Wednesday, 22 April 2009

I still haven't found the courage to put up my 80s photo (sorry Dear :-)). Sebab setiap kali I tengok all my old photos, I yang gelak terbahak2 dulu ( konon2nya nak cover malu lah tu yg gelak dulu). Memang kebanyakan gambar tu terlebih gediks nya gambar, siap dengan segala macam posing, hahahaha.... If you had lived through the 80s as a teenager, you would know what I mean :-). Or was it just me and my school friends aje yang terlebih gedik ni? ;-).


So, since I'm not going to put up my photo just yet, I'll put up gambar food aje lah ye. We had Sheri and Mum and kids over for afternoon tea today. Dah lama betul we all tak buat afternoon tea ni. Our daily meals are usually breakfast, lunch and dinner aje. Kalau terasa lapar in between the meals, we just have coffee or snacks aje. So, bila sekali sekala buat afternoon tea, memang lah kenyang sangat2 sampai lah ke malam. The Little Misses pun kata diaorang dah kenyang and tak nak makan dinner. The Other Half flew off to Adelaide pagi tadi so lepak giler lah I malam ni sebab tak payah masak dinner, yeayyy, hehehehe......


And for the first time ever in my life, I made kuih serimuka pagi tadi. I love serimuka but I don't like to make kuih muih yang kena kukus2 ni sebab I selalu fail part ni. Tak tau kenapa, my kuih muih yang guna oven slalunya keluar cantik but kuih muih yang kena kukus, rupa memang sentiasa lari lah. Tu yang malas aje nak buat. But pagi tadi betul2 nekad nak buat serimuka. I used this recipe sebab ramai yang dah buat and kata menjadi. And they were right, yeayyyyyy!!!!! My serimuka turned out cantik aje (well, for me dah cantik giler lah tu, for other people maybe buruk lagi :-)), Alhamdulillah!!

Inilah kuih muih yang I made for our afternoon tea. Lemonade scones, vege spring rolls, curry puffs and kuih seri muka. Kalah afternoon tea kat M'sia kan, wehehehehe........

Ok lah kan rupa my serimuka ni :-). Asalkan tak wobbly the top tu dah kira best lah tu, hehehe.

This was the pavlova I made last nite for Miss 10. Turkish delight pavlova. She was 'delighted' with it :-).

20 comments:

Aymy with love said...

heheh.. tul3.. tea time kt msia pun tak meriah camnie.. hehhe... ghajin sungguhh...

Diva PariTs said...

hi, dropping by utk merajinkan diri masuk dapur! hihi. im soooo gon try the serimuka recipe! :)

lemongrass said...

aymy,
dah puas makan2 kat m'sia?Apa aje yg tak sempat di makan?hehehe. Sbb I bukan kat M'sia tu yg terpaksa meghajinkan diri bila nak makan, nak buat mcm mana, dah nasib badan,
hahaha...

Hi Diva PariTs,
Thanks for dropping by. Do try the serimuka, mmng sedap sgt2. My daughter pun kata, 'it's my favourite cake Mummy' , hehehe

Mira Marlena Abdul said...

Nampak macam buffet spread kat hotel la kak...bestnya kalau jadi jiran akak ni kan?boleh tukar menukar pinggan takpun singgah makan-makan kat umah akak,boley???
I pernah buat scones tapi tak jadi..tak taulah mana silapnya..kena practice buat lagi next time..

Eh,aritu akak dah pegi ke concert S&G? Best ke concert tu? Aaahhh reminds me of my teenage years zaman 90's dulu..but i'm more into boybands actually ahaks!!! :))Backstreet Boys la,NSYNC,5ive,Westlife,O-Town,A1...apa lagi ek...hm...
Hahah,not to mention the crushes i got for the boys..ekekeke Nick Carter,Kevin(BSB),JC Chasez of NSYNC *SCREAM* (oh JC was my biggest crush ever!!!)Shane Filan(Westlife),Rich and Scott (5ive)
Gila betul masa tu..wahahaha sampai beli mags and my desktop wallpaper penuh ngan gambo mamat2 mata hijau+biru tuh...ekekekeke :))
But i still listen to their songs though till now...some groovy mommy huh?

*HIT ME BABY ONE MORE TIME* ekekeke...

Mat Gebu said...

Alaaaa..menci tau, tak ajak pun mat gebu join ur afternoon tea....kita kadang2 belasah biksut kering saja...hehehe

lili11 said...

Congrats! Wuih ... itu hubby tak der kuih penuh meja. If hubby ader, penuh 2 meja kot yer ...

somuffins said...

LG, part pavlova, serimuka dan scones tu.. nak jeleskan kitalah ehh? :-) Yg 2 lagi tu tak jeles sebab I had this morning. I goreng aje, so paham2lah mana I dapat benda2 tu. Nak tanya, pavlova tu apa rasanya? Just manis and crunchy ke? Haha, siJakun dari Malaya bertanya nih..

aramis2177 said...

Aiyak.....everytime i masuk sini sure buat i terliur laa sis.....but this time lagi teruk terliurnyee......coz ada seri muka...adeh....dan2 tu terasa nak buat jer....iskkkk.......my fav nih..tapi mmg xpandai buat pun...pandai masuk mulut jer...and the pavlova ...looks so yummy!haishhh.....lapar2......

lemongrass said...

Mira,
wakakakaka, you lagi teruk dr I,sampai abis2 crush. I pun dulu minat kat nick carter jugak n westlife but bands yg lain tu the boys were too young for me, hehehe. Concert S&G tu lama lagi, in July, tak sabar nak tunggu u, hehehe. But they are so so old now :-).

CikMat,
alah, jgn lah merajuk, hehehe. Pi sana beli tiket Tiger Airways dtg Perth sini, hari2 nanti I masak afternoon tea yg best2 nya,wakaka. Biskut kering cicah nescafe ke milo ke, sgt sedap weh!

lili,
Tu lah, my hubby tension aje tengok kat my blog all the food sbb dia tak dpt merasa,hehehe

somuffins,
Alah, you pegi aje pasar mlm, surenya berlambak serimuka tu. Tp scones n pavlova tu tak jumpa rasanya kat pasar malam, hikhikhik. Pavolva tu rasa dia mcm marshmallow but with crunchy outer part. Like u said, cuma manis n crunchy n soft inside. I tak suka sgt sbb cpt muak but Alya n my Hubby love it so much! Zahra mcm I, tak suka sgt :-)

Aramis,
sian kan kita ni, bila teringin nak makan, kena buat sendiri,hehe. Dulu masa I kat M'sia, bila teringin aje, terus gi kedai or pasar malam beli, langsung tak terfikir nak masak serimuka tu sendiri, hehehe

ain said...

LG...cantik le seri muka u tu. Akak kdg2 buat, wabling2 gak. 2 3 kali try wabling, terus malas nak buat lg.

izuan murat said...

Woww serius meriah ur afternoon tea ni LG..mmg klu i pon xmkn dh mlm..:D nway, i xmkn seri muka..ttau la knp..nti i nk try again la..kiki..

Nway pavlova tu nmpk menarik..sbb turkish delight tu kot..but i bet it def. tasty!:)

azah said...

haiya..ni dari pukul berapa bersilat kat dapur, mak oii penuh meja, rajin sungguh mummy sorang ni, tabik spring dr akak hehe

Senotip Synte said...

kak ... kalo ler saya jadi jiran akak ... saya order makan jer ngan akak. tempah terus setaun. hahaha ... eh lupa la yer ... apa jadi ngan Miss Trainer WII tu? musti lama tak bukak nih

3AS said...

La.. I pun buat serimuka last nite for the 1st time. Initially nak guna resepi yang k.myn guna tu le. Tapi bila tgk tepung banyak..so i think mesti keras. Masa sembang dgn jiran sebelah dia bagi version dia. Turn up very nice... Tak masuk tepung pun!Very creamy.

mother of two said...

berapa org punyer makan tu..macam nak bukak posa ajer... ala.. kak..load arr gambar 80an tu... sy nak tolong gelak sama:)~

lemongrass said...

Kak Ain,
nasib baik lah yg I buat tu menjadi,klu tak, mmng lah itu kali pertama n terakhir I buat,hehehe

Kak Azah,
tak lama pun sbb buat sikit2 aje, serimuka tu aje yg lama nak mengukusnya, hehehe

Sue,
wakakaka, terus setahunnya order :-). Miss Trainer si Maya tu dah kena pecat,hahaha. Next week baru we all nak 'hire' dia balik.

3AS,
I takut nak guna recipe yg takde tepung sbb takut dia wobbly aje,hehe. Sure serimuka u lagi creamy kan sbb purely eggs n santan aje lah ye. Best nya :-).

Shiela,
Kalah orang nak bukak pose u,hahaha. Bila tgh rajin, mcm2 I buat, bila tgh malas, hampeh! Sian pulak kat u klu I letak my gmbr sbb surenya nanti sakit tulang rahang tak berenti gelak :-).

moon said...

cik lemon sedapnya nampak scones mu itiew....tulah kan i pung dok syok layan lagu-lagu 80s sekarang nih..

zeeta said...

LG...

isk iskk nie yg jeles nak wat serimuka gaknie... kikiki...

kalu cenggini la menu minum petang..membotek la keh wehh!!!:)

ps..LG..letak la gambar..ita janji tak kan gelak.. :)

ita dubai

ct_nurmarlissaa said...

sis bagi resepi pavlova...nampak sedap...laaaa.....teringin laaa sis..

lemongrass said...

Cik Moon,
scones ni mmng sedap esp klu mkn dgn fresh cream n jam, hehehe

Ita,
Buat jgn tak buat :-). bila dah teringin tu nak buat mcm mana kan, pasar mlm takde kat sini, hehehe.

ct,
recipe pavlova n step by step cara nak membuatnya ada under 'recipes' kat shortcut. Snng aje nak membuatnya tu :-)