Thursday, 23 April 2009

.


Another dental appointment for The Little Misses today and another $104 gone for a 5-minute check up, hehehe. And seperti yang dijangkakan, Miss 10 has to see the Orthodontist to start planning her orthodontic treatment. And we have to start saving for her dental plan lah mcm ni. Our health insurance will pay for it but not fully so masih banyak jugak yang we have to top up ourselves. For the sake of good oral health, terpaksalah kan. At least better now than late.


And lepas balik from the Dentist, we went to the hairdresser sebab Miss 10 has been asking us for a haircut. Dia tak larat nak berambut panjang lagi dah and she really wants to have it cut short, bob-style. And I pun lagi lah suka sebab I don't have to help her brush it every morning. Bila dah pendek ni, she can do it herself properly! Last time she had her hair cut was when we went to M'sia last year in July so dah 9 bulan lah tak potong rambut. Last time kat M'sia, potong rambut dia only cost us RM7 aje. The hair cutting session tadi cost us A$20! Punyalah jauh beza kan. And cuma potong rambut aje pulak tu, no washing, no blowdrying, pun dah cost $20. Can you imagine how much it will cost if I asked for washing and blow drying, tak sanggup nak bayar weh, hehehe. But since we will only be going to M'sia in December, tak kan lah nak tunggu sampai December baru potong rambut, adalah yang sampai punggung nanti tu, hahaha......

Her new 'face'. Ada macam rupa Daddy ke Mummy ke Actress Hong Kong? Hahahahahaha...

From the back.


And sebelum kena denda dengan The Other Half for still not putting up my 80s photo on the blog, I better do it tonite. OK, mari kita gelak beramai ramai ye bila tengok gambar I ni.
Gambar ni was taken in Kulim circa 1988 when I was doing my matriks kat MRSM Kulim. Kat belakang the girls hostels tu was this big empty gurun so my friends and I bila waktu petang kadang2 melepak situ ambik gambar gediks, hahahaha. And masa tu slim lagi you (cuma face aje yang bulat mcm bulan mengambang!)

And rambut tu mahal weh, siap buat jambul lagi sebelum sessi photography tu but angin petang tak sporting betul, ada ke tengah cun2 tu dia bertiup. So, my jambul terus jadi sebijik bird's nest! Cett betul! Masa tu mana ada digital camera, tak kuasa I nak buang films ambik gambar banyak kali, wakakakakaka.......


So, cepat2 gelak tau, sebab kalau I rasa termalu sangat2, I'm going to delete the photo, hehehehe.....

37 comments:

azah said...

hehe..tak jadi guling2 la..you look so sweet min, honestly..patutle mat salleh tu terpikat, cute dan comel campur ayu2 gitu..puji lebih2 ni mesti dapat pavlova yang besar nanti..hehehe..i'm waiting..

Jiya said...

tak gelak ponn.. comel ler akak. cuba akak tgk gambar ni kenang gmbr masa ni, tentu akak tak sangka akak akan kahwin ngan mat salleh n ada 2 org little misses yang comel lote dan duk nun jauhh dari mesia... hehehe.. mcm nak balik zaman dedulu gak kan.

akeem said...

macam muka uncle keem je alya tu :D mak dia lagi la sama muka :D:D:D

Dida Armain said...

salam kak LG..i was blog hoping and found ur site..but actually dah berwekeend2 dah enjoy baca blog akak ni...but baru today ada courage sikit nak menegur.. *segan..
anw..keep on update..sebab dah ter addict kat blog akak ni.. hihi..
oh,saya add link kat blog saya..hope akak tak kisah.. :)

p/s : sorry terpanjang pulak 1st comment..dah lama terpendam..
haha

Azie said...

nak gelak guling2 boleh??? kakakakakka xdelah kak gurau jer jgn mare errr...tak berubah gak muke akak yek..mcm dolu2 jugak :)
kire zmn dolu2 org lg terrer amek gmbo kan..main snap chantek jugak heheheheh

lemongrass said...

Kak Azah,
malu betul lah tengok gambar2 lama, tak tau kenapa, hehehe..Thanks lah for the sweet things u said. Nak Pavlova besar kenalah dtg sini kan :-).

Jiya,
lerr, tak gelak ke? Ingat dah guling2 kat kandang kambing tu dah! Tapi betul lah kan, masa tu mmng tak terfikir pasal kawin langsung, hehehe...Muda belia weh, cuma fikir pasal nak cari pakwe aje, wahkahkah...,

Uncle Keem,
a'ah lah, mcm sama aje rupa Alya tu dgn Uncle Keem, especillay tang kulit kan, hahaha... Mummy Alya mana sama dgn Uncle Keem, putih lagi dr Kel Keem lah ! :P

Dida,
wasalam. Thanks sbb sudi singgah my blog and terberkenan pulak kat my blog :-). Tak payah segan2, tegur aje next time ye :-). Nanti I add your link too.

lemongrass said...

Azie,
Jom join Akak gelak guling2 tengok gambar lama,hehehe. Kita awet muda u, tu yg rupa tak berubah, susuk tak terkeluar lagi kan, wahahaha....

ain said...

fullamakk...cun giler nih. comel LG ye. dont forget to put some more of your 80's photos.

p/s...alya uper sape ye??akak pun confused.

Lynna said...

ekekekekeke......gelakkan seluar yang lipat sket kat bwh tuh dgn jambul haha ;p mmg 80s abeh la LG.....or should i call u Kak LG? hehe ;p since u dah matrik masa i form 1 hahaha ;p and btw, sayangggggggggggggggggg la Miss 10 potong rambut tuh.....btw, u mmmg maintain la LG....muka sama jer masa matrik dgn skrg ;) and i think it's not too late to wish Ms Alya happy belated birthday,dear ;)

lemongrass said...

Kak Ain,
wahahaha, puji lebih2 ni ada udang sebalik mee ke Kak Ain? hehe ;-). Ntah lah Alya tu, hari2 rupa berubah2, kjap cina, kjap melayu sikit, kjap mat saleh abis..Hmmm....

Lynna,
wakakakaka, don't forget the shoulder pads kat baju tu!Tu yg klu I tengok gmbr 80s, tak tahan nak gelak, hehehe. Alya yg nak sgt2 potong rambut sbb dia tak suka rambut panjang, so malas nak argue, potong aje terus :-).

zamri said...

Ok apa....comelllllllllll......

aliadijamina said...

Hehehehehe....tengok gambar ni boleh mengimbau kenangan kan...
hmmm...ok jer tengok...zaman rock kapak kan masa nih...ker zaman jay jay...1988..saya sekolah rendah lagik..

QiStinA's said...

la...LG..tak de la boleh gelak berguling...ok je tu... mmg 80s style gitu kan..he..he... tp mcm rockers ada gak..he.he.. tp still sweet...

lemongrass said...

Zamri,
hahahaha.... comel minah 80an :-)

Alia,
Kenangan ngeri bila tengok fashion style 80s :-).Muda belia lah u ye sbb still skolah rendah lagi masa tu ;-).

Moi,
itu sbb I letak gmbr yg paling 'tame'tu yg gelak sikit2 aje tu,hahaha.... Tapi mmng gaya 80s lah tu sebijik :-)

akeem said...

gmbar angah dulu2 mmg kelakar pun :D

lemongrass said...

akeem,
eleh, nanti lah angah tayang gmbr akeem masa kecik2 dulu kat blog ni, baru tau, hikhikhik. Sure Ros pun akan gelak mengekek2 :P

somuffins said...

LG, you look fine then. Kalau ketawa pun sebab suka dapat tengok. Manis aje (dalam ati teringat pavlova gak nih, haha). BTW, boleh singgah kejap kat 'umah' I tak? hehe.. adalaa..

Azita said...

Min, leh ler tag sesapa lak utk upload gambo2 lama. leh sama2 gelak... tp min maintain jer!!!

azIEda said...

comel and she has grown so big..

akeem said...

letak gmbar dolu2 ke?ermm tak yah la..hehe..tp angah mane ada pun gmbar akeem kecik2 :P

yanizz said...

Akak comel la, mn gedik lak. biasa jer. Best nyer masih ader simpan gambar kenangan. Bole mengimbau kenangan lalu.....

littlenailofar said...

wah...
mcm gaya2 artis 80an je akak..
boleh buat cover album..
hehe..

potpetmama said...

i think u looks sweetlah..n u should put up more photos so that ur readers here bole kenal u lebih..n having more fun..instead of sharing ur stories..
iyer la kenangan memasa remaja tu mmg mcm2..sampai kekadang we hope it can be reversed back..
Kalau rambut mcm tu Alya, makcik ni pun bole keratkan hehe, FOC je...anyway kalau dah comehlote apapun pesen rambut nampak cun aje

masz_73 said...

weyhhh... ok per cuma pakai sluar pit (:P ) tu jer yg mmg npk 80's kan... ish.. betul ker tu muka LG...ishhh lain bebebor weyhhh.... comeiiiiiiiiiiiiiiiiii :P kira rock jowo nih!! :))

lemongrass said...

somuffins,
you pun nak pavlova jugak ke? Meh lah dtg sini,hehehe.Gmbr I tu buatkan u teringat gmbr2 lama u tak? ;-P

Kak Azita,
I kena tag bloggers yg se'usia' dgn I lah kan sbb barulah boleh gelak sama2 tengok gmbr style 80s. Bloggers yg muda2 ni sure nya baru aje lahir kan around that time :-).

Azieda,
probably the new hair style yang make her look so big :-).

Akeem,
hahaha, banyak weh... nanti lah...

Yanizz,
tak gedik ye? Itu photo yg paling 'tame' sekali tu yg tak gedik sgt :-).

littlenailofar,
wahahaha, cover album lagu jiwang dah tentunya :P

Potpetmama,
tak larat I nak letak gmbr I from the 80s or early 90s, cukup lah tu.I tak kuasa tengok the fashion style tu hah :-). I kalau boleh nak aje kerat sendiri rambut budak2 tu tp tangan I ketar sikit lah bila tang rambut ni, hehehe

Masz,
teringat kenangan lama ke kamu? :P. Lain ke muka I? Ingat sama aje sbb I ni kan awet muda belia, wakakaka...

mother of two said...

wakakkakaka... mmg jambu abis kak..
siap kaki suar tu kecik lagi...ala.. takan satu gmbr ajer.. download lah 2-3 keping:)

zeeta said...

sweetnya LG... thanks for uploading and kongsi ngan kitaorg. he he cam lebih kurang je kita nie..tahun 80'an memang stail gitu.. kikiki.. maintain ek.. ha ha awet muda tau kalau muka bulat nie.. tak cepat kedut tau!

ita dubai

izuan murat said...

SisLG, ok jer ur pic tu..cuma rmbt tu je la..tu pon ok not ur fault maa..angin yg kencang yg tiup, nk wat guano..ye tak..\

n i think ur miss 10 senyuum juz like u..:) n rmbt miss 10 tu dh mmg cantik, pjg cantik, pendek pon still cantik..maksudnya org nya tu dh mmg cantik, wat gaya rmbt cemanapon cantik u...hehehe...she's cute like always!

Abbot Cottage said...

wahhhhh sebijik mcm muka Miss 5. No wonder Miss 5 comeiiiiii sangat2. Rasa nak picit-picit muka u. i peminat setia blog ni, coz leh tgk muka ur cute n pretty misses. Cantik-cantik belakam, coz mummy dia cantik n cute!!!

abbotcottage@blogspot.com

Mat Gebu said...

Pheeweeett!!!!...awek cun mana tu duduk di tanah gersang!!.....

aramis2177 said...

Sis,
nampaknye sama lerr kita....cost dentist sini pun mahai giloss.....nyampah betui!and miss 10 punya new hair style tuh cute!!!!yer laa..mcm actress hong kong pun ada....hehehhehee....
btw, mrsm kulim huh?i was there too but it was in 1996...buat matriks situ gak.....kenangan sungguh duk situ...with all the creepy old hostel!!!!isk..iskkk.....banyak hantu wooo!

lemongrass said...

Shiela,
Seluar kaki kecik tu dah come back in fashion but they call it skinny jeans now, hehehe...

Ita,
You pun around my age ke? Sure you pun teringat kenangan lama di 80an bila tengok gambar I kan, hahaha

Izuan,
Mahal weh rambut berjambul tu ;-P.Actually I tak minat sgt style rambut Alya tu, I lagi suka klu dia potong style Halle Berry ke, Keira Knightley ke tapi dia yg beria nak style bob cut tu :-).

Abbot Cottage,
Hi, ye ke sebijik mcm Miss 5? Kulit aje lah ye yg lain sikit ;-). Alahai, malunya I bila ada orang kata Mummy Miss 5 cute n cantik, wehehehe....

Cik Mat,
Awek tu tgh menunggu mat saleh kepala botak tak kunjung2 tiba! wakakaka....

Aramis,
U pun dulu kat MRSM Kulim ye? Tmpt tu mmng berantu sikit kan esp kat the girls hostels. Tiap2 mlm ada je benda2 lalu lalang kat luar tu, hehehe. But Alhamdulillah lah selama I kat situ tak pernah kena kacau :-).

nOllY dOllY said...

Mis 10 nk kena pakai braces ke??
auww...sakitnye.
tp x per...miss 10 ader super mummy yg bley cooked everything!
tp surely, bubur je yg suit with braces ni. :)

my little family said...

tgh gelak ni tp bkn sbb pic u yg nostalgia tu tp sbb ayat u tu..hahaha...lawak jgk u nih LG..kekeke

lemongrass said...

Nolly,
tu lah, sian jugak kat dia but maybe in 2-3 years kot baru pakai braces.Sempatlah nak kumpul duit for it, hehehe

Mama Anis,
I lagi gelak tengok gmbr tu :-)

apple said...

eii.. tak aci. asal gambo x comel je nak delete. hihi

lemongrass said...

Apple,
hahaha, malu wei nak tunjuk orang klu gmbr tak comel ni :-).