Monday, 25 June 2012

Swimming in Winter

Hari ni sekolah Miss 8 starts their swimming session for 2 weeks.

Every public school kat WA ni will be allocated 2 weeks per year to do their swimming session.

Parents only have to pay $40 for 10 half-hour lessons because the lessons are subsidised by the government.

But they randomly allocate when to do the sessions for all the schools.

Dah 2 tahun, Miss 8’s school got allocated the session during Winter time.

The students don’t mind at all because they get to swim in heated pools so everything is hunky dory for them.

But for parents yang kena basuh the swimming gear every afternoon tu yang tak larat especially when it’s raining all the time.

I’m not sure if you can use the dryer to dry the swimming clothes so kenalah make sure they have 2 sets and dry the washed ones infront of the heater, hehehe.

Pastu, tiap2 kali balik sekolah I kena basuh rambut Miss 8 sebab penuh dengan swimming pool chlorine.

Dah lah rambut dia curly so memang kena lah jaga extra lebih sikit.

(Nasib baik rambut dia dah kena potong pendek hari tu kan so senanglah sikit nak jaga).

Makin banyak lah kerja I for the next 2 weeks ni, heeeee…..

So, disebabkan konon2nya nak kerja lebih for the next 2 weeks, I pun makan macam nak lari marathon aje kekdah nya, hehehe…

 

IMG_9111

I made beef parmigiana with fries, guacamole and green salad.

IMG_9113

But the fries are oven baked and 1/3 of the plate penuh dengan salad so tak lah rasa macam fattening sangat kan Winking smile.

IMG_9120

However, the beef schnitzel was pan fried and smothered with mozzarella so fattening lah jugak akhirnya, hahaha…..

16 comments:

ADEEYA said...

YummyyyY! :D

pizet said...

nampak sedap...kalau buat kat rumah ni ,mesti laku salad tu

m.u.l.a.n said...

wooaaahhh.... make me leleh2 la pulak malam hari ni... haiippp haiipp u ni..

tu la part yg tak tahan.. nak kena cuci rambut yg berjurai2 ni kalo dah keluar pool.. i nak pujuk marsha potong pendek la.. the mother so very the malas one.. sbb tak pernah rambut panjang cenggitu...

alinac lover said...

yong skg suka makan salad :) hehe

Aymy With L♥ve said...

Kak Myn miss u muchh... lama tak jenjalan... blog pon dah bersawang... Me too lah, malas betul bila kanak-kanak ni asyik nak mandi manda masa summer holiday ni... Memanglah diaorang seronok since kat luar sana memang panas nak cecah 50 degree kan...

Anash said...

saya posa ganti
tapi gatal gak nak baca blog nih
aduiii
sabar ajelah bila nengok gamba di sini..
hehehe...

shahlin said...

since they both tu bole swim, klu u bwk pi laut will u let them swim like a fish, mother? bagi tak? ke still eh baik2... eh tepi2 je... eh careful... ;)

Aida Salleh said...

sis, last nite i buat oven baked fries semata-mata kerana teruja tengok u selalu buat..hehehehee...tinggi sungguh tahap keterujaan tengok masakan u sampai tengok fries pun teruja kan?hehehehhee...

eza said...

sedapnya tgk oven baked fries tu... mcmane buat tu.. boleh ajar sikit tak?

Chekgu Azrine said...

tengok salad tu terus telan liur..huhu

PUTUBAMBU said...

sedapnya....!
cam burger patty pulak yek..

lemongrass said...

Adeeya,
memang yummy :-)

Pizet,
Best lah kalau orang rumah you suka makan salad, senang lah kan nak masak sayur :-).

Mulan,
I pun memang malas betul nak jaga rambut panjang2 ni. Tu yg rambut I pun pendek, hehehe.
Nasib baik lah si zahra tu tak kisah berambut pendek so lega I!

Alinac lover,
Sure kulit muka bersih aje kan sbb orang yg suka makan salad n ulam2 ni awet muda sentiasa, hehehe.

Aymy,
Lama betul kamu menghilang, hehehe. Takpe, skrg dah boleh jenjalan balik kan ;-).
Budak2 memang lah sentiasa suka klu masuk air masa tgh Summer, Emak budak2 yg pening fikir nak basuh the swimming gears pastu nak basuh rambut, nak basuh all the towels, hehehe

Anash,
hikhikhik....kalau tgh pose, jgn masuk foodie blogs, merana jiwa nanti ;-)

Shahlin,
we all tak pergi mandi manda kat beach langsung sbb takut dgn sharks yg berkeliaran, hehehe.
Mandi manda kat pools aje yg dibenarkan and we normally let them loose in the pools :-).

Aida,
hahaha...fries pun boleh buat orang teruja kan. But for me, oven baked fries ni memang tak kan sesedap fries yg digoreng but sedap lah kalau dah biasa makan :-).

Eza,
I tak buat, I cuma beli yg frozen chips/fries tu. Kat sini banyak fries yg dijual khas utk oven baked so tinggal beli and masuk dlm oven aje :-).

lemongrass said...

Chekgu Azrine,
Ramai jugak ye yg suka makan salad ni :-).

Putu,
dia beef yg dah di crumbed and then pan fried. Kalau kat Msia, panggil beef chops lah kot. Mcm chicken chops yg jual kat Msia tu tp guna beef :-)

Noir Hussen said...

LG as always, those food pics got me salivating :)

At age 4, my Jr1 loved winter swimming, with or without heater (nasib baik dah besar tak weird sangat)

liemaopurut a.k.a ana said...

herm...semua gambar food akak menyelerakan....adeh. perut lapo semula nih ;p

eza said...

TQ LG.. patut la nampak cantik je.. hehehe.. kalau kat msia yg jual frozen tu boleh oven baked tak agaknya ya...