Saturday, 10 August 2013

Post Eid update

How’s everyone’s Raya celebration?

Sangat2 happening ke?

We all kat sini, macam biasalah, meriah enough for our family’s standard but kalau orang Malaysia tengok, mau menangis berjujuran air mata plus air hidung sebab sedih giler sebab tak happening langsung!

hikhikhikhik….

Pagi Raya on that Thursday tu, we went down to Rockingham to the masjid there.

Walaupun ada aje hall yang jalan kaki tak sampai 5 minit dari rumah we all buat solat raya pagi tu, we all tetap gigih nak gi sambut raya kat Rockingham jugak yang 45 minutes away from our house, hehehehe..

Pastu, satu hari suntuk hujan on and off that day…

IMG_4439

Luckily it wasn’t freezing cold as well so tak lah kena pakai segala macam winter jackets kan.

And inside the masjid pagi tu.

IMG_4440

And jamuan raya potluck yang menunggu untuk dimakan beramai2.

IMG_4444

And our only raya photo on that day.

everyone wore thermals and leggings under the baju kurung tu yang the girls tak payah nak pakai coats Smile.

IMG_4456

The girls wore the same baju kurung they wore last year and The Other Half wore shirt and pants and I wore baju kurung nenek beli kan, hehehe….

Bila lah agaknya we all nak pakai baju kaler sedondon ye?

hiihihihihi….

After the masjid, The Other half went back to work and the girls went back to school!

And I went back home untuk masak rendang and masak kicap daging!

hahahahaha…..

But lepas ambik the girls from school, we went beraya to a friend’s house and malam tu pergi beraya to another friend’s house so ada lah jugak pergi beraya kan Smile.

And a photo of me and Miss 9 nak pergi beraya malam tu.

IMG_4462

On the second day of raya, everything went back to normal.

The Other Half pergi kerja and the girls went to school and I jadi cinderella kat rumah.

Malam raya and hari raya makan lauk pauk orang masak, the second day of raya baru lah we all berkesempatan makan lauk rendang masakan sendiri…

IMG_4466

Tapi I cuma masak rendang and acar aje sebab dah puas makan lodeh and sambal goreng at other people’s houses.

And hari ni on the third day of Raya while all my sedara mara masih gigih makan lauk pauk raya, we all makan pancakes for breakfast

IMG_4471

And pizza for dinner.

I made roast chicken with caramelised onion pizza.

IMG_4487

IMG_4490

Kalau pizza macam ni, baru lah terliur I nak makan.

Kalau plain cheese pizza aje, memang tak lalu lah nak masuk tekak!

IMG_6302

Segala leftover rendang, kuah kacang and daging masak kicap I dah packed masuk freezer untuk dikeluarkan bila rindu, hehehe….

14 comments:

akmall said...

Salam Aidilfitri kak... takpe, orang kata beraya di perantauan lebih membuatkan kita rindu akan keluarga yang berada di kampung. Bila jumpa baru lepas rindu kaw-kaw. camtu, paper pun, selamat hari raya kak...
p/s: I got the same print of baju raya *black and white there, for my mum, nice eyh?

anna azali said...

Salam Aidilfitri dari kami di Malaysia to u Kak LG and family :)

anna azali said...

Salam Aidilfitri dari kami di Malaysia to u Kak LG and family :)

HomeKreation said...

Selamat Hari Raya & Maaf Zahir Batin LG. ok gak tu.... ada gak makan2 raya.

Zulfadly said...

selamat hari raya kak LG n family.

Engineers Love Cooking said...

Salam LG, Selamat 'Eidul Al-Fitr dari kami sekeluarga.

ummuaidan said...

Selamat hari raya sis..
takperlah raya jauh2 ngan family kan..inshaallah satu hari nanti bila dpt raya bersama2..gomo raya btul2..heheh..
btw miss 14 nampak mcm modellah..:)

Cheq Sue said...

Selamat hari raya kak... jgn sedih2 okeh... :)

ibu,mommy,mom... said...

Selamat Hari Raya aidilfitri untuk lg sefamili.
Suka I tengok miss 14 and miss 9 berbaju kurung.so ayu.

Amirah Nadrah said...

Selamat hari raya kak LG. Makin cantik anak dara kak LG :)

kueh bakar said...

salam raya kak..

boleh tak carikan saya 2 buku di australia sana...

sepuluh tahun cari tak jumpa2..

1)the raja bahrin story
2)once i was a princess -jaqualine pascarl

kalau boleh lah. TQ

babylola2u said...

Salam lebaran kak LG..

Shikin Ali said...

ok je raya kedua dh makan pizza. raya kedua, kami sekeluarga dah cari ikan bilis goreng dgn sambal sardin...tak lalu dah nak makan daging/ayam.

Chekgu Azrine said...

Sis ..sdlamat hari raya dari malaysia..