Saturday, 16 June 2012

Staying at home dinner

After 2 weekends of tak duduk rumah, hari2 keluar, The Other Half has decreed that this weekend we are not going anywhere!

Duduk rumah tengok muka each other aje…

Hikhikhikhik….

But tengah hari tadi, dah tak larat duduk rumah, Miss 8 and him went for a walk to the nearest park to feed the ducks and play in the playground.

And we are still going to Sunday school esok after missing 2 Sundays sebab bawak guests jalan2.

So, tak lah duduk rumah mana pun kan….Smile.

And since I tak pergi shopping mana2 hari ni (even though panggilan stocktake sale dah memanggil2, hahaha…), I cooked something a bit more time-consuming than sausages and chips, heeee….

But tak lah se time consuming macam buat rendang paru from scratch dengan masak lodeh untuk dimakan bersama ketupat tak segera kan.

Dah nama pun I yang masak, obviously lah tak complicated nya, hahaha…

I made beef ragu yang dimasak for a few hours dalam oven (while I bersenang lenang tengok dvd with The Other Half), macaroni cheese and crumbed bocconcini salad.

IMG_8908

IMG_8916

I used the small bocconcini balls and then dip them first in flour that’s seasoned with salt and pepper, then egg, then white breadcrumb. Chill them in the fridge for about 15-20 minutes.

Then deep fry them in hot oil until cooked.

I like them a lot but The Other Half said he preferred them au naturel (without the crumbs).

IMG_8921

The beef ragu pulak I ikut style recipe ini but I tokok tambah with my own ingredients lah since ada a few yang tak boleh guna. And I guna beef instead of lamb.

IMG_8924

Mac n cheese ni I buat sebab The Other Half kata dia tak nak plain pasta, he felt like mac n cheese for dinner.

And since memang I nak buat pasta to eat with the ragu, I just tukar to mac n cheese lah. Still pasta jugak kan (albeit very rich and creamy and menggemukkan!) Open-mouthed smile.

Told you tak lah susah macam nak buat rendang paru dengan masak lodeh and ketupat daun kelapa tu kan, hahahah….

7 comments:

Cinta Misteri said...

CiM tak masak mlm ni, sat lagi nak kluar jln2 cari makan.

*mac & cheese u tu nampak menyelerakan laaaa....

the sexy company said...

i beliv klu kita pandai guna segala equipment kat dapo tu, hidup jadi lebih tenteram. eg slow cook guna oven, guna slow cooker, guna breadmaker at the same time bole "utilize" time tgk dvd. yey i like!!!!

m.u.l.a.n said...

i like like like...!!!

i suka makan tapi malas masak esp resipi yang sangat amat complicated... hehee, oso at times pakai campak buang guna apa yg ada dalam dapur.. u know here la my place ni, bahan2 kurang cukup jual di pasaran..

Gina said...

Kak LG
Nanti boleh tak tunjukkan step-by-step cara buat pizza tu..nampak so tempting la, I buat selalu not as good as you are.

ddfirdaus said...

First hi...look so yummy...ooo i shd try them too...esp the beef yg ala2 pedas2 melayu sket sure my hubs boleh terima..otherwise die reject makanan x de rasa orang futeh...

lemongrass said...

CiM,
wahhh...bestnya keluar jalan2 cari makan :-).

The sexy co,
I pulak believe since dah ada all the equipments, might as well utilise them fully baru lah berbaloi membeli kan :-D.

Mulan,
I pun suka sgt2 makan but malas nak masak complicated stuff esp klu I sorang aje yg akan makan. Itu yg I suka betul kalau ada gathering2 ni sbb I boleh melantak mcm2 without having to cook mcm2 benda, hehehe.

Gina,
I dah reply kat post sebelum ni :-).

ddfirdaus,
Hi. Thanks for reading my blog. Luckily lah my hubby jenis yg makan most things so memang senang lah sikit nak masak for all the anak tekak :-).

zila said...

wow...ada idea nak masak apa mlm ni...

thks for sharing :)