Wednesday, 28 August 2013

Asian, Western and Fusion

The meals we had…

Chicken curry laksa atau laksa kari ayam.

IMG_6442

IMG_6437

Home-made potato gnocchi in burnt butter, sage and walnut ‘sauce’ with crumbed lamb cutlet and chicken and steamed veges.

IMG_6461

IMG_6472

Disebabkan gnocchi tu home-made, tu yang rupa macam hapadah aje, hehehe.

IMG_6464

Fried seafood basket with fries and salad.

Ada macam2 in the ‘basket’. I made crumbed prawns and salt n pepper squid n salt n pepper prawns. And then  crumbed calamari, crumbed prawn cutlets, crumbed scallops,  and battered fish and seafood stick from frozen kedai mari.

IMG_6475

Tapi sebab tekak I ni tekak melayu, gigih I masak nasi nak makan dgn seafood dgn sambal and serunding!

IMG_6481

The other three dah biasa sangat tengok kepelikan I, they didn’t even bat an eyelid tengok I makan the seafood basket dgn nasi tadi, hikhikhik….

13 comments:

yusniza ahmad said...

Just stumbled upon your blog 2 weeks ago.Can't seem to stop reading all your old entries. Love reading about your kids and life there. Because of your blog I have a new hobby.Keep up the writing. I look forward to it every single day.

m.u.l.a.n said...

lama jgk i tak masak laksa kari ni.. malassss nya..

seronok betol sessi cupcakes the girls tu.. kalo dekat, this old girl pon nak tumpang 2 kaki 2 tangan... hehee..

adda syuhada said...

sedapnya...

Hanin Farhana said...

Salam Kak..
Saya suggest akak masuk Masterchef Australia!
All your home-made food are pleasantly delicious-looking!
Hehehe..

Aimi Laili said...

Kita pun sokong akak masuk masterchef! dah laa plating akak pun cantik dahhh macam dekat restaurant! takpun akak masuk my kitchen rules. syok nyaa

Zaitun said...

Nama pun tekak melayu mesti nak makan nasi juga hehehe...

JunAina said...

Hidang le apapun nasi jugak yg di cari, tak sempurna hidup tanpa nasi.

hayati said...

Kak,msuk blog akak je msti lapo.. Kecur2 air liur tgok gambo.. Tp gambo nasi ngan sambal tu pling x tahan. Sy klu lbh sminggu x mkn sambal pedas2, mengiggil perut..gundah gulana hidup bla x dpt mkn pedas.

Nurul Ain Zulkarnaind said...

lama x dtg singgah :)

lepas ni hari2 nk tgk entri akak

My Umaira said...

OMG tengok curry laksa Sis Min M.E.N.G.A.N.C.A.M ... macam I have to cook soon one!

btw Which noodle - laksa did you use Sis Min?
I have cooked curry laksa here couple of times, but 'laksa' is hard to find here so I end up using Angel Hair pasta! It's fine thin strands absorbed the taste better than the spaghetti.
Thanks!!! :))))

Ct Ishikaishah said...
This comment has been removed by the author.
Ct Ishikaishah said...

Nampak sedap je sis..

lemongrass said...

Yusniza,
thanks for reading, even the old entries. That must have taken a while to finish :-). So what's the new hobby? :-)

Mulan,
I masak kari pakai ready made paste yg mmng sentiasa ada kat dlm pantry. Tu yg bila teringin terus masak, hikhikhik.
Takkan I buat fondant tu lagi sbb leceh giler nak buat pastu manis tak hingat!

Adda,
:-)

Hanin,
Salam. Hahaha...I ni tak boleh masuk contest2 mcm tu sbb tak boleh masak under stress. I kena masak relax2 ikut my own sweet time :-)

Aimi,
Masterchef teramatlah stress nya. My Kitchen Rules pulak kena ada partner and hubby I mmng takkan sanggup masuk kitchen tolong I masak in front of camera, hahaha

Kak Zai,
tu lah kan, campak lah kat mana pun, mesti nak cari nasi jugak! :-)

JunAina,
Nasib baik lah I bukan jenis yg hari2 kena makan nasi or else mmng susah kerja I kat dapur kena masak 2-3 jenis dinner yg berbeza2, hehehe

Hayati,
hikhikhik. I pun kena jugak cari benda pedas2 klu makan nasi ni. Tapi bila dah set mind nak makan chinese style, boleh pulak takde sambal, hehehe

Nurul Ain,
I pun skrg ni dah malas nak update blog hari2 so klu you jarang masuk sini pun takpe sbb tak bnyk entry baru :-)

My Umaira,
When I make kari laksa, I will always use the hokkien noodles. Bnyk jual kat Asian grocers kat sini. If I nak buat laksa penang style, I'll use the thai dried rice noodles.

Ct Ishikaishah,
Sedap lah utk tekak we all :-)