Saturday, 26 October 2013

Salad for every meal

Our Saturday morning is now occupied with the 5km ParkRun.

It doesn’t take long, it starts at 8 and we are normally at the shop before 9 already.

So, we can still do so many other things the whole day.

Cuma kesian kat the girls sebab tak boleh nak sleep in on the weekend lah.

Saturday ada ParkRun and Sunday ada Sunday school in the morning so paling lewat boleh sleep in is until 8.45.

Miss 14 tu kalau dibenarkan sleep in, memang takkan bangun until kena kejut dengan we all at 10!

And sekarang ni dah Spring time, memang sentiasa busy kat garden dengan macam2 kerja lah.

Weekend aje lah yang The Other Half boleh tolong I buat macam2 kerja in the garden tu.

During the weekdays, memang kerja I lah.

Tu yang rasa macam bertimbun2 kerja nak buat, hehehe.

Bila The Other Half pergi kerja pagi2 pukul 6.30 tu, masa tu lah I siram all the plants kat depan and belakang.

6.30 pagi sekarang dah terang benderang macam pukul 8.30 pagi so memang waktu yang sangat sesuai lah nak siram pokok kan.

Tu yang by 9 o’clock at night dah mengantuk sangat2.

Tu yang malas giler nak update blog sekarang Smile with tongue out.

Tu yang buatkan folder I penuh dengan unpublished food photos, hikhikhik….

So, once in a while, kenalah jugak I update blog and letak all the food photos sekali gus kan.

Layan aje lah ye Winking smile.

One of the meals we had this week.

Tortellini with roast chicken and sauteed veges.

IMG_7382

I used asparagus and carrots for the veges and sprinkled with roast pine nuts after it’s cooked.

IMG_7379

I love potato salad but jarang sangat buat sebab kadang2 some of the potatoes are still a bit undercooked which really spoiled the salad.

IMG_7419

But this time, al the potatoes were perfectly cooked which made it so delicious.

IMG_7418

I added dijon mustard, sandwich mayo, sour cream and salt and pepper for the dressing.

And hard boiled egg, gherkin, spring onion, chives and fried diced corned beef silverside in addition to the cooked potatoes.

Pakkal lah sekarang konon2 tengah buat portion control, tak nak makan tambah so kenalah tahan napsu nak melahap the salad tu!

IMG_7424

We had the potato salad with panfried whiting and another salad (so tak lah rasa bersalah makan potato salad tu kan sbb ada green salad as well, hahahahha).

IMG_7425

See, another ikan takde tulang! Sedap aje diaorang makan!

And then on Friday seperti biasa, we had pizza.

But kali ni I made 4 individual pizzas sebab semua orang nak lain2 topping.

IMG_7432

The Other Half is back on calorie control but sebab dia naik basikal pergi balik kerja hari2, boleh lah dia makan lebih2 calories sometimes.

And everyone knows when he’s on a diet when he starts asking me to make salad for him at every meal!

Tu sebab pinggan dia half penuh dengan salad, hehehe…

Kalau tak, takde sayur tu lah yang paling dia suka.

And ini my pizza

IMG_7438

I love my pizza to be thin crusted instead of the thick crust like The Other Half’s.

IMG_7440

And I put marinated roasted eggplants, marinated roasted capsicum, semidried tomatoes, marinated artichokes, corned silverside and bocconcini on my pizza.

Ala2 mediterranean pizza lah. I hate pickled olives so all my pizzas memang tak pernah letak olives lah.

My plate.

IMG_7443

IMG_7445

Kenalah ada salad jugak kan Smile.

Sesiapa yang nak tau the recipe I used for my pizza, I pernah letak the recipe dulu. Ini link dia.

And ini cara2 macam mana I buat pizza.

Both my thin crust and my thick crust guna recipe pizza dough yang sama.

Thin crust tu I will roll it out very thinly and letak atas the pizza tray yang berlubang2 tu and I used a hot oven so tu yang cepat masak and it gets crispy.

If you have a pizza stone, lagi bagus nak guna but I tak rajin nak angkat pizza stone yang berat tu untuk just my pizza.

And the salad for dinner tonite

IMG_7448

IMG_7450

Rocket leaves, snowpea sprouts, alfalfa, herbs, tomato, orange capsicum, sliced fuji apple and marinated feta.

Even Miss 10 suka sangat2 makan the salad! hehehe

We had the salad with beef burger and airfried chips.

IMG_7456

Ours kenalah buat open-faced burgers so kurang lah sikit the carbs kan.

IMG_7453

IMG_7462

And I also had some grilled mushrooms on my plate.

Now…. if only I can kick my butt to start exercising 3-4X/week, that would be just marvellous!

7 comments:

adrianna syaz said...

Assalammualaikum kak..seronok baca semua entry2 akak..ni pun blum abes baca lagi..salam kenal ya kak :D

Aida Salleh said...

Sis, janganlah malas2 update blog....miss ur postinglah....huhuhuhuhuuuu

izanmalek said...

assalamualaikum... kak..
saya tak penah miss baca akaknyer update.. very2 inpiring :)
tengok all the foods tu buat saye rasa lapar n teringin nak mencuba ;)
anyway akak ada FB tak..
kalau boleh nak make friend ngan akak..

tq

JaSSNaNi said...

ASSALAMUALAIKUM..
datang ziarah di pagi isnin, makanan.sajian akak semua sihat2 belaka.. sebab tu kak min maintain slim yer.

JunAina said...

Saya selalu teruja tengok salad2 akak yang pelbagai... Teruja tengok jelah...ahahaa...

fairousshukor said...

Akak... tengah-tengah pregnant nie tengok gambar- gambar makanan.. huiyoo sangat terliur kak .. yummy !!! :)

lemongrass said...

Adrianna,
Salam singgah ke blog Akak. Thanks ye sbb sudi baca old entries :-)

Aida,
hikhikhik. I mmmng malas giler nak update blog skrg. Dah nearly 6 tahun I menulis blog tu yg rasa dah mcm patut berhenti sbb balik2 cerita benda yg sama aje, hehehe

Izan,
waalaikumsalam. Thanks ye sbb sudi lagi baca my blog yg dah jarang2 update ni.
I ada FB tp FB I pun dah berbulan kena tinggal n cuma orang yg I kenal aje yg in it. Sorry ye!

Nani,
waalaikumsalam. Sebab skrg ni badan we all dah montel tu yg tetiba nak buat makanan sihat aje, heheheh

JunAina,
I rasa salad ni lah yg paling senang nak buat, tu yg I slalu buat. And we all pun suka jugak makan salad :-)

Fairous,
mcm tu kenalah cari all the food so baby tak terliur ye, hehehe