Monday, 18 June 2012

Recycled night again

After nearly two weeks of rain, showers, drizzles, storms and gale-forced winds, the sun finally shone brightly today.

After nearly 2 weeks of not being able to hang our laundry on the clothes lines, I finally managed to do just that today, hehehe…

But it’s only going to be short-lived sebab they are predicting another bout of rain with the risk of squally thunderstorm tomorrow morning.

Oh well, that’s Perth Winter I guess.

At least, all our vegetables and trees have got a good soak from the rain last week and our rain tank is so so full now.

Tengok lah our vege patch ni, looking so forlorn and neglected sebab semua malas nak bermesra with them in the rain, hehehe…

IMG_8905

The snake bean and the angle bean plants semua dah menunjukkan gaya2 nak mati aje sebab tak tahan sejuk, kesian diaorang kan.

The winter beans, sugar snap peas, kale, spinach and lettuce are going strong because they love the rain and the cold weather.

Our worm farm pun is going strong jugak, penuh dengan new worms!

Malam ni for dinner, we all makan recycled food, heeeee…

We had plenty of leftovers of the beef ragu that we had with mac n cheese on Saturday nite.

So, dari duduk aje dalam fridge menunggu orang makan entah bila, might as well use it up for dinner sebab I dah tak tau nak masak apa for dinner.

But instead of having it with pasta, we had it with oven-baked chips.

And I tukar the appearance of the ragu a bit by cracking eggs on the ragu when I was reheating it.

So, terus jadi lain sikit rupa dia, no one knew they were eating the same meal, hahaha….

IMG_8970

IMG_8973

IMG_8977

Sonang kerja I malam ni and lapang sikit my fridge tu.

My fridge tu memang penuh dengan plastic containers aje sebab slalu sangat ada leftovers.

Nasib baik we all semua jenis yg tada kisah kalau kena makan leftovers Open-mouthed smile.

6 comments:

Muzel Zay said...

Leftover pun kalau diubah2 jd sodap kak!heheheh

shamsiah abdul rahman said...

Alhamdulillah, syukur dgn rezeki yg ada. BTW, kalau dah jenis tgn mesra alam ni, masak ape pun sedap.. janji halal.

shahlin said...

Pas ni nak tukar nama leftover food tu. Asal ade lebih makanan nk masuk esbok je kene sebut make-over food. Pasal apa bila keluar dri esbok, bega2 sikit dah jadi new meal

kasihredha said...

walaupun leftover..tetap nampak sedapppp.

Chevy said...

My whole family including my parents, adik beradik sume jangan harap nak makan leftover food. Susah kan..banyak pembaziran gitu...simpan punya simpan dalam fridge akhirnya ke Cik Tong atau Pak Buang juga la.

lemongrass said...

Muzel,
leftovers ni kalau simpan lama2 dlm fridge, akan berubah juga rupanya jadi tak sedap, hikhikhik...

Shamsiah,
memang alhamdulillah still ada kemampuan nak makan kan, tak kisah lah leftovers ke tak :-)

Shahlin,
sesape pun kalau make up cantik2, sure jadi cantik kan. Sama lah jugak dgn leftovers ni klu dah dimekap 'lawa' terus rasa sedaaaap sgt eh, hehehe

Kak Kasih,
kadang2 tu kan, idea nak masak apa utk dinner tak timbul2 walaupun dah fikir habis2an. Tu yg kena jugak bega2 leftovers tu, hehehe

Chevy,
kalau kita bega2 leftovers tu jadi rupa lain sikit, still diaorang tak lalu nak makan ke?
Kena pandai masak just enough lah macam tu everytime. I pulak slalu termasak lebih2 aje, tu yg mesti ada leftovers, hehehe.