Thursday, 22 August 2013

Flowers, food and nearly Friday

The past couple of weeks have just zoomed through so quickly.

Tiba2 dah nak Friday again tomorrow.

It’s been such a lovely week this week, sunshine and low 20s during the day.

Selepas 2 minggu hujan hari2.

So, minggu ni, hari2 lah saya menjemur kain kat ampaian tu and tiap2 hari masuk kebun menyembur all the pests on the citrus trees and the roses.

Sebab minggu depan dah hujan balik Sad smile.

Tu yang rasa macam cepat sangat aje masa berlalu.

Barulah seronok nak membelek tanaman bila tak hujan ni kan.

Some of the flowers in the garden.

Purple daisy.

IMG_6390

The paper flowers

IMG_6396

IMG_6393

The lavenders

IMG_6400

IMG_6401

The snapdragons.

IMG_6402

This Spring I dah berazam nak tanam banyak2 bunga and letak dalam pots and letak kat pathway to the front door.

So, kalau orang pandang our house dari luar, nampak berseri2 aje lah kan sbb penuh dgn bunga Smile.

If only The Other Half can mow the lawn regularly instead of nampak mcm rumah terbiar, it will be perfect….

And now moving to food pulak.

We had creamy broccoli n tomato fettucine with chicken pops.

IMG_6406

IMG_6413

IMG_6416

I made this sebab nak menghabiskan chicken pops yang dah lama bertapa dalam freezer tu.

Terus jadi sangat sedaplah pulak chicken pops tu bila makan dengan pasta yang cenggini.

And garlic and parmesan mashed potatoes with onion gravy and sausages and steamed broccoli.

IMG_6424

IMG_6427

The garlic and parmesan mash ni sama aje mcm any other mash.

Boil your potatoes until tender.

Drain and add loads of butter, warm milk, roasted garlic which is mashed a bit, grated parmesan and salt and pepper.

Mash until everything is nicely combined and there’s no lumpy bits.

IMG_6422

And tak lupa jugak nasi dan kari.

IMG_6382

But instead of the usual indian style kari yang The Other Half suka bebeno, I made typical melayu style kari.

IMG_6386

Makan dengan sambal belacan and kobis goreng.

IMG_6388

I rasa sejak bulan puasa hari tu, we all cuma makan nasi seminggu sekali aje sekarang.

The rest of the time makan potato and wheat-based dinner.

Which makes Miss 14 so happy!

13 comments:

whitecappuccino said...

cantikkkkk bunga tu!! bagila resepi creamy fettucine with chicken pops tu..

Tiny garden said...

Gorgeous flowers, especially the purple daisy and lavender. Post more pics this spring and summer, ok?

wa said...

Lawa sangat bunga2 tu..teringin nak ada taman yg penuh bunga bungaan..:-)

norhidana miswan said...

snapdragons tu sgt cantik kak... kaler pun pelbagai... syoknyer tgh spring yek... msti sana sini penuh bunge je...

TOH akak mmg peminat tegar kari ek... msk lemak dia tak minat ke kak?

Kniedaz said...

The garlic and parmesan mash & the greens tu nampak sedap je..huhu..boleh buat la lepas ni

εïзmummyHazaεïз said...

cantiknye bunga2... Gambar nasi tu betul2 masakan melayu kan, hehehe kari ayam & kobis goreng :)

JunAina said...

Lavender tu sgt cantik di mata saya mungkin warna ungunya sgt menarik mata saya kot.

JaSSNaNi said...

canteknya daisy.. kembali mekar dan berseri taman kak min ye.. :D

Qashmere said...

cantik bunga2..

sosej sana halal ke sis?

greetingsfromengland said...

your kari melayu looks good, i don't cook it like that anymore, miss pulak. love the flowers, i'm enjoying the last of my blooms now b4 they all wilt alway in a few weeks (autumn round the corner). have a lovely weekend LG!

Tinie Mohamad said...

Salam k.min...wah geram tul tengok bunga2 tu.... tetiba lapo lak tengok nasi n kari ayam tu..... ada lak sambal belacan n ikan masin... mmg slurppppp... nyammm....

zanahaf n said...

salam.dah lama jadi silent reader blog kamu.suka sangat dengan cara kamu masak,the way u present your food.

lemongrass said...

whitecappucino,
creamy fettucine tu I pakai hentam aje. Tak ingat dah I letak apa. Klu nak yg betul2 nya, cuba cari kat Taste website.

Tiny garden,
I cant wait for Spring and Summer just so I can put up photos of all the flowers but I'm not looking forward to the really hot weather!

Wa,
I pun baru a few years aje jatuh minat kat bunga2 ni. Tapi mmng mencantikkan laman all the flowers ni kan :-)

Dana,
Mmng cantik snapdragon tu. Lama pulak nya hidup and berbunga! Seronok tengok. Hubby I tu mmng suka sgt2 kat kari, kecuali kari ikan. Masak lemak dia tak gemar langsung kecuali masak lemak Thai style.

Kniedaz,
potato mash ni klu campur garlic n parmesan, memang ada extra umph!

Mummy Haza,
sesekali nak merasa kari melayu pulak, hehehe.

JunAina,
lavender ni mmng cantik sbb purple dia yg sgt pekat kan.

Nani,
Dah Spring ni, baru lah berkobar2 nak mencantikkan laman dgn segala mcm bunga2, hehehe

Qashmere,
Kat sini bnyk halal butchers so sausages yg diaorang jual, halal lah. Kalau yg kat supermarket tu tak halal lah.

Greetingsfromengland,
I also missed kari melayu thus the kari ayam and kobis goreng to satisfy my tastebuds :-D. My hubby ate it but didn't like it as much as the indian style, hehehe

Tinie,
Salam. Dulu2 I slalu makan kari ayam melayu dgn sambal kicap n tahu goreng. Bertambah2 nasi! :-)

Zanahaf,
Salam. Thanks ye sbb sudi baca blog ni. I slalunya masak benda yg sama aju ulang2 :-)