Tuesday, 19 June 2012

The cost of some food here

Once a month at the masjid, ada gerai jual kuih muih and lauk pauk and a few nasi lemak and mee.

And ada jugak jual sate.

I jarang beli sebab bila tengok harga the kuih muih and the lauk pauk, terus tak jadi nak beli.

Sebab most of the things yang dijual, I can make them myself so rasa macam buang duit aje beli, hehehe.

But occasionally I will buy karipap sardine sbb I malas nak buat karipap sardine Smile.

You bayangkan lah ye, the kuih muih yang diaorang jual…

4 keping kuih lapis yang besarnya biasa2 tu aje, dia jual $4 for 4 keping!

Kuih lapis ok yang cuma guna santan, tepung, gula and colouring tu aje.

I tau lah nak melapis tu makan masa but sangat lah tak munasabah I rasa harga dia tu….

4 keping kuih tepung gomak is also $4.

4 biji apam indon-type thing yang pakai ovalette and kalerful tu pun dia jual $4.

Rojak 1 disposable container saiz kecik tu was $6, mee rebus pun $6, nasi lemak satu bungkus $3.50.

Karipap $1 each…

Last Sunday, Miss 8 tengok orang jual sate and dia kata nampak macam sedap aje and bila I tanya the harga, she said it was $1.20/cucuk.

Let’s just say, they were not giant sate ok to justify being sold at $1.20.

I do buy kuih muih if I think the price is justified but kalau I boleh buat sendiri, baiklah I buat sendiri…

So, I bisik2 dengan dia telling her that I will make her loads of sate this week.

So, pagi tadi I marinate 1kg chicken thigh fillets and petang tadi I jalankan operasi menyucuk, hehehe…

Dapat lah 37 cucuk sate which were definitely bigger than the masjid’s ones, heeeee….

And I told them to melantak sate puas2 for dinner tadi.

Miss 8 makan 5 cucuk, Miss 13 makan 4 cucuk, I makan 5 cucuk and The Other Half makan 7-8 cucuk sate, hahahaha….

And esok for their lunches, they’ll be having sate again!

Baru betul makan sampai muak namanya kan, kahkahkahkah…

IMG_9003

My plate, 5 cucuk sate with nasi impit segera, timun and kuah kacang campuran.

The others had their sate with nasi goreng sebab diaorang tak minat sangat nasi impit ni.

IMG_8996

I grilled the sate in the oven sebab malas nak kotorkan the stove top. I ingat nak guna the BBQ to cook the sate tapi malas pulak nak keluar gelap2 tu, hehehe. Tu sebab nya sate I rupa dia takde hitam2 macam sate yang dibakar atas api. But tak kisah lah kan asalkan rasa dia tetap sedap Smile.

I guna recipe Tulip tapi I tak goreng, I rajin menyucuk sebab nak bagi nampak rupa sate kan, heeee…

IMG_9000

The kuah kacang using walnuts, cashew nuts and almonds. But tak merah sangat kaler dia sebab I tak guna banyak cili sebab nak bagi Miss 8 sekali so tak boleh buat pedas2 sangat.

Memang kenyang and puas hati sungguh we all makan sate tadi, hahahaha….

21 comments:

AZNI BINTI MAT ISA said...

assalamualaikum adik,
Tahniah,rajin berusaha menceria dan membahagiakan famili tercinta. teruskan sayang ><

kasihredha said...

terpaksa le guna kacang2 lain selain kacang tanah nak elak miss 8 allergi kan...kalau kat msia buat dgn walnuts..uwaaaa...mahaiii ;-)

mahalnya dia org jual kat masjid tu..nasib baik u boleh buat sendiri.

Dinas Aldi said...

Haa Miss 8 alah dengan peanut kalau tak silap kan, kena la tukar kuah tu pakai kacang lain.

Dengar harga pun dah terkejut koala, jenoh bok keluaq duit! Lebih baik masak sendiri.

ka6_jeram said...

Biase ah kak kalo makanan asia kat luar negara, especially macam Malaysia nyer makanan, kalo Thai, boleh dapat murah lagik.

mrs adam said...

lagi berbaloi buat sendiri satay tu kan,kalau dah hrga 1.20 secucuk,tu pun lum tahu sedap ke tak yang beli tu

Mat Gebu said...

Ok..i nak order juga sate aussie buatan awek jawa....200 ok. Tapi jangan lah $1.20 per cucuk pulak....

Yazreina said...

waaaaaa... dapnyaaaa sate!!! i loveeee satayyy

NenetPenne (NP) said...

mahalnya...

eh tapi i berkenan dgn kuah sate tu jer sebab guna almond, cashew nut and walnuts.. ni baru boleh jual mahal kan? yelah sebab bukan pakai kacang tanah...

oh malam esok nak makan sate kajang lah... kat sini 95sen secucuk..tu pun dah rasa mcm mahal...

BabyBooned said...

cekik darahnya the prices! and i thought buying kueh lapis from melbourne cbd back in '06 for $2 (4 pieces) was cekik darah. hehehe..

looking at your sate i really feel like nak rajinkan diri buat sate jugak tapi memandangkan kedai sate 5 minit drpd rumah i.. heheheeh kemalasan pun melanda semula.. (but i gotta say yours somehow looks better, no i'm not kidding.. sate samuri kat dsara utama ni selalu kerassss...)

UmmiMaryam said...

Sedapnya tgk sate!Nyum nyum

Mana ya beli thigh fillet ? sbb x jumpa lg sbb teringin nk buat juga memandangkan harga yg dijual sgttttttler mahal & rasaa xdela sedap mana pun..huuhuh..

Messy Mummy said...

kak min punya bercerita sedap satey tu buat rasa nak pegi cari sekarang jer tapi.... idok le sbb pagi2 lagi nie..

kalau tengok kmin masak mcm tu lagi cantik lah.. nampak bersih.. but wonder jugak kalau bakar style sini ngan kmin buat tuh apa different rasa dia? tak der rasa terbako jer ker? hehehe..

hmm, mahal bebenor makanan kat situ. gamaknya kalau kmin niaga buat murah sikit jer mesti laku ghiler sbb murah dan sodap :D

Zulfadly said...

sama kak, saya nak beli orang jual kat sini time ada function pon sayang duit. lagi2 nasi lemak harga sampai 6$, baik buat sendiri,hehe

Anash said...

LG,
pandainyer buat menu ...
anash di sini...malas sungguh..rajin membeli sebab tak perlu convert duit ke Ausie Dollar...hehe
kalau anash la dok Perth, memanjang le telan airliur kalau nak beli kuih2 sana...
melainkan
anash jadi jiran LG...
hahahahahah...
keep up good work LG!!!

ummuaidan said...

Assalamualaikum,

I actually dah lama jenguk2 kat blog akak nih... suka ngan story nyer...& always tell my husband about yr blog..actually i admire your garden
..and wonder how you ppl could plant lots of things in small space...

anywaybestnya tgk gambar satay tu

strawberi said...

blehla akak bukak kedai kt masjid plak..jual murah sket..hihi..sure abih..sold out..hikss
btw..how about harga groceries kt sana?camne bleh jd mahal sgt kuih2 tu eh

CitarasaKu said...

Salam Lg....memang berbaloi buat sendiri boleh makan banyak.

lilydvalley said...

LG,
i just heard abt sate kat pekan Tg Karang which is BIG & tastier than sate Hj samuri.
But i hv not sample it... may be ur next trip home, u can try it.
anyway...nice looking sate. i kat sini pun dah lama x mkn sate.

norhidana said...

mak aih, mahai bebeno... tau la jauh dr melesia itu yg buh harga bkn main tinggi, nsblah akak mmg rajin memasak, so, sume blh bt sndiri...

sate tu bestnye, bile lah dana nk rajin bt sate sndiri, asik beli kt psr je hehehe

Azian Elias said...

In fact kat Ijok ni pun now mahal dear.. Cuma yang bestnya tu Pecal tetap sedap walau depa naik ken rege..

shah_izan said...

sis


sedangkan kat m'sia nie yg ada mcm2 jual, sya sanggup buat sdr
ini ker pula kat sana yg mahal
hehehe

tp yg penting, buat sdr
puas hati n puas makan ;)

lemongrass said...

Kak Azni,
Alhamdulillah :-)

Kak Kasih,
kat sini kacang2 tu tak mahal sangat so ok lah nak buat kuah kacang mcm tu but saya still rindu nak makan kuah kacang tanah, hehehe.
Memang mahal kuih muih kat sini :-(.

Dinas,
tu lah nya, menggigil I nak keluarkan duit nak bayar kalau beli kuih lapis tu. Memang sgt2 tak berbaloi! Kalau buat dari emas ke perak, ok lah kan, hahaha

ka6_jeram,
tu lah kan, apasal mahal sgt pun I tak tau padahal barang2 asas tu sebab sgt2 nak dapat kat sini.

Mrs Adam,
Kalau beli sate yg harga $1.20 tu, memang tak boleh lah we all nak melantak sampai kenyang tp kalau buat sendiri, memang boleh, hehehe.

Cik Mat,
Nak buat 37 cucuk ni pun dah rasa tak larat, lagi nak buat 200! I surrender awal2 you, hahaha

Yaz,
I pun suka sgt2 sate ni, nasib baik boleh buat sendiri skrg ni so tak lah mengidam langsung dah :-)

Net,
kalau dia jual $1, besar2 and banyak daging, takpe jugak. Ini kecik aje so memang tak berbaloi rasanya, hehehe.
Kuah kacang we all memang maaaahaaal, hehehe

BabyBooned,
memang cekik darah kan! I pun tak tau lah how they can justify selling the kuihs at that price. Last time my fren bought 4 keping serimuka for $4 and the pulut tak masak, tension giler dia, hehehe.

Mazia,
Kat butcher on cecil avenue tu kadang2 ada jual. But kalau you beli kat IGA (certain IGA only), ada yg dah siap packed that comes straight from Steggles (dia wrap in Steggles pack). Dia jual around $13/kg but the pack slalunya kecik2 aje. So far yg I tau, Steggles chickens halal sbb dia Baiada chickens.

MM,
Rasa dia kureng sikit sbb takde rasa burnt fat tu. Rasa terbakor tu yg buat sate tu unique kan, heee. And then I guna lean fillet so lagi lah kurang fat nya, hahaha.
Kalau I berniaga jual murah, abislah kena jeling dgn the other stall owners :-D.

Zul,
since you dah terer buat nasi lemak, memang tak berbaloi kan beli nasi lemak harga $6 tu, hehehe

Anash,
Kalau I kat Msia pun, bila teringin aje surenya I akan singgah pasar malam sbb malas nak buat sendiri. Tapi sbb duduk sini and nak jimat duit utk beli benda lain, baiklah I belajar buat sendiri, berbaloi makan sampai puas, hehehe

UmmuAidan,
Waalaikumsalam. Kalau banding dgn your garden area, memang nampak kecik sgt lah our garden space ni, hehehe.
But so far, memang enough lah the spaces around our house ni to plant some of the veges. But I still kena beli jugak some veges and fruits yang I tak tanam. And since kat sini 4 musim, we all tanam lain2 veges in different seasons tu yg kdg2 nampak mcm banyak aje :-).

Strawberi,
Kalau I jual murah, memang my frens semua akan beli lah but surenya akan dapat jelingan maut from the other stall holders, hahaha.
Barang2 nak buat kuih tu semua senang nak dpt kat sini and tak mahal pun so tu yang I heran mcm mana diaorang boleh jual mahal sgt2. I guess diaorang nak untung lebih kan.

CitarasKu,
memang betul tu, kalau buat sendiri, memang berbaloi sgt makan sampai puas :-).

Lily,
Oh ye ke. Dulu I ada jugak eprgi Pekan Tg Karang tu tapi tak tersample pulak the sate. Sebab I slalu balik dgn si Zahra n Alya so nak makan benda2 yg ada kacang2 ni sgt2 lah susah nya, hehehe.

Dana,
Agaknya sbb dia kata orang slalunya malas nak buat sendiri and susah nak dpt kuih muih tu hari2, tu yg dia jual mahal giler. Tapi baiklah I buat sendiri, lagi sedap! hehehe... :-P

Kak Yan,
Lah ye ke diaorang dah naikkan harga? I slalu jugak pergi pasar Ijok tu every time I balik Msia. Next time I balik, kita buat date jumpa kat pasar ye! :-D

Shah_Izan,
memang betul tu, kalau buat sendiri, sgt2 puas hati sbb dpt makan banyak2, hehehe.