Friday, 10 April 2009

It's Good Friday holiday today so best betul boleh lepak2 pagi ni, tak payah kelam kabut nak pergi kerja :-). And it's going to be a very long weekend as well sebab Monday pun cuti for Easter Monday. Memanglah liat balik nak start kerja after such a long weekend ni kan, hehehe... Even Christmas pun tak cuti panjang macam ni! The Other Half has decided nak lepak2 aje and nak bermalas2an aje weekend ni which I totally agree with :-).


But dalam melepak2 hari ni, sempat lah jugak masak a few things for dinner. We've invited Sheri and family and Salina n Hubby for dinner so tak kan lah nak bagi they all makan fish n chips aje kan ;-). So I went all out and prepared an Indian feast (for me kalau dah lebih dari 1 lauk tu dah kira feast lah!). The Other Half wanted me to make the butter chicken and the rice pilaf again sebab dah seminggu tak makan nasi, hehehe. So I made the pilaf, butter chicken, lamb vindaloo, cucumber raita and also indian mixed veges for dinner tonite. I think it went alright sebab semua makan bertambah, hahahaha.....


Then for dessert, we had the cake that I made the other day when I made the cupcakes. Since we are not having a birthday party this year for Miss 10-days-to-10, so tadi since ramai orang, we decided to 'celebrate' it a bit earlier which she was so happy with. Dapatlah jugak dia dengar orang nyanyi the birthday song for her tadi :-). Lega Mummy dah tak payah susah2 fikir nak buat party lepas ni, hehehehe. But I still have to make her a birthday cake on the real date itself sebab dari dulu dia dah mintak for me to make her a pavlova on her birthday. At least tak lah susah nak buat pavlova ni kan!


Some photos from tonite. Terlupa pulak nak ambil gambar the lauk pauk and the rice lepas dah senduk onto my plate, dah lapar sangat masa tu, hehehehe.....

The home-made cake decorated by a novice who will never become a pro, hahahaha.... (but she's always a pro cake maker in the Little Misses' eyes :-))

The Little Assistants who helped put the sugar flowers strategically on the cake to make sure that Mummy's cake look presentable :-).

The yummy food (bila lagi nak puji diri sendiri kan :-))


The birthday girl (10 days early)

The 2 sisters :-).

22 comments:

izuan murat said...

Untungnye miss to be 10..blom smpi her birthday lg dh clebrate.tu nmpk happy btol dia..manjang senyum melebar..hehe..nway, cantik kek tu..purple lg..i like..n happy holiday to u all..best kn wat gthering mkn2 camtuh..sesekali kn..;)

lili11 said...

You ni memang betoi rajin masak yer. Very d opposite ngan I la ni tau. The cake looks very inviting.

Flower said...

Untungnye dpt celebrate birthday berkali2. Kita yg dah berumur ni nak bagi tau org birthday bila pun malu.Hari ni we all tak buat apa2. My hb overdosed ngan foxtel dia. Entah apa series yg dia tgk. marathon lak tu. Tak pe bagi dia relax sbb skrg ni dia flyin/flyout. so bila balik rumah bagi dia lepak habis2an.

I lak, semlm gi shopping ke claremont. Tak beli apa2 pun. tp ada benda yg berkenan. Kalau boleh esok nak ajak hb pergi sana. Dia bayar I tak guilty walaupun sumber duit tu sama saja.

mica@tetty said...

hahha so sweet anak2 kak...dah besar dah..bila nak plus2 ni ..heheh

Ms Red Hat said...

Mynn dearie,

Thanks for the lovely dinner and the food - well superbly cooked as always and i am head over heels in love with the raita - so refreshing! Next time Mynn nak request japanese food pulak (mengada-ngadakan guest yang sorang ni mentang-mentang her friend pandai masak).

dah balik rumah pun teringat lagi your food and best of all catching up with you and Sheri and watching the kids' antics! Meriah betul rumah you last night! Raya ni memang sahlah we all semua berkumpul kat rumah you Mynn!

Having the two of you as friends really helps to reduce the feelings of loneliness and hopefully one day bila anak-anak Sheri dah besar sikit we can go shopping together!

Okay got to start packing now!

buckets of love
Salina

sheri said...

Hi Mynn,
Thanks so much for the dinner, which is as delicious as usual :).. It's fun meeting u guys and chitchatting :).. oh, and a HUGE thanks sebab tolong suapkan adam makan, semalam hari 'saya sayang auntie Mynn ;p' .. ubat pun dia nak auntie mynn bagi.. and dia main dgn Zahra pulak skrg..hehe.. we had fun, jangan serik2 ye ajak kitorg dtg..hehe. Take care :)

lemongrass said...

Izuan,
klu kat M'sia, gathering makan2 ni biasa kan :-). I pun suka gathering makan2 ni sebab boleh borak2 sambil mengenyangkan perut, hehehe...

Lili,
I ni suka masak for people so bila ada orang nak dtg, I suka lah masak.Tp bila tiba malas tu,mmnglah malas abis, hehehe

Nora,
kita ni bila orang tanya umur, klu boleh nak stay 30 forever aje ;-).Your hubby flyin/flyout 2 weekly ke?Sure penat kan. We all nak pegi Morley this morning. Jom sama2 bershopping :-).

Mommy Mica,
bila dah besar2 ni, lagilah malas nak tambah2 sbb dah terbiasa dpt full sleep tiap2 mlm,hehehe

Salina,
I'm glad you enjoyed last nite and enjoyed the food as well :-). Tu yg susah bila 'pandai' masak ni kan, ada aje orang yg suruh masak Japanese food lah, Indian lah, hahahahha :-).Raya ni klu berkumpul kat rumah I, kenalah u all tolong masak tau!
Have fun in M'sia and eat all the gorgeous food for me XOXOXO

Sheri,
I jadi favourite Aunt lah semlm ye ;-).I pun terkejut tengok Adam nak manja2 dgn I, hehehehe. But sian tengok dia semalam, so monyok and unhappy. Zahra n Adam tu bukan main sama2, I think they 'tolerate' each other aje kot, hehehe

somuffins said...

LG, the sugar flowers blend well with the floral 'alas'. Perasan tak? Nice!

lemongrass said...

somuffins,
hehehe, betul lah. Termatching pulak nya ;-P

ain said...

happy le Miss 10-days-to-10 dpt celebrate bday in advanced. private party lagi.hihihi

mcm2 you masak ekh. dengar menu pun akak dh teringin dah. bila le nk rajin yg betul2 rajin kat dapur ni kan.

Ummi said...

Happy Birthday to Miss 10..hehe..the cake looks perfect enough to my eyes..sebab akak pun amatur gak..hehe..It's ok as long as the cake sedap kann..and gerenti habis..beruntung anak2 dapat mama yang rajin...

littlenailofar said...

salam K.LG..

b4 ni jd pembaca senyap aje.ni br nak tinggal jejak..

tgk besar sgt lilin dpn miss 10 tu..

itu lilin hepy besday ke tu??

besarnya..

hehe...

happ bday in advance for miss 10..

salam singgah,ziarah...

Intan Rosnitta said...

Salam LG,

Cute cake for a cute little girl. 10 days lagi ek... cepatnya masa berlalu, rasanya baru je Alya celerated her 9th b'day.

Take care, LG. Hugs & kisses to Alya & Zahra!

:D

Mat Gebu said...

LG...kek cantik..and food really yummy....sekarang i yang puji pulak yeaa.....

hnyhar said...

kak LG,
happy 10th bday to ur kiut doter.nmpk cam sdp je lauk pauk n kek tu..terliur jer..

Mira Marlena Abdul said...

As usual la,lauk pauk tu dah cukup menjadikan perutku berkeroncong...ehehe belum ada peluang nak buat pilaf tu lagi..akan dicuba insyaallah..cake tu nmpk sweet sgt..with the sugar flowers on top..mak ai..lilin punyalah besar!!!ekekeke...nape tak cucuk bunga api atas kek tu?nampak lagi gempak!!
How frequent do u make desserts kak?As for me,adalah dlm 6 bulan sekali kot..sebabnya my husband tak berapa suka manis..pelik kan?segala kek ke,pudding ke..tapi my kids and i mmg gila desserts.Tapi yg peliknya my husband suka lak cookies..heran..heran..

lemongrass said...

Salam Littlenailofar,
Thanks sbb sudi meninggalkan jejak :-). Itu sebenarnya lilin emergency klu ada blackout,I tak jumpa cari lilin birthday so Daddy dia kat since usia dia dah 1 dekad, lilin kenalah besar gedabak, tu yg pakai lilin mak datuk nya besar, hehehehe......

Intan,
lamanya tak dengar berita kat blog u about yr kids! Thanks for the wish, memang rasa kejap aje dah 10 y.o. dia :-). You take care too ok :-).

CikMat,
bestnya kena puji dgn CikMat ni, hehehehe.... persan kejap I ;-)

hnyhar,
Thanks ye for the wish :-)

Mira,
Lilin besar sbb dah 1 decade kan so kenalah guna lilin gedabak, hehehehe...My hubby ny akerja lah tu!
We all slalunya ada desserts after every dinner but slalunya just a piece of choc or yoghurt or ice cream ke. But buat dessert tu mmng jarang lah, probably wknd aje bila rasa rajin :-)

CikMin said...

hepi besday in advance to miss to be 10..moga panjang umo dan jadi anak yg baik pada mummy,daddy dan sume.PAVLOVA on her real besday??ermmm..nyum..nyum...

Lynna said...

LG....wish Miss soon 2 b 10 eppi bday from me huhuhu ;) nice cake....sugar flower tuh yg pakai water ngan sugar tu ke? mcm penah tgk kat martha stewart nye show kalau tak silap ;)

lemongrass said...

CikMin,
Thanks for the wish ye :-).Nasib baik lah di anak pavlova yg senang tu aje, so happy lah I nak membuatnya,hehehe

Lynna,
sugar flower tu I beli aje, tangan I mmng tangan tak artistic langsung so mmng gerenti tak boleh buat sendiri lah :-). Thanks ye for the wish :-)

Lynna said...

LG....yang i tgk kat Martha Stewart nye show tuh nampak mcm senang (tp tak penah try pun haha ;p) dia guna confectionary sugar dgn water jer then letak jer dalam acuan bentuk bunga...and use those flowers ganti sugar cubes ;)

lemongrass said...

Lynna,
Martha Stewart buat apa aje nmpk snng, klu kita cuba buat, mau lah 1 rumah berkecah kan :-)