Wednesday, 1 April 2009

Selepas bertungkus lumus mengemas dan membersihkan rumah, we are happy that another inspection day is over and done with. Now we can relax a bit before the next inspection in 3 months time :-). The Other Half is quite happy not to have to clean the window again for the next 3 months, hehehe... Bila lah agaknya nak duduk rumah sendiri ni ye? The Other Half nak duduk apartment, either in Freo or in the City or somewhere along the way to Freo. He said he really loves apartment living especially sebab takde lawn nak kena mow every so often :-). But I pulaknya would rather buy a house with its own backyard and frontyard and our own walls instead of having to share the walls and ceilings and floors with your neighbours :-). The Other Half said to me, "you like having lawns because you don't have to mow it unlike me!" :-). Then I said to him, dia rindu kat M'sia agaknya sebab tu nak duduk kat apartment, hahahaha. Kalau we all tinggal kat M'sia, memang definitely lah we'll be living in an apartment sebab surenya tak mampu nak beli tanah kat M'sia tu :-). But kalau tinggal kat penthouse apartment ok jugak kan, wahahaha. Manalah nak cekau duit banyak2 tu :P.


Takpelah, for the time being, we like where we are. The rent is still very cheap and the house fits us very nicely and big enough to accomodate guests (not that we have that many guests pun, hehehe) but the guest room is always available for anyone who wants to drop by :-).


Tadi after work I really felt like making bread for dinner but a special one. Hari tu tengok the workers at Pretzos buat their frankfurt roll nampak senang sangat and nampak very yummy as well. So, I pun apa lagi cubalah buat frankfurt roll for dinner tadi. I guess kalau kat M'sia you'll call it sausage cheese buns or something like that. They turned out really nice actually :-). We don't normally eat frankfurters ni so bila sekali sekala makan rasa sedap pulak nya , hehehe....

I rolled the bread dough panjang2 mcm pencil then lilit it around the frankfurts. Then let it rise for a while.

Then sapu melted butter on them and tabur grated cheese on them.

But bila dah masuk oven, jadi tak cantik pulaknya sebab the 'pencil' tu tebal sgt kot so bila naik mengembang jadi tak cantik pulaknya, hehehehe. But bukan nak jual so asalkan sedap kat tekak cukuplah kan :-). Next time I'll make sure I'll gelek the dough jadi really really thin so tak lah gemuk aje bila dah keluar oven.

17 comments:

ain said...

akak pun x suka sgt dok apartment, rimas mcm terkepung gitu tp baiknya dok apartment ni ada guard, swimming pool for the kids n x yah le susah2 nak maintain garden.hehe

Your sausages look so puffy n tasty. Yummyyy!!!!

ain said...

ekh..akak no 1 ekh. hehehe

mica-tetty said...

before bakar...mmg nmpk cantek..hihihi..ape2 pon pasti sedap kan

lili11 said...

Eh macam menjemput ke rumah u je ... Sapa2pun blh jadi guest ke?Precious

iu @ wid said...

npk yummy je... sedap tu...

norcshari said...

nampak sedap jer....bila la sy nak cuba buat sendiri :-)

katak_78 said...

kak LG..
lama tak masuk cni..
i am quite bz tis lately...
howdy kak...

Mira Marlena Abdul said...

Uish, panjang cam pensel akak punya frank twist tu!kalau kat M'sia ni kontot jek.Grated cheese tu cheddar ke kak?Aritu ada jgk buat tp tak letak cheese.Kali ni nak cuba letak cheese plk.
Living in an apartment mmg best..takyah nak potong rumput every now and then kan?Kalau dpt tingkat paling tinggi lagi best!

lemongrass said...

Kak Ain,
klu duduk apartment x bolehlah nak jerit2 kat budak2 slalu sbb sian kat neighbours,hehe...

Mommy Mica,
tu lah kan,bila dah bakar terus gomuk gomuk pulaknya :-).

Lili,
boleh aje nak accomodate setakat 1 family, klu rombongan cik kiah mmng lah tak muat,wahaha :-)

Hi IU,
Cheese tu yg membuatkan dia lebih yummy agaknya :-)

Norcshari,
Snng aje nak membuatnya tu esp klu ada breadmaker mcm I, tak payah susah2 nak menguli,hehehe

Katak_ayu,
Mana menghilang?Bz buat apa tu? ;-)

Mira,
A'ah, akak guna cheddar aje.Klu tak letak cheese, nmpk mcm plain aje pulak frankfurt roll tu :-). Lagi bnyk cheese, lagi naik lemak dia, hehehe

masz_73 said...

Lg, i x kesah sgt bab "frank" tu.. yg teruja tu pasal ada guest room yg dh melambai² jer kat i tu.. kekkekeke... :P (mcm dpt pegi...dlm mimpi kot??!!) :)

Aymy with love said...

K myn, roti tu nampak jer camtu.. tp kali makan tu.. kompom mmg sodap..

QiStinA's said...

LG..kalau kat dubai nie.. no choice kena duk kat apt...apt pun dah mahal nie kan pulak landed property... tu yg tak sabor nak balik msia... he..he... cantik je roti tu...

lemongrass said...

Masz,
wahahaha, kamu memang :P.Jom dtg Perth, insyaAllah bilik tu sentiasa ada utk guests.

Aymy,
rupa hodoh tp rasa mmng sedap,hehehe... Mmng klu jual kat kedai, dah kompom tak laku tp klu jual dlm gelap, abis gak lah :-).

Moi,
klu duduk M'sia dgn gaji kat Dubai tu,mmng kaya raya lah ye,hehehe...Boleh buat rumah bungalow 2-3 bijik lagi kan :-)

izuan murat said...

sedapnya...perut dh la tgh lapa..how i wish it is in front me..bley i ngap! kiki..

lemongrass said...

Izuan,
lah terlambat lah, dah habis di ngap pun rolls tu :-)

halen said...

ermm..nampak sedap la kak min. tambah plak cheese kat atas tu lg la lemak2 masin kot hehe

lemongrass said...

Halen,
klu ada cheese tu, roti tak sedap pun jadi sedap, hehehe