Tuesday, 8 October 2013

Vege garden update

We usually eagerly await for the Spring season to come.

Just because of the gorgeous planting season associated with it.

We’ve tried Autumn and Winter vege planting before but tak menjadi pulak nya.

Too many pests and too wet a weather to look after them properly.

So, we’ll stick to Spring and Summer veges aje lah from now on.

This year, we have decided to not plant that many veges cos hasil dia nanti terlalu banyak sampai tak larat nak makan.

Tahun ni, we’ve cut it down to only herbs, lettuce, chillies, cucumbers, a bit of tomatoes and loads of snake beans/kacang panjang.

The Other Half bercita2 nak jadi tokey kacang panjang you all!

hahahahaha Winking smile.

I sangat sedih sebab The Other Half tak nak tanam tembikai dah sebab dia kata berpuluh biji dapat sampai tak larat nak makan and nak bagi2 ke orang.

I nak lah tanam at least 1 ke tapi tak tau nak tanam kat mana dah sebab semua vege patches dah kena cop dengan other veges, hehehe…

Our rows of kacang panjang seedlings.

IMG_7133

The winter sugar snap peas are still producing peas so we’ll keep them for a while and tanam the kacang panjang seedlings in between.

IMG_7134

Ada kot 10 seedlings we all dah tanam so far.

Kalau semua menjadi, memang we’ll have kacang panjang coming out of everywhere, hehehehe….

IMG_7136

Our lettuce and basil patch.

IMG_7117

And terselit mint dicelah2.

Our herbs area.

IMG_7124

And first time I tengok the sage berbunga!

IMG_7122

And our mint yang dah menjalar ke serata alam.

But they look so healthy and gemuk2, rasa sayang nak cabut pulaknya.

IMG_7137

IMG_7131

A new pot of daun kesum. Pot yang lama dah penuh dengan akar sampai dah tak boleh nak hidup lagi.

IMG_7139

Our chilli patch.

IMG_7130

Growing very very slowly!

One of our wildly grown tomatoes.

IMG_7132

Disebabkan we use compost to make up the vege bed, tu yang berlambak2 tomato seeds sprouting everywhere. Jenuh I mencabut everyday! Punyalah senangnya tomatoes ni nak bercambah kan!

I’ve left only 2 to grow, tak tau lah macam mana rupa buah dia nanti. Hopefully they are the cherry varieties instead of the big ones.

And this is a type of berry plant called loganberry.

IMG_7220

We’ve planted this probably 2 years ago kot and tak pernah berbuah.

The Other Half threatened it the other day saying that he’ll give it until the end of Summer for the berry to fruit or else he’ll chop it off!

And memang dah sampai waktunya nak berbuah agaknya pun so it has started to flower Smile.

IMG_7221

IMG_7129

Macammana rasa loganberry ni?

I have no idea sebab tak pernah rasa and tak pernah nampak pun kat kedai, hikhikhik….

And our grapevines have started flowering.

IMG_7127

Hopefully this time we’ll get to taste some of the red grapes before the bl***ing rainbow lorikeets strip them bare!

Kali ni kalau diaorang datang, I akan lastik awal2!

Iye lah tu, macam lah I pandai lastik, hahahahahaha……

14 comments:

Shamsiah Abdul Rahman said...

Assalamualaikum LG,
U ada lastik ke? Best tuuu..

strawberi said...

maybe boleh letak loceng..gantung kt pokok tu...hehe..kalo ade angin..bunyi loceng..then burung tu mesti larik

rehanayat said...

assalam.. best! tangan sejuk..

ummuaidan said...

Alaa sayangnyer tak tanam watermelon..i mmg admire yr watermelon every yr..n jeles pun ade ..heheh

JunAina said...

Terbayang kat mana petik2 tembikai depan rumah sendiri... Tak sabar nak tengok segala hasilnya nanti.

Nurulhuda Abdul Latip said...

Seronoknya berbudi pada tanah, macamanalah saya nak jadi macam akak ni yea?

ZalinZalina said...

Bestnya dapat makan hasil tanaman sendiri :)

indahhouse said...

Salam kak LG,
Kak, boleh tanya?
Yg kat atas garden bed tu macam daun2 kering kan, kak. garden pest suka tak menyorok kat situ?

Saya menanam letak baja hitam yg ekstrak dr pelepah sawit... ulat gonggok suka menyorok di bawahnya. siput vavi pun datang. Sampai saya tak berani letak lebihan potongan rumput/daun atas tanah semata2 nak suburkan tanah. Camana sis halau garden pest yg jenis merayap? Tak sampai hati nak sembur racun..huhu, sbb kata org nurseri ulat gonggok penyubur tanah, tapi saya geli. :D

isha addin said...

bestnya ada kebun sayur ni..senang je.bila nak masak just petik je kat kebun..

JaSSNaNi said...

assalamualaikum kak min..
semua nampak subur2 belaka.. moga kacang panjang kakmin pun naik subur berganda2.. hahaha.. nanti bukak meja depan umah lelong je kacang panjang tu kak.. :) hikss hiksss

farhanamamarifs said...

Assalamualaikum tuan tanah..
Mmg tomatoes senang tumbuh, ke?
I x know bila I tabur biji tomatoes, dlm pasu plastik I tu mencanak2 tumbuh pokok tomatoes.
Atau adakah tanam benih lain, benih lain yg tumbuh? Muahhahaha

Unaizah said...

Sempat lagi ni for you to practice melastik :-)

norhidana miswan said...

syoknyer tgk sume tanaman akak tuh... camne ek rupe loganbery tuh

m.u.l.a.n said...

bila lah i dapat jadi neighbor u ni...!! best best semua ada...