Monday, 21 October 2013

The rare appearance of the fish

As you all know, we all jarang sangat makan fish, especially fish yang bertulang.

Yang paling selalu we all makan are the already crumbed fish bought at the shop for fish and chips.

Or fillets which I will pan fry or masak sweet and sour or mix it with the other seafood in pasta or in sushi.

Or the canned tuna or salmon to make into rissoles or stir in pasta bake.

Or smoked salmon to have at breakfast or in sushi.

Setakat kembung goreng tu, I kena tunggu ada makan2 orang lain goreng baru lah dapat merasa and melepaskan dendam!

Hahahaha…

My family is ‘allergic’ to fish bones.

Nampak tulang ikan aje terus dapat reaction macam nak tercekik!

Hikhikhikhik….

Tu yg I maaaaalas sangat nak masak ikan!

But the other day, we bought kingfish steaks sebab The Other Half kata it looks really lovely and the bones are just in the middle so ok lah untuk dimakan dek2 mereka2 yang ‘allergic’ ni kan Sarcastic smile.

But he wanted it to be cooked the Mat Saleh way with white sauce.

IMG_7256

This was my plate, I malas nak makan any extra carbs apart from the chickpeas. The rest of them had it with chips.

IMG_7260

We had it with chickpea salad.

IMG_7263

Surprisingly, everyone loved it and devoured it!

Even Miss 14 finished her whole plate including the salad which she says she likes because she likes the ‘beans’ in it.

Surprised smileSurprised smileSurprised smile

Next time bolehlah I buy other type of fillets/steaks and cook it this way so dapatlah meningkatkan pemakanan ikan kat rumah ni.

And malam ni pun our dinner was fish and chips with salad.

But I bought the fishcakes, tak buat sendiri.

IMG_7369

IMG_7373

Jangan main2, Jamie Oliver nya fishcakes ni!

Hahahaha…..

And the colourful salad than went so well with the fish and chips.

IMG_7366

I letak mixed lettuce leaves, avocado, tomato, corn, navel orange flesh and pine nuts.

I love to add fruit and nuts in my salad, baru lah sedap ada crunch sikit.

Tak lah terasa macam kambing semata kan Winking smile.

14 comments:

Aidashar Abdul said...

I feel like eating the pictures hehe :)

ummuaidan said...

Salam sis,
the way u masak kingfish tuh memang enticing tul..nak kenacarik jugak nie...heheh

Ummu Madihah said...

Salam LG,

Kat rumah Mak Aji ada sorang yang allergic ngan ikan sebab dah 2 kali gi doktor sebab tercekik tulang ikan! Walaupun begitu ikan masih lauk utama kat rumah. Kingfish tu ikan apa ya kalau kat Malaysia ni?

JunAina said...

Selalu masuk sini nampak makanan sedap2 ja, suatu hari mungkin boleh served anak2 makanan mestern cam ni...:)

m.u.l.a.n said...

yummeehhhh always..!!!!

norhidana miswan said...

ohooooo tkt mkn ikan yek... kalu dh ada pengalaman penah tercekik itu yg jadi fobia tuh

My Life My World said...

Salam Mai, lama tak melepak disini. Ikan tu nampak sedap sekali. I kat sini kalau makan ikan lepas tu mesti nak gosok gigi, sebab macam tak best rasanyer lepas tu. Hehehehe

shuweet said...

kak.....so tempting la tengok all these food...huhu..dok tengok kat ig tak puas..baca blog baru kepuasan..hehe

Rai Ourkizuna said...

chickpeas salad tu nampak sedap kak.. apa dressing utk salad tu?

shaty said...

kalau dah dinner gitu .. either ikan n vegetable/ salad ke .. chicken grilled n salad kerr .. memang ITU je ke dinner nya. Tak ada nasi atau mee atau roti ??
ermm ... boleh kurus lah ye. :)

kasihredha said...

salam mynn
susah le nak buat sambal ikan kembung ye...haha
sure semua takut tercekik tulang.

Madam Sooyaree said...

Haaa... sama la kat rumah ni. Semua benda bertulang alergic, kecuali tulang ayam, hahaha...

nor said...

ikan tenggiri batang

nor said...

petua taknak tercekik jangan mkn sambil bercakap. insyaallh ok.