Sunday, 18 August 2013

The girls in kebaya

Memang sangat lah makin lemau nya mood nak mengupdate blog ni.

I guess since bulan puasa kot, mood lemau ni tiba.

Masa bulan puasa, understandable lah kan sebab banyak masa nak habiskan beramal ibadat so memang blog tolak tepi lah sekejap.

And then bila dah makin jarang update blog, makin susah lah mood lemau tu nak beralih pergi.

Bukan setakat nak update blog, nak pergi bloghopping pun lemau jugak, hikhikhik…. I don't know smile

Padahal banyak aje gambar yang boleh di ‘post’ kan.

Orang kat Msia masih dalam mood raya, we all pun masih jugak beraya at the weekends.

And masa ni lah nak tayang baju raya (walaupun baju raya tu dah bertahun2 lamanya disimpan dalam vacuum bag, hehehehe).

And dapat lah jugak the girls pakai the kebaya tops yang nenek belikan yang Mum diaorang forgot about so terlupa nak pakai on the first day of Hari Raya haritu.

But Nenek cuma beli baju dia aje so terpaksalah improvised for the bottom parts.

IMG_4658

Yang sorang macam anak cina pakai kebaya…

IMG_4662

Yang sorang lagi macam anak arab pakai kebaya….

IMG_4646

Yang ini memang dah sah2 Jawa lah, hahahaha….

And some of the food I cooked over the past few days…

On Friday nite, when the others had pizza, I makan nasi.

IMG_4622

Tapi, I cuma masak nasi aje, yang lain tu jumpa dalam magic freezer so tinggal thaw and reheat aje!

And then on Saturday morning tu, Miss 9 mintak doughnuts for breakfast so I made doughnuts for morning tea.

IMG_4637

But it’s called dropped doughnuts sebab cuma guna spoons aje to drop the dough into the hot oil.

Lebih kurang jemput2 manis lah but with the addition of yeast and egg and milk.

Quiche ni pulak was for dinner a few nights ago.

IMG_4600

I made sweet potato. mushroom and caramelised onion quiche.

IMG_6357

While for dinner tonite, we had steak sandwich with garlic spread and caramelised onion and fries and salad.

IMG_6359

IMG_6363

Dah seminggu The Other Half mintak nak makan steak sandwich ni but baru malam ni bini dia rajin nak masak, hahaha….

And yang dalam balang ni pulak is keropok ikan orang melayu Christmas Island.

I had it at someone’s house.

Lain sangat2 dengan keropok ikan Malaysia kan!

IMG_4607

Rasa dia pun sangat lah lain nya.

For me personally yang grew up dengan keropok ikan Malaysia, I lagi suka keropok ikan Malaysia yang penuh dgn ikan and tak banyak tepung tu, lagi nikmat rasanya!

15 comments:

makcikkantin said...

Bestnya LG....duduk oz pun budaya masih tak lupa..alhamdulillah, bukan senang kan

||aLeaSaRa|| said...

tiga-tiga tu comel....he3...

selamat hari raya ye kak dari saya di sepang,selangor ^^

NJ said...

chomel.. termasuk maknya..
selamat hari raya.. :)

jana said...

nampaknya mummy dialah pemenang Ratu Kebaya dalam gambar ini:)

Sally said...

Selamat Hari Raya kak LG..gambar ratu Kebaya yang last tu nampak kurus je...hheh

Kniedaz said...

comel je berkebaya ya...saya takde shape nak pakai kebaya hahaha

Badar The Great said...

cantik sgt berkebaya ...mcm 3 sisters, ,Mum semakin tomei sgt2.

norhidana miswan said...

nice sgt kak.... comei kopok ikan tu kalerful

Chekgu Azrine said...

Cantik akk pakai kebaya...kemahen...hehe

Iqa Jalil said...

The girls pakai kebaya,
Selamat hari raya.. ;)

The girls dah makin besar, dah lamaa tak singgah blog akak ni. Ohh..gambar2 food akak awesome as always!

neini said...

salam, walaupun not in this post, juz nak tanya brp harga the tefal air fryer yg u guna tu? TQ

m.u.l.a.n said...

all the 3 gegirls sangat cantik dgn kebayas tu u...!!! esp last one tu lah.. nasib TOH tak join the kebaya session...

miss your food meehh...

Fifi Nadhrah said...

ayu je semue berkebaye..

✿ pink velvet ✿ said...

comeinyer dorang pakai kebaya :)

yusniza ahmad said...

I just found out your blog few days ago. I am so hooked on it sampaikan sakit mata membaca. I started dgn 2008, Really enjoyed reading about your life ther