu Madihah said...

Salam LG,

Ada juga orang yang macam tu ya!? Nak kesiankan orang, patut orang yang kesian kat dia sebab asyik dok makan kat kedai je! Bunyi macam kata2 orang yang x berapa rajin ke dapur dan semacam ada jeles pun ada gak!

Mak Aji setuju tu, home cooked food tentu arahnya halal haram bahan2 di dalamnya, sudah tentu dari segi kebersihannya juga, juga mana boleh lawan air tangan isteri dan ibu!! Dia yang patut malu kat LG!

yusniza ahmad said...

I also agree dgn Mak Aji. It is not just because you tinggal kat tempat yg susah nk cari places yg halal tapi because it is so much better kita bagi makan suami serta anak2 dgn masakan dari air tangan sendiri. I think org yg kata kat you patut malu sebab tk blh masak one straight week for the family. kesian anak2 serta hubby dia. Keep up your cooking. Kalau i jadi one of your family members pun tak akan terhinin nak makan kat luar becoz mummy can cook better. Nowadays byk yg makan kat laur dari home cooked food sebab tu anak2 tak ingat keluarga sebab tak ada feeling dari air tangan mak.

yusniza ahmad said...
This comment has been removed by the author.
Khalilah MNor said...

I will pity them instead... hehe
Wrong tone diorang guna tu..
Saya always kagum setiap kali sis handle rumah tangga / family :)
Setiap kali habis baca entry, selalu tak sabar tunggu new updates from u..

Flower said...

What? U masak hari2 iye. Hehehe rajinnye. Nasib badan kan kena masak hari2. ;)

Yang, mana you beli loaf pan tu. Cantik tinggi nmpk roti u tu. Ada muffin top lagi.

Malina Mat Wazip said...

Sy sokong akak masak hari2 for the family..itu lebih Puasa hati n sedap..:)..go kak go..hihi

Mizznadeiya said...

Salam sis,

when i get married, i wanna be like you. rajin masak, and jarang makan luar. kalau boleh, i nak husband and anak-anak makan hasil air tangan i je, wahhh aci tak macam tu? hehe

lagipun apa yang sis masak semua nampak tempting. takyah makan kedai dah.

akmall said...

OMG gosh kak, ada jugak ke yang pelik camtu sekali? tapi kak, sebenarnya akak seharusnya pity them sebab dorang too busy with life sampaikan takde masa untuk masak. Tak salah langsung memasak untuk keluarga, lagipun, apa guna dapur mahal, kuali mahal kalau tak memasak kan? rugi, itu lebih membazir, baik beli rumah takde dapur, kalau orang tanya kenapa takde dapur, cakaplah I MUST eat outside. Ridiculous, salah ke masak untuk family. I think not, sebab masak untuk keluarga adalah satu perkara yang membuatkan kita bond with the family. Itu adalah lebih baik. Jangan dengarlah cakap orang kak.. biar dorang.

Along Najwa said...

Well..who cares right? As for me i do wanna cook for my family everyday but dpt proper lauk during weekend jer. Ari lain masak during weekend and reheat jer...

Akak, pokok blueberry dh berbuah k? ( mcm la dok sblah umah, nk mengendeng kn?)

Chekgu Azrine said...

Apa daa..masak utk anak2 n husband dapat banyak pahalaka sis..sapa nak bg?huhu...org tu jeles kot sbb dia xblh nak buat mvm sid treated sis punya family..mungkin.

Fariza Darwish said...

lantakla apa orang nak kata.. actually they dont even deserved an entry pun dlam blog akak..
dia n family yang pathetic.. nak makan apa pun kena beli.. campur ajinomoto semua.
pahala akak tinggi menggunung. fikir tu jelah kak.. :):):)

Muna Mahdzar-Fadaaq said...

I made my own bacon!!!
Give it a try... it's so easy. I used lamb shoulder and it turned out fab. But I tak letak dalam blog 'cos they're not exactly chomey looking :D

ummuaidan said...

Orang yg mcm tu tak tahu appreciate home cooking sis..kalau u boleh cook better better or setanding ngan outside nyer.apanak dibangga sangat makan katluar..halalharam belum tentu..lgpun kalau family makan hasil air tangan kita lebihberkat, lebih close r/ship..anak2 akan sentiasa ingat masakan kita..
orng camtuh mmg pemalas ngan tak reti masak kot...huhuh

T said...

Instead of pity, I’d be amazed by you. Especially seeing what you make. I wish I can cook as much as you do, tapi my malas syndrome always creeps in a couple of time a week. But most of the time, I still prepare dinner even when I don’t feel like it because what’s out there is not as good as my own. Hehehehe. You should be proud of yourself. You can say “I find the food outside are not really worthy of our money & time.” :-D

indahhouse said...

Salam mesra kak LG,
Kdg2 kita tak boleh elak pertanyaan begini drpd oranglain kn? Yg bertanya tu malaysian atau bukan Islam kak?
Kalu bukan Islam memang dIa tak faham sensitiviti orang Islam bab halal restaurant, tetapi kalu dia Muslim...melampaula kalu dia tanya macam tu,
:)

Sebenarnya masak setiap hari tu, satu mujahadah... bukan semua orang boleh buat. Kak LG dah cuba sedaya upaya memenuhi citarasa suami dan anak2 yg bukan bercitarasa Melayu, bukan mudah tu. Saya kagum kerana kak boleh belajar segala jenis variasi masakan semata2 utk family.
Katakan saja pd orang itu, ia satu seni atau bakat memasak? :D

lizamus said...

keep on cooking Min!!!..Akak support you!!

Azlina Wahab said...

kakak, since that you could cook all kind of food, watpe la nak kuar makan kedai sbb kat kedai pon makan menu sama gak, hehehe... masak kena amalkan, mula2 mmg la tak sedap/ tak jadi, lama2 ok la. kalau jarang2 tu yg jd malas, hihihih... i envy u kakak ;)

Neny said...

I prefer home cooked meals...family pon sama. Anak2 pon x suka makan kat luar unless kalau ada special occasions.

So kak, x yah rasa apa2 la about those 'i pity you' punya org. I admire your lifestyle!

muka petak petak said...

sya rasa akak org yang hebat dapat masak hari2 kt rumah..semua nampak sedap...kalau dah pandai masak buat apa makan kat luar...makan kat luar pun bukan gerenti sedap...saya lagi suka makan dirumah sebab boleh mkn dua tiga kali...kalau kat kedai nk mkn nk kejar ank sana sini...heheh im proud of u la sis..

strawberi said...

masa i kecik...i grew up dgn mskn my mum je...tak prnh mkn luar..tp tak prnh complaint..as long as ..my mum masak sedap..so..cam akak pun..as long as ur famili happy..ape org luar ckp..tak penting...maybe boleh invite dorg for dinner..then dorg tau..why ur famili tak perlu mkn kt luar..coz ur food better than mknn restoren..hehe

Ina Hashim said...

salam kak,

they're not pitying you but pitying they themselves for not having the same talent and effort to have such a great homecooked meals everyday....sampaikan The Other Half pun prefer your homecooked meals rather than restaurant food kan :D

n.a.n.i.e said...

saya lagi cemburu ngan akak sebab dapat masak tiap2 hari untuk hubby & anak2 akak.

lychee said...

kak LG,

please la masak hari hari ok, selepas kawen i got so many ideas from your blog. and walaupun i keje masih tetap masak untuk suami.

- acik oren-

norhidana miswan said...

huhuhi... aah kan, kalu lah dia tahu yg akak rajin msk hari2 mau fengsan diaorg kan.. bg dana kalu kite suke msk n mmg rajin msk apa slhnyer kan..dana pun jarang mkn luar, selalunyer msk je.
lgpun dana tgk akak msk dh mcm chef kt restoren pun... cumenyer jd n sedap2 belaka...

JaSSNaNi said...

saya lebih prefer makan kat rumah kak, even asben saya pun susah benor nak makan luar, tapau pasar malam skali skala ada lah. Walaupun we ols anak branak makan dinner nasi telo mata letak kicap or masak megi mee skali pun, still prefer kat rumah kak. lagi puas makan kat rumah and air tangan sendiri, kan. kalau nak kira makan kat luar ni belanja tu lebih, membazir pun yer rasanya. sebab macam membazir pun ada. kan kan. SOKONG u kak. makan kat rumah is more good.

Ummi Maryam said...

I always wanted to cook just like you! Restaurant quality =)

Yg penting anak n hubby enjoy the food yg kita masak kan. Sedap ke tak org lain rasa tu x penting, and sometimes anak2 lebih suka mkn air tngan mak nya =)

Ila said...

I think it shouldn't be a pitied look but envied instead...keep smiling and cooking :-)

Marliana Desa said...

kesian kat suami n anak diorg la...masak kat rumah lbh baik ( dr segi rasa n lbh berkhasiat) dr mkn kat luar...

Fatimah said...

Dia org jeles lah tu.... sebeno nye kesian kt diri sendiri sbb x tahu & x rajin masak mcm u...

izzah said...

me pity them instead.i wanna be like u sis when i get married~

Fauzana said...

Salam Kak LG,
Saya minat sangat sangat masakan Kak LG, kalau boleh saya pun nak masak setiap hari untuk keluarga saya. Harap Kak LG bole beri rersepi nak buat quiche ‘lorraine’ tu. TQ Kak LG.

Capt Lalok said...

asslm LG,

I rasa bukan u yang kena 'pity' tu..depa yang kena..sebab i sendiri pun kesian diri i bila tgk amsakan u..

i tak terliur tgk mkanan restaurant tap terliur tgk gambar makanan u..

bertuah husb u ank the girls..LG ada amik anak lg tak i rela di angkat..hahaha


btw, i jeles dgn u.sebab u teror masak .i kalau nak mkn piza kena beratur beli..kengkadang sedap..kengkadang tak sedap...

apapun semoga u happy .

Hanis said...

sis, please dun be affected. tu orang sombong namanya... it is not only healthy and cleaner, tapi masak utk keluarga kita boleh masak sambil berdoa utk keluarga kita... banyak faedahnya...

stay true to yourself. we love you the way you are! your hubby and kids are lucky ones!!!

hanis.

ieda iedana said...

Kak LG,

I think they dont read ur blog often dont they? They dont know how we (read: me) enjoy when u share ur cooking and never once pitied u. I even envy how u can cook good food for ur family. Not everyone has the time and the 'gift'.

Cheer up kak. Keep supplying us with drooling pictures of food. It makes me happy....

Love from faraway land (jauh la sangatt),

Ieda =)

onnjae.jun said...

nonononono
food akak masak dah macam kat restoran hebat2 dah
hehe

Rai Ourkizuna said...

kak!! kalau saya pandai masak macam akak mmg confirm takde keinginan langsung nak makan luar.. even saya yg tak berapa reti nak masak ni pun husband komplen membazir bayar mahal2 end up saya masak lagi sedap dari tu..

Shahrizat said...

sama macam mak saya...dan saya jugak...kalau boleh masak baik masak sendiri...lebih puas hati , kebersihan dan kehalalan terjaga...makan kat luar kadang-kala je..lagi sekarang dengan adanya teknologi...nak buat apa je boleh tengok resepi online..tinggal nak ke tak je...

Shahrizat said...

mak masak lagi sedap...elok je gomok saya nih hahahaha

tunfatimah said...

HI...akak ni silent reader...tp hr ni nak comment. Haha....hello ...pd i la org yg mcm u ni, yg rajin n pandai segala jenis menu....untung la sangat2 family u. Homemade tentu2 lebih healthy, lebih sedap....rugi je nk mkn luar klu kita bole buat even better.

bondaqeem said...

Salam kak,

i ni jeles adalah tengok akak punya masakan, semuanya nampak tempting and sedap2..meleleh air liur setiap kali jengah blog akak..
kalau nk kesian.. rasanya kesian kat diri sendiri sbb xtau masak.. wehihi:P i wish i can cook like you... makan kat luar ni bukan kata tempat akak je.. mesia ni pon xtentu kehalalan makananya.. huhu:((

AZZ said...

we should pity ourselves...
too busy with working, hal duniawi sampai masak pun ala kadar je...time constraint..
u should be proud of yourself...berapa org dlm dunia ni yg buat sendiri roti burger just like what u did?

kha said...

salam Puan, saya sangat jealous dengan u...sbb u boleh buat pizza, roti sendiri..hehehe..klu lah i boleh masak pelbagai macam u sure hubby puji berkoyan2..teruskan usaha murni u..

azleen said...

Salam, i totally envy you and your cooking skills. Why waste money and eat out if you have wonderful meal in the house? So worry not of other's perception of you, it does not matter :-) Keep on cooking and rockin'

Shikin Ali said...

They need to be pitied kak, not you...

akak Roosni said...

salam,
suami dan anak2 bila berjauhan lebih menginganti masakan kita bila kita selalu memasak...

greetingsfromengland said...

each to their own LG, dont worry about it. i think you are doing just great, no one can deny home cooking is the best!

Siti Rahayu said...

Saya tiap hari dok tgk menu puan..saya teringin jadi mcm puan..susah nk jumpa org mcm puan sekarang ni...

Siti Rahayu said...

Saya tiap hari dok tgk menu puan..saya teringin jadi mcm puan..susah nk jumpa org mcm puan sekarang ni...

Zaitun said...

Sebenarnya makanan yang dimasak dirumah lagi sedap dari makanan yang diluar, dah tentu kebesihannya terjamin.

Kak Zai juga setiap weekend makan kat luar sebab sesekali nak rehat.

SUhaz sulaiman said...

salam sis,,,

from my observation,,, :) u mmg SUPERB i pity sapa yg selalu mkn luaq... x sedap mana poonnn,,,

herlyna said...

As salam...normally, i'm silent reader....but this time i cannot stop myself by jotting down something....nope, u have done great job as mother n wife, dun bother this type of people

Aswani said...

kak, roti apa yg gemuksss tu? menariknya nampak! :-)

hidaya shamsudin said...

Kak Min,
betapa banyaknya pahala akak masak hari2 utk suami and anak2,ganjaran tu pasti daripada Allah,not much to say saya tengok Kak Min lagi jaga makan minum halal untuk family mix Kak Min.

Orang melayu kita sendiri pun kadang2 pandang remeh je bab halal haram ni,asal sedap.

Saya selalu jadikan Kak min contoh untuk saya masak untuk husband saya and anak2 di masa depan.

Saya pun baru kawin dgn convert German,so saya nak berusaha jaga makan minum dia dan anak2 yg halal,sebab tu akan jadi darah daging kita.

Aswani said...

btw... cooking ni nak kena rajin n talent

and u have both! akak hebat :-)

geesham said...

Org tu x kenal sape u...ntah2 x taupun u ada blog yg fofular jz bcoz your lovely food that satisfied your family tastebud n even halal some more........maafkanlah dia....he3....itupun kalau dlm hati dia ada taman2 kedengkian dgn your kebolehan.....actually i pun jelous dgn your performance...hah3......

Aida Salleh said...

Ishhh patutnya u yang kesian kat dia sis...heheheheee....apa lah...sis, rindulah nak baca ur blog hari2 macam dulu. Harap-harap mood u utk update blog hari2 akan dating balik :-)

Aida Salleh said...

Ishhh patutnya u yang kesian kat dia sis...heheheheee....apa lah...sis, rindulah nak baca ur blog hari2 macam dulu. Harap-harap mood u utk update blog hari2 akan dating balik :-)

Dinas Aldi said...

Air tangan seorang isteri & ibu tu sangat penting, merapatkan hubungan. Lagipun kalau asyik makan kat luaq saja, mana nak mai pahala sediakan makanan untuk suami & anak2 kan :)

AziniMZ said...

Oh my kak.. sy la antara yg akan kagum n jeles tgk akak masak.. tiap kali tgk menu.. waa.. waa.. n waa..

Tengku Damia said...

Owh Kakak,

Saya pun bakal jd mcm kakak juga tp saya dan keluarga kecik saya tinggal di Brisbane.
Last time waktu di Brisbane saya pun siap bekal utk suami pergi kerja dan rutin tu akan berterusan selepas ini juga.
Mmg la bila tinggal dioverseas tak byk restaurant boleh walk in tp tinggal dimalaysia pun kami tak selalu makan diluar.
My husband keep repeating the same words "The best food adalah yg dimasak dirumah". : )
Orang boleh berkata-kata tp rasa bahagia tu kita jer yg rasa bila msk dirumah and the loved one puji.
Orang yg cakap tu duit lebih sgt kot agaknya.Hihihi!

vivien_capri said...
This comment has been removed by the author.
vivien_capri said...

wow, that person is something else. bangga sangat la tu asyik keluar makan di restoran.

If there is something someone ought to feel about you, it is : ADMIRATION!

rennylesa said...

hai sis LG,

sy dpt masak 5 hari straight pun rasa bangga sb suami dan anak makan air tangan saya...

cuma, sy x terrer masak mcm kak LG. Jadi resipi terhad skill terhad sb itu akan ada 1 point makan d luar juga.

Tapi kalau dpt ibu mcm kak LG wow...sy pun just minta apa saja, mesti sis boleh buat. hehehe

so dont pity yourself ya. You are such amazing housewife, mother, wife and great cooker. :)

Siti Nurshahida said...

salam..
all these while I've been a silent reader aje..
tp kali ni tergerak nk komen..
pedulikan kata2 org itu..
yg pasti kalo sy jd akak..
sy sangat2 bangga..air tangan isteri n ibu mana nk sama ngn air tangan kedai masak..beza umpama langit n bumi..
in fact mmg saya kagum sgt2 ngn akak sbb mampu sediakan meals yg superb2 mengalahkan restaurant setiap hari without fail..tu blom masuk lunch boxes utk hubby n anak2 kan..
all I can say is..u're a supermom!
bertuah fanly akak dikurniakan isteri n ibu mcm akak..
I wish I could be like you sis..

Madam Lala said...

Salam Lg

sebelum ni sy silent reader jek, hari2 tak bukak blog ni musti rasa tak best

sy bukan jenis kaki masak or pandai masak mcm Lg
so, sy selalu impress giler giler bila u post gmbr2 makanan, dengan diff resepi satu dunia punya la gitu..

keep up..
biar la apa org nk kata..
manusia ni mmg tak pernah nak menyenangkan org lain...
ada jek nk dikomen negatif..

ok bai..
nnt post lg gambar ye!
resepi nyer sekali..!

Yani said...

what is wrong with home cooked!!..

i lovvvveeesss tgk your blog..with all the foods and kengkadang recipe sharing...please continue to cook and tempt us...

i bet dia org tu jeles sebena nya kak LG...ntah ntah hubby or anak dia org comment your food looks tempting tak...

Flip-flop (Norul) said...

Seronok dapat masak untuk family.... you are my inspiration! :)

Unknown said...

salam....
teruskan memasak utk your family sbb saya sangat cemburukan anda...saya pun tak rajin mcm you.

Nina @ BabyBoon said...

Omg the nerve of some ppl! I'm with the rest....you r an awesome cook and biaq piiiii la apa diorang nak ckp. Pls keep inspiring us yg suka gak masak dan jarang mkn luar ni!

Mama Rocks said...

hehehe kak LG, patutnya kak LG geleng-geleng kepala sebab diorang selalu makan kat restaurant, kata ada banyak MSG cepat sakit hehehhe

Miss N said...

sis, ur blog truly inspired me.
da lama sgt jadi ur silent reader.. bnyk resepi best and tips. mmg berazam nk jadi mcm sis..yg slalu masak utk family. :)

LilYofDaPond said...

they are soo jealous sebab tu diorg ckp cmtu. Anyways, i think u did a great job of homemade dish that they cant. ur blog have inspired me to try and cook everyday for the family.