Tuesday, 26 June 2012

Recycling in the kitchen

You know how I made that easy peasy chicken curry in the oven the other day.

There was plenty of leftovers from that big chicken.

I do not like seeing so many containers filled with leftovers in my fridge.

I suka my fridge empty of leftovers, baru lah tak rasa guilty sangat sebab selalu masak terlebih2, hehehe.

So, what I did today was shred the flesh off the bones and ‘converted’ the chicken flesh into filling for pies.

Macam filling nak buat karipap but I added diced carrots, diced cauliflowers and peas.

Enough to make 7 giant pies so it definitely was a BIG chicken, hahahaha….

But was it a karipap or a pie? Winking smile.

I made the pastry using the same recipe from Emak I untuk buat kulit karipap but instead of making small karipaps, I made giant ones.

And I baked them in the oven instead of frying them so tu yang the girls kata ada rupa both pie and karipap at the same time, hikhikhik.

IMG_9130

Makan 1 pun dah kenyang sangat2.

We had it with giant croutons and mandarin salad.

IMG_9131

IMG_9138

IMG_9145

No one would be any wiser that they are eating leftovers unless you tell them lah kan.

They would think you are such a clever Mum/ wife/ sister/ aunt for creating this masterpiece kaaannnnnn, hikhikhikhik…….

Dari terbuang masuk cik Tong sebab takde sape2 nak makan, might as well change it into something else. Kan Mulan kan? hahahaha…..

And to continue the mandarin theme (masa Winter ni lah musim mandarin, tu yg berlambak2 buah mandarins ni kat kedai tengah murah2) tonight, I made dessert using mandarin as well.

I made mandarin almond cake using this recipe. But I forgot to put cinnamon in the syrup and I used plain flour instead of cornflour in the cake and I also reduce the amount of sugar to 1 1/2 cups only.

And the taste was just amazing!

IMG_9149

You can certainly taste the citrusy richness without the bitterness.

IMG_9150

IMG_9155

Makan pulak dengan the cream which I think helps reduce the richness of the cake.

9 comments:

Ayu Safieza @ Humaira' said...

Kak Lg....

1. waaaaaaa santek tol pinggan cake tu
2. Cepatnye upload, td jam Doha ni, baru je nengok entry nak keringkan baju renang...
3. Kat sini summer and panas gilers...53 degC, meh la keringkan baju....ngeeeeee....:)
4. Cayalaaaaah..kita selupa....don't waste foods, but ur end product really buat Ayu lapors...

3E said...

Dear Kak Mynn,
macam berjanji2 la pulak..today pun baked almond orange cake for dessert sbb banyak limau dalam peti sejuk....dan I pun suka jugak recycle leftover foods!!! Tak membazir kan

BabyBooned said...

love the recycling ideas! i cannot tahan tengok food terbuang. cantik nya u punya giant karipap @ pie. i duno why la when i make karipap my karipaps are so ugly... takde seni langsung.

Anis Rafie said...

cantiknyer your pie yg telah di 'asian' kan..nak resepi kulit karipap your mum boleh ker kak min? it looks crunchy for i like the crunchy version of karipap. ;-)

Anis Rafie said...

cantiknyer your pie yg telah di 'asian' kan..nak resepi kulit karipap your mum boleh ker kak min? it looks crunchy for i like the crunchy version of karipap. ;-)

Anis Rafie said...

cantiknyer your pie yg telah di 'asian' kan..nak resepi kulit karipap your mum boleh ker kak min? it looks crunchy for i like the crunchy version of karipap. ;-)

shahlin said...

wah ni nak lawan cornish kat secret recipe nih!

m.u.l.a.n said...

aiseyman... aisyeman... i pon dah terbantut lama ni.. nak kena cuci fridge dgn leftovers jgk ni...

hadoi la mata.. jauhnya nak cekau pie itu...!!

lemongrass said...

Ayu,
I update malam2 hari aje. Tak kuasa I nak update slalu2, hehehe.
Mak Oi, panas nya 53C itu, mau terbakar kulit kalau keluar rumah kan.

Asilah,
almond and orange pun combination yg sgt sedap kan. Nasib baik lah family kita makan recycled food kan so senang lah sikit nak clear kan the fridge tu, hehehe

babybooned,
I pun sedih kalau kena buang food in the fridge tu, rasa guilty sgt2.
I ni dah bertahun2 lama buat karipap tu yg dah ok sikit rupanya. Awal2 dulu memang ngeri rupa dia, hehehe.

Anis,
Resipi Mak I guna marjerin yg dah dipanaskan sampai cair and masa panas2 tu terus tuang ke tepung and then gaul jadi breadcrumb like. for 500g tepung gandum, I guna 100g marjerin. Then campur air yg dah campur garam sikit about 1/2 cup-1 cup. and then uli sampai lembut sikit. Perap sekejap for about an hour before using the dough.

Shahlin,
cornish pastry tu tak guna recycled chicken curry, hahaha

Mulan,
I pun bila sekali sekala mengemas fridge, macam2 I jumpa you. kdg2 I pun tak ingat bila lah we all makan benda tu, hahaha