Friday, 1 June 2012

I just can’t understand….

My guests will be arriving esok pagi, insyaAllah….

Kalau my sis manages to get to the airport on time lah!

I ni kan jenis orang yg lagi suka sampai ke airport awal and lepak at the airport dari sampai airport just cukup2 makan sebelum the check in counter shuts.

My sister ni pulak jenis yang typical janji melayu kot…

Dah tau yang area sekitar KL tu is famous for its traffic jam especially kalau hujan and after office hours, still jugak keluar lambat from home and menyusahkan orang lain…

She was supposed to pick Mak I from kampung petang tadi and konon2 nya bertolak from kampung right after maghrib…

Sampai la ni, dia still belum sampai kampung!

Alhamdulillah lah, adik I and family dia balik kampung petang tadi to meet up with Emak sebelum dia pergi so he now has to jadi Mark Webber and rush Mak I ke LCCT sebab my sister is still stuck kat Jalan Duta!

Kalau my adik tak balik kampung, I tak tau lah macam mana Mak I nak pergi ke airport from Ijok tu since she can’t drive and Abah I dah takde lagi sekarang ni…..

Agggghhhhhhhhhh!!!!!!

Mak I dah membebel sangat2 sebab gerammm sangat2 kat kakak I ni.

Mak I cakap, “kalau Abah ada lagi, sure Abah akan mengamuk sangat2 dengan Along.

Dah lah kakak I yang pegang all the passports and the boarding passes.

Kalau Mak I has her own passport and boarding pass with her, nak aje I suruh Mak I tinggalkan aje kakak I tu, biar padan muka dia, hehehehehe….

But having known her for so many years, she is notorious for doing this sort of things…

The Other Half kata, “I am so glad you are not like her when it comes to this sort of things. It will drive me bonkers if you were ever to do that!

It drives me bonkers as well if people are not punctual!

I just can’t understand how some people dont think punctuality is important when you’ve made a promise……

My gang2 melayu kat sini kata I ni dah macam Mat Saleh when it comes to punctuality, takde janji melayu langsung, hehehehe…..

I just hope they get there in time….. or else the girls will be very upset tak dapat jumpa Nenek…

And now, I thought nak tidur awal sebab nak ambik diaorang early esok but obviously lah I wont be able to sleep early sebab dok fikir kan pasal diaorang ni.

I can only sleep once I know they have safely checked in….

Kalau you all pun, sure gerammmmmm sangat2 kan!

Nasib baik I geram selepas dah habis masak dinner and makan dinner…

Or else sure tak lalu nak makan sebab tension kan, hehehe…

I made our usual Friday nite meal of pizza.

The Other Half and Miss 8 still tak jemu2 makan seafood pizza so I made seafood pizza for them.

I do not like seafood pizza at all (I’ve tried eating it a few times but memang tak boleh nak masuk tekak) so I buat poloni pizza for me and Miss 13.

My half of the pizza ada mushroom, Miss 13’s half takde mushroom because the girls dont like mushroom at all.

IMG_8430

IMG_8439

IMG_8434

Kalau you all datang lawat my blog on Friday nite, balik2 gambar pizza aje kan, hehehe…

Lepas ni, kalau I jarang update blog for the next week or so, you tau lah kenapa ye….

My days and nights will be busy with entertaining people.

21 comments:

3E said...

Hi Kak Mynn,
Ya ya...I pun setuju dengan u!...Memang pantang dengan org yang tak punctual ni...ya,being a typical Malay memang gitu...nak tak nak kena la bersabar je....

mMoOnN aAlLeEaA said...

janji melayu..hehehehe. lebih suka awal supaya tak kelam kabut

Noir HA said...

Haha, I pun heran. 2 decades ago, I started a mission to ubah this keadaan, tak jalan!

Have a great week with your loved ones.

lemongrass said...

Asilah,
Kaannn...macam manalah tak geram ye tak. I pun dulu masa kat Msia, memang kena banyak sabar bila orang slalu dtg lambat. Yang buat lagi geram, dgn tanpa perasaan bersalah bila dah lambat, hehehe.

mMoon,
I pun suka dtg awal sbb tak nak kelam kabut but I guess some people suka the adrenaline rush buat kerja kelam kabut ni kan :-)

Noir,
hehehe...luckily you have adapted well to the situation. I am so thankful my hubby and I are on the same wave length when it comes to being punctual :-).

kasihredha said...

Jom kita nyanyi...geram geram jgn kau geram...gerammm..geramm...hiihi

Akak memang x leh geng dgn org yg x tepat waktu (shhhh jgn kasi tau your sister hihi)...sebab setiap hari akak kena tepat masa....kalau tak hancurrrr...

Cikgu Eta said...

Nabeela dn nadeea frust tak dpt jumpa tijani...
Nadeea lebih frust tak dpt ikut... Sian dia.....

shahlin said...

adeh adeh adeh. rasa dah kene side kick dengan LG. I pun kaum kerabat kakak u. hahahahahaha. selagi tak rasa adrenalin rush, selagi tak rasa jantung berdebar mcm gempa bumi selagi tu dok relax2 berat pungkok nak gerak. hahahah

Pink Lavender said...

menariknyer akak nyer pizza..
i follow u dear..
jemput ler ke blog wana yg xseberapa tuhh...=)

m.u.l.a.n said...

arwah bapak i sangat pentingkan masa... pernah i kena tinggal sbb lambat... tu nasib nak pi kedai je..

i pernah jgk kena tinggal flight sbb my fren yg nak tolong hantar tu lambat datang... adei adei.... nasib pi kl je..

pizzaaa pizzaaaaa.... i want some...!!!

Dinas Aldi said...

I pun sama tak bleh tahan dengan orang yg tak tepati masa. Pasal tu la pi mana2 pun sorang ja, maleh benor nak menunggu orang. Boleh kering menunggu saja, hilang mood nak jalan2. Jalan sensorang lagi baguih.

Mintak ciket pizza tu, heheheh..

mamasuri said...

sebut pasal punctuality ni..pakcik sy mmg ada kes camni..hehehe..mmg dr kecik sampai beso...kalu janji n tel dia..mesti cakap on the way...sampai cerah lah ktorang tunggu dia otw jer..ehehhe..kalu nak g mana..mmg buat advanced 2 jam supaya dia sampai tu ..jadilah on time..hehehe kitorang panggil janji 'keling' sbb dia gelap kak...hehee

anw...i like pizza seafood...

sHieRa cAkAp said...

Saya orang yg tak suke ngan janji2 melayu and tak ikut masa cause i'm not like that. So, mmg hangin la kan kalo dapat menunggu orang yg mcm tu. But hopefully diorang sempat sampai n checked in on time :)

NBK said...

macam tak berapa sesuai la 'kondem' kakak sendiri kat blog, n friends lain tumpang sekaki sambil "kondem' sedara sendiri...pendapat saya la

ros said...
This comment has been removed by the author.
ros said...

masa i muda dulu my attittude pun like yr story..nasib baik i kahwin dgn org yg sgt organised...now we r spot on abt time management. problem of people wt this attitude is lack in time management & procrastination...they fail to work the time backwards..eg,what time is comforable check in time, travel time to airport & provision for any emergency..if you calculate like that, then you will get the lead time needed for the journey.. they might need a 'teaching incident' like missing the plane to learn their lesson. moga yr family arrive safely..enjoy..

Lizzy said...

oh Kak I feel you. I have the same issues with my 2 sisters :-). Dari kecik sampai la sekarang. Cuma sekarang dorang upgrade sikit. Bila lambat da boleh pakai kids as excuse :-)

Abis tu i pulak kena sasaran mak punya 'heat' hehehehe .

I love my family :-)

CIK Y O N G said...

Hi Sis LG,

KL mana ada tak jem nya, kecuali esok pagi Hari Raya.. confirm boleh baring dkt jln TAR.

Yup, memang geram kalau bab2 org tak kisah punctual time nie.
Insyallah & mudahan semuanya selamat sampai esok pagi.

norhidana said...

heheheh... nsblah jauh kn kalu dekat mau akak dh bebel2 mcm apa kt kakak akak tu kan... heheheh dana jenis yg punctual gk,sbb dh terbiasa dr kecil, abah sorang yg kuat disiplin, sbb tu kalu kt umah tu, bile dana ckp kul10 nk kuar sume kene siap sapa tak siap sile lah pakai tudung ke makeup dlm kete hehehe...

pizza akak tu sgt lah bestnyer... dana prefer meat or chiken dr seafood pizza

klynnismail said...

ni mesti dah selamat sampai..
takde khabar berita. kalau tak mesti ada update.. hehe

aimal said...

eee sya pn xsuka bila org selalu tak punctual for me org2 mcm ni xder plan dlm hidup heheh marah sgt2 sbb saya ada sorang yg peragai mcm ni kt umah..so truly understnd awk..

Iman Wildan said...

salam. kak, both ur daughter are so cute and adorable..=) u might not know me, sebab sebenarnya, i accidentally found this blog when i was googling recipes.. it took me a week to finish reading from 2008.. i love ur stories~ ur eldest daughter really looks like ur late father, and the lil one is soooooo cute! i love to look at their pictures. and the story dekat PKNS tu memangla orang melayu suka buat blind assumption diorang. x baik la diorang tu. ape nak heran kalau melayu kahwin dengan mat saleh, sah2 la anak comel2 mcm anak akak..boleh plak doubt suka2 hati diorang je. anyway, i look foward for the new entries..seronok baca this blog =) keep blogging sis!~

by the way, teringin nak tahu cerita mcm mana akak boleh kenal ur hubby, since tak selalu jumpa malay kahwin dengan mat saleh. i sendiri pun berangan aje tak sudah..hehe..